Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλήσεις... υπό έλεγχο

Είναι ελάχιστη η προσφορά που ”βγαίνει”, ακόμη και σε μετοχές του FTSE-20 που έχουν καταγράψει σημαντικές υπεραξίες στις τελευταίες συνεδριάσεις. Καλλιέργεια προσδοκιών σε επιμέρους μετοχές του ”μεσαίου χώρου”, με τον ΟΛΠ -λόγω Morgan Stanley- να περνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Προσφορά με το σταγονόμετρο. Η μικρής έκτασης υποχώρηση του FTSE-20 προς τις 1.738 μονάδες (αντίστοιχα των 3.080,95 μονάδων του Γ.Δ.) προκάλεσε μικρής μόνο έκτασης πωλήσεις.

Με βάση μάλιστα τις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων, ειδικότερα της χθεσινής, ακόμη και η κατοχύρωση υπεραξιών κρίνεται... αμελητέας έκτασης.

Συγκεκριμένα, στη μετοχή της Eurobank, όπου οι συναλλαγές χθες έφτασαν τα 2,5 εκατ. τεμάχια, η μέχρι στιγμής εμπορευσιμότητα δεν ξεπερνά τις... 150.000 μετοχές (στις περίπου 14:10).

Πόσο μάλλον όταν οι προσυμφωνημένες πράξεις είχαν πραγματοποιηθεί στα υψηλά των 27 ευρώ, η χαμηλότερη τιμή ημέρας διαμορφώθηκε σήμερα στα 26,68 ευρώ και τελευταία φτάνει πάλι στα 26,84 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται στη μετοχή της Εθνικής, όπου μετά το χθεσινό 1 εκατ. τεμάχια, σειρά έχουν οι μόλις 114.000 μετοχές ή στην Alpha όπου μετά τις χθεσινές 740.000 μετοχές, οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 70.000 τεμάχια.

Πρακτικά διαπιστώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος των αγορών (που πραγματοποιούνται πλέον πολύ κοντά σε υψηλές τιμές) δεν ”βγαίνει” καν προς ρευστοποίηση – κατοχύρωση υπεραξιών.

Με αυτή την προσέγγιση είναι προφανής η προσδοκία που καλλιεργείται μεταξύ των ισχυρών ”παικτών” της αγοράς για την... επόμενη μέρα.

Το θετικά παράδοξο είναι πως πέρα από τις ελάχιστες πωλήσεις, μέρος της ρευστότητας (σημαντικό μέρος της οποίας αφορά στα κέρδη των τελευταίων ημερών) μετακυλίεται σε ορισμένους ακόμη τίτλους εταιριών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση, χθες, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, της ΕΛΤΕΧ σήμερα, της εμφανούς πλέον θέσης της Morgan Stanley στον ΟΛΠ, της ΔΕΗ, αλλά και τίτλων της χαμηλότερης αποτίμησης.

Για παράδειγμα είναι αυξημένες οι συναλλαγές στη μετοχή της Intralot, στην Άκτωρ, στο Αλουμίνιον της Ελλάδος, στα ΕΧΑΕ, σε Μυτιληναίο - Μέτκα ή σε Φουρλή, Info-Quest, Νεοχημική και ορισμένες ακόμη.

Το ζητούμενο για σήμερα, ημέρα λήξης των ΣΜΕ Ιουνίου (να μην ξεχνιόμαστε), η επιβεβαίωση των αντοχών του FTSE-20 σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο (γύρω στις 1.735-1.738 μονάδων) και του Γ.Δ. πέριξ των 3.080 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v