Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζέψτε ξύλα για τον... χειμώνα!

Τώρα που είναι καλοκαίρι και οι άνθρωποι αναζητούν λίγη δροσιά, προσφέρεται μία μοναδική ευκαιρία να αγοράσουμε ξύλα για τον... χειμώνα. Αν και εφόσον οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να ”ίπτανται”, τουλάχιστον θα έχουμε εξασφαλίσει τη θέρμανσή μας. Αν οι τιμές υποχωρήσουν, θα έχουμε και πάλι κέρδος, αφού θα έχουμε αγοράσει ”εκτός εποχής”. Είναι σαν να αγοράζει κανείς παλτό, την ώρα που το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς...

Μαζέψτε ξύλα για τον... χειμώνα!
Τώρα που είναι καλοκαίρι και οι άνθρωποι αναζητούν λίγη δροσιά, προσφέρεται μία μοναδική ευκαιρία να αγοράσουμε ξύλα για τον…χειμώνα.

Αν και εφόσον οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να ”ίπτανται”, τουλάχιστον θα έχουμε εξασφαλίσει τη θέρμανσή μας. Αν οι τιμές υποχωρήσουν, θα έχουμε και πάλι κέρδος, αφού θα έχουμε αγοράσει ”εκτός εποχής”.

Είναι σαν να αγοράζει κανείς παλτό, την ώρα που το θερμόμετρο δείχνει 40 βαθμούς...

Η τιμή του πετρελαίου, όμως, μας απασχολεί και για άλλους λόγους. Διότι ακριβότερο πετρέλαιο σημαίνει πληθωριστικές πιέσεις, άνοδο επιτοκίων και πτώση των χρηματιστηρίων.

Μέχρι πρόσφατα όλοι απέδιδαν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στους κερδοσκόπους. Σ’ αυτά τα κακά παιδιά!

Παρεμπιπτόντως, οι κερδοσκόποι ευθύνονται, επίσης, για μία σειρά από άλλα δεινά, όπως η ανάπτυξη της Κίνας, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η μείωση του πληθυσμού της χελώνας καρέτα - καρέτα...

Αν πράγματι πρόκειται για ένα ακόμη παίγνιο των ”άθλιων κερδοσκόπων”, θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ”κόλπα” που έχουν γίνει ποτέ.

Μεγάλο σε έκταση και σε διάρκεια. Είναι, όμως, έτσι; Διότι συνηθίζεται οι κερδοσκοπικές φούσκες να σκάνε κι αυτή η ”φούσκα” γίνεται όλο και μεγαλύτερη...

Είναι σαφές ότι η αύξηση της ζήτησης σε ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του. Όπως και είναι γνωστό ότι ο δυτικός κόσμος στήριξε την ανάπτυξή του τα τελευταία τετρακόσια χρόνια στην εκμετάλλευση φθηνών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Η ανάπτυξη της Κίνας από τη μία και η προσπάθεια ωφέλειας των παραγωγών από την άλλη έχουν δημιουργήσει αυτό το νέο σκηνικό που αποκαλύπτεται στις οθόνες μας.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του προϊόντος στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν θα συνεχίσουν να αγνοούν διά παντός αυτόν τον παράγοντα, αν και εφόσον οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στα παρόντα επίπεδα ή αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v