Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιθώρια ”παχνιδιού” σε τραπεζικούς τίτλους

Οι εξελίξεις από τον τραπεζικό κλάδο διαμορφώνουν απόλυτα δικαιολογημένα τη βραχυπρόθεσμη τάση και καθιστούν εξαιρετικά ριψοκίνδυνο το ”παιχνίδι” στον κλάδο. Η υψηλή μεταβλητότητα ενισχύεται και από τη λήξη των συμβολαίων μηνός Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υψηλή μεταβλητότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών.

Είναι λογικό πως οι τελικές εκκρεμότητες για το Ασφαλιστικό των τραπεζών θα καθορίζουν, μέχρις ότου επιλυθούν, το βραχυπρόθεσμο ”παιχνίδι”.

Η λογική προεξόφλησης, η εν μέρει διάψευση των όποιων προσδοκιών, η νέα 48ωρη απεργία των εργαζομένων, οι νομικές εκκρεμότητες συνθέτουν ένα πλαίσιο ιδανικό για... τζόγο.

Η στόχευση όσων τοποθετούνται μεσομακροπρόθεσμα στην αγορά, οι οποίοι, όμως, είναι λιγότεροι αυτή την περίοδο, επενδύει στην επίλυση του Ασφαλιστικού και τις εξελίξεις που εκ των πραγμάτων ακολουθούν.

Γι’ αυτό χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν λογική τη θετική προσέγγιση ξένων οίκων που υπερθεματίζουν για τις βασικές μετοχές του κλάδου.

Αντίβαρο στη διακύμανση των τραπεζικών μετοχών μπορεί να σταθεί ο ΟΤΕ, όπου το στοίχημα της εθελουσίας και οι επιχειρηματικές εξελίξεις προσελκύουν κυρίως επενδυτικά κεφάλαια.

Σε αυτή τη λογική η CSFB θέτει υψηλότερα (στα 17 από τα 15 ευρώ) τον πήχη για τη μετοχή του οργανισμού.

Δεδομένης της λήξης συμβολαίων μηνός Ιουνίου στα Παράγωγα και του υψηλότατου αριθμού ”ανοιχτών θέσεων”, κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank, ειδικότερα ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει υψηλό ρίσκο γι’ αυτές τις συνεδριάσεις.

Εάν για τον Γ.Δ. διαμορφωθεί μέχρι και την Παρασκευή στήριξη που δεν θα ανατρέπεται από τη μεσοπρόθεσμη τάση, τότε δεν αποκλείεται και πάλι η επόμενη, μετά την Παρασκευή, υπεραντίδραση του FTSE-20.

Μέχρι και μεθαύριο, όμως, ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να οδηγήσει σε πίεση που σε επίπεδο Γ.Δ. θα αντιστοιχεί ενδεχομένως σε υποχώρηση, εκτιμούμε πρόσκαιρα, προς τις 3.005 (και στη χειρότερη περίπτωση προς τις 2.995 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v