Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εν αναμονή λύσης στο ασφαλιστικό

Στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού ”κοιτούν” ξένοι και ελληνικοί επενδυτικοί οίκοι. Η επόμενη μέρα, όπως προεξοφλούν, θα ”χρωματιστεί” από ανακατάταξη δυνάμεων και νέα συμμαχία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων γίνεται εμφανής η έκταση της αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Συνάμα, καθίσταται πλέον προφανής και η πολιτική συσχέτιση των εξελίξεων.

Για ”πάρτυ των τραπεζιτών και των βιομηχάνων” κάνουν λόγο οι εφημερίδες της μείζονος αντιπολίτευσης, σε επαναφορά του θετικού κλίματος αναφέρονται οι συμπολιτευόμενες.

Αυτό, όμως, που παρουσιάζει ενδιαφέρον, πέραν του βραχυπρόθεσμου ”παιχνιδιού”, είναι η εμμονή ξένων και έγκυρων ελληνικών εκτιμητικών οίκων να ”βλέπουν” στην επόμενη μέρα του ασφαλιστικού.

Όλοι ανεξαιρέτως, αναφέρονται στις πιθανολογούμενες εξελίξεις και στην ανακατάταξη δυνάμεων που θα δρομολογηθεί στον κλάδο, με γνωστά και λιγότερο γνωστά ενδεχόμενα να αναφέρονται όλο και συχνότερα τις τελευταίες ημέρες.

Το στοίχημα της αγοράς μπορεί να είναι καταρχήν η Εμπορική, σύμφωνα, όμως, με τη χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής φαίνεται να είναι και η Alpha Bank.

Σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, που εκτιμά ”στα μισά του δρόμου την αγορά” κορυφαία επιλογής παραμένει η Εθνική Τράπεζα.

Ο όμιλος αποτελεί κορυφαία επιλογή επίσης της Citigroup, που θέτει τον πήχη στα 32 ευρώ, της Deutsche Bank, UBS και άλλων ξένων οίκων.

Η μετοχή, όμως, όπου εμφανώς τους τελευταίους δύο μήνες αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στη χρηματιστηριακή της πορεία είναι αυτή της Alpha Bank.

Η μετοχή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση... μία ανάσα από την υψηλή τιμή των 24,66 ευρώ, οι αυξημένες συναλλαγές ”προβληματίζουν” θετικά παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο όμιλος να βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου με πιθανή τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε συζητήσεις της Alpha Bank με ξένους επενδυτικούς οίκους για το ενδεχόμενο διάθεσης μειοψηφικού πακέτου της τάξεως του 10-12%.

Το αν η συγκεκριμένη πληροφορία, που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως, έχει βάση, θα φανεί στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν στην επίλυση του ασφαλιστικού.

Στο σύνολό τους οι ειδικοί της αγοράς αναφέρονται στη θετική ψυχολογία της αγοράς, με τη Marfin Analysis να περιορίζει την πιθανότητα πτωτικών τάσεων.

Στον ευμετάβλητο, βραχυπρόθεσμο, χαρακτήρα των τραπεζικών μετοχών αναφέρεται η Proton Securities, ενώ σε ανάλογο θέμα αναφέρεται και η Χρηματιστηριακή της Σίγμα.

Από το μεσαίο χώρο, παραμένουν στο επίκεντρο μετοχές εταιριών με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, οικονομικών αποτελεσμάτων και με τα ΔΛΠ (τελευταία ενδεικτική περίπτωση η Φλεξοπάκ) και τίτλοι με μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά.

Η Alpha Finanace χαμηλώνει τον πήχη για τα Folli, αναθεωρεί την εκτίμησή της για τη ΔΕΗ, για το Σαράντη τα κέρδη μετά φόρων ενισχύονται κατά 28,2%, η Π&Κ θέτει στα 9,90 ευρώ τον πήχη για τη μετοχή της Hyatt, ενώ από την πλευρά της Info Quest διευκρινίζεται πως δεν έχουν λάβει προσφορά για την Q-Telecom.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v