Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρελά έσοδα και ”πράσινα παπούτσια”

Το deal του ΟΠΑΠ είναι ένα από τα μεγαλύτερα placement μετοχών για φέτος στην Ευρώπη: 1,1 δισ. ευρώ είναι ένα ”τρελό” deal για τους ξένους οίκους. Πλούσια τα ελέη του Kυρίου. Σε αυτές τις δουλειές οι ξένοι έχουν έσοδα από δύο πηγές: από την προμήθειά τους και από το... ”πράσινο παπούτσι”. Αν σκεφτείτε πόσες δουλειές ακόμη περιμένουν, θα έχετε βρει την απάντηση για ποιoν λόγο μας έχουν ”αγαπήσει”...

Τρελά έσοδα και ”πράσινα παπούτσια”
Το deal του ΟΠΑΠ είναι ένα από τα μεγαλύτερα placement μετοχών για φέτος στην Ευρώπη: 1,1 δισ. ευρώ είναι ένα ”τρελό” deal για τους ξένους οίκους. Πλούσια τα ελέη του Kυρίου.

Σε αυτές τις δουλειές οι ξένοι έχουν έσοδα από δύο πηγές: από την προμήθειά τους και από το... ”πράσινο παπούτσι”. Αν σκεφτείτε πόσες δουλειές ακόμη περιμένουν, θα έχετε βρει την απάντηση για ποιoν λόγο μας έχουν ”αγαπήσει”...

Η oικονομία μας πάει ”κατά βαρβάρων”, οι τιμές των blue chips δεν μπορούν να θεωρηθούν ευκαιρία σε καμία περίπτωση, αλλά το χρηματιστήριο ανεβαίνει με τη στήριξη των ξένων.

Κaι όλοι είναι ευχαριστημένοι. Οι πελάτες των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών του εξωτερικού έχουν ανακαλύψει την ”όρνιθα με τα χρυσά αbγά”, οι χρηματιστηριακές κερδίζουν από δέκα πάντες και το Eλληνικό Dημόσιο προσδοκά να πουλήσει μερίδιά του σε ικανοποιητικές τιμές.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το γεγονός ότι η Σοφοκλέους είναι μία μικρή χρηματιστηριακή αγορά, όλα μπορούν να συμβούν.

Διότι μετά τον ΟΠΑΠ υπάρχει ο ΟΤΕ και μετά τον ΟΤΕ κάτι άλλο. Δόξα να έχει ο Πανάγαθος, δεν στερούμαστε κρατικών εταιριών. Και τη συνταγή των ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων την έχουμε ανακαλύψει μόλις τα τελευταία χρόνια, πολύ αργότερα απ’ όλους τους άλλους.

Θα υπάρξουν, λοιπόν, κaι άλλα πανευρωπαϊκά ρεκόρ και άλλα έσοδα για τα μεγάλα ”σπίτια” του εξωτερικού. Και γιατί όχι; Όποιος δουλεύει θα πρέπει να πληρώνεται. Να αμείβεται καλά.

Και πληρώνονται πολύ καλά! Προμήθειες από 1,5% ως 2,5% και έσοδα από το ”πράσινο παπούτσι” ή αγγλιστί ”green shoe”. Από τις μετοχές που παίρνουν για να ”σταθεροποιήσουν” την τιμή.

Η ουσία, πάντως, για έναν επενδυτή που θέλει να βάλει τα χρήματά του με έναν μακρινό χρονικό ορίζοντα είναι να μπορέσει να μετρήσει τους κινδύνους από κάθε πλευρά. Σήμερα μας αγαπάνε πολύ, γιατί κάτι πολύ συγκεκριμένο περιμένουν από εμάς. Αύριο;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v