Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση μας αγγίζει όλους...

Η Ευρώπη έχει ήδη εισέλθει σε μία περίοδο πολιτικής κρίσης και αβεβαιότητας. Η κρίση ξεκίνησε από το ”όχι” των Γάλλων στο πρόσφατο δημοψήφισμα και λαμβάνει διαστάσεις μετά την αδυναμία της συνόδου κορυφής να βρει μία κοινή συνισταμένη στον προϋπολογισμό. Εκτιμούμε ότι αυτό δεν είναι ιδανικό περιβάλλον για επενδύσεις...

Η κρίση μας αγγίζει όλους...
Η Ευρώπη έχει ήδη εισέλθει σε μία περίοδο πολιτικής κρίσης και αβεβαιότητας. Η κρίση ξεκίνησε από το ”όχι” των Γάλλων στο πρόσφατο δημοψήφισμα και λαμβάνει διαστάσεις μετά την αδυναμία της συνόδου κορυφής να βρει μία κοινή συνισταμένη στον προϋπολογισμό.

Εκτιμούμε ότι αυτό δεν είναι ιδανικό περιβάλλον για επενδύσεις...



Το σημαντικότερο γεγονός που συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες είναι η απομυθοποίηση του ευρώ. Το νόμισμα της ενιαίας Ευρώπης ήταν ισχυρό όσο η Ευρώπη έπειθε για τις δυνατότητές της. Τώρα η δύναμή του είναι αμφίβολη, όσο και η προοπτική μιας πραγματικά ισχυρής Ευρώπης.

Στη μακρινή επαρχία της Ευρώπης που ονομάζεται Ελλάδα, οι επενδυτές ίσως πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν τους αφορούν. Κι όμως! Ξεχνάμε ότι τα κλειδιά της Σοφοκλέους τα έχουν οι ξένοι επενδυτές και ότι οι όποιες κινήσεις τους υπαγορεύονται από τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές. Όταν πουλάνε στη Φραγκφούρτη, πουλάνε και στην Αθήνα.

Η κατάσταση δεν είναι καλή. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς master για να το αντιληφθεί. Αρκεί να δει την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία που εκδηλώνεται γύρω του.

Εκδηλώνεται με την άνοδο των τιμών των πολυτίμων μετάλλων, κόντρα, για πρώτη φορά, στην άνοδο του δολαρίου. Εκδηλώνεται με το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται αμήχανα. Καύσιμα, δηλαδή ρευστότητα, έχουν.

Εκείνο που τους λείπει είναι μία σαφής κατεύθυνση και όραμα για το μέλλον...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v