Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε εγρήγορση οι επενδυτές

Παρά το γεγονός ότι το ΧΑ κινείται σε υπεραγορασμένες περιοχές, η τεχνική ανάλυση δεν δίνει σήμα εξόδου. Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς συνιστούν αναμονή, το διεθνές κλίμα παραμένει ”φιλικό”, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και έντονη μεταβλητότητα, λόγω επερχόμενης λήξεως των ΣΜΕ Ιουνίου σε δείκτες και μετοχές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά αναμένεται η εβδομάδα που μπαίνει, καθώς συνδυάζεται με τη λήξη των ΣΜΕ επί δεικτών και μετοχών την ερχόμενη Παρασκευή. Tεχνικά, η εικόνα δείχνει ότι μπορεί τουλάχιστον ο Δείκτης να κινηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Βέβαια, αυτό το τελευταίο αφορά αποκλειστικά και μόνο το Δείκτη και το πολύ τρεις δεκάδες μετοχές επί των οποίων επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων αυτή τη στιγμή στη Σοφοκλέους. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό παραμένει απονευρωμένο και ”δυσκίνητο” να ακολουθήσει οποιαδήποτε ανοδική κίνηση του Δείκτη, ενώ αντίθετα παρουσιάζεται ιδιαίτερα κινητικό όταν ο Δείκτης εμφανίζεται σε καθοδική πορεία και με αρνητικό πρόσημο.

Τεχνικά, τα επόμενα εμπόδια του Δείκτη οριοθετούνται στις 3.098, 3.110 και 3.125 μονάδες πριν ο Δείκτης φθάσει να αναμετρηθεί με το προηγούμενο υψηλό των 3.151 μονάδων.

Αντίθετα σε περίπτωση υποχώρησης η πρώτη στήριξη βρίσκεται στις 3.035-3.030 μονάδες, η επόμενη στις 3.020 μονάδες και η ισχυρή στις 3.000-2.990 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης πιθανόν και σήμερα ο ΟΤΕ να διαμορφώσει την τάση, καθώς την Παρασκευή κατέγραψε ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές στα Συμβόλαια μετοχών φθάνοντας τα 3.446 συμβόλαια, ενώ ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι παραμένουν ανοιχτά 15.000 συμβόλια του FTSE λήξεως Ιουνίου τα οποία δεν έχουν κλείσει ή έχουν μετακυλισθεί θέσεις.

Το διεθνές κλίμα παραμένει μάλλον ”φιλικό” καθώς τόσο το κλείσιμο των ασιατικών χρηματιστηρίων όσο και το άνοιγμα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών χαρακτηρίζονται μέχρι τώρα από οριακά θετικές διακυμάνσεις.

Τέλος, παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι η Σοφοκλέους κινείται σε υπεραγορασμένες περιοχές, όμως η τεχνική ανάλυση συνεχίζει να μη δίνει σήμα εξόδου και συνιστά αναμονή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v