Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατενίζοντας τις 3.150 μονάδες

Σε σταυροδρόμι βρίσκεται η Σοφοκλέους, αφού οι θετικές εξελίξεις σε μια σειρά ζητημάτων όπως το ασφαλιστικό των τραπεζών μπορούν να οδηγήσουν σε ενίσχυση των συναλλαγών και στην προσέγγιση των 3.152 μονάδων. Εξίσου κρίσιμα και καθοριστικά για την πορεία της αγοράς τα τεκταινόμενα σε Κορασίδη, Θεμελιοδομή και Lavipharm.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε... σταυροδρόμι βρίσκεται η αγορά, καθώς οι εξελίξεις θα καθορίσουν το ενδεχόμενο προσέγγισης των υψηλών των 3.152 μονάδων.

Μπορεί η επόμενη εβδομάδα να ξεκινά με νέα 48ωρη απεργία από την ΟΤΟΕ, πλην όμως, οι σταθεροί ”παίχτες”, που ποντάρουν σε επίλυση του ασφαλιστικού, ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους.

Σημαντικές ήταν οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, για να ακολουθήσουν Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική.

Στην περίπτωση που οι εξελίξεις εμπλέξουν περισσότερο το πρόβλημα τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μικρής έκτασης ρευστοποίηση – με στόχο την κατοχύρωση κερδών.

Όμως, η κίνηση της Εθνικής και τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί- κυρίως βραχυπρόθεσμα- την προηγούμενη εβδομάδα στην Alpha, κλείνουν υπέρ του ανοδικού ενδεχόμενου.

Η περίπτωση του ΟΤΕ αποτελεί ξεχωριστό ”στοίχημα”, η αναδιανομή όμως, θέσεων στη νέα υψηλή τιμή θα πρέπει να συμβαδίζει με το γενικότερο κλίμα, δηλαδή την κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά στο Γ.Δ., ενδεχόμενη θετική τροπή των εξελίξεων μπορεί να οδηγήσουν άμεσα (από τα μέσα της εβδομάδας) σε ενίσχυση των συναλλαγών προς τα 200-220 εκατ. ευρώ και υπέρβαση των 3.100 μονάδων.

Οι ισχυροί παίχτες, ειδικότερα οι ξένοι, στηρίζουν με αναλύσεις τους - με τις αγορές τους, γενικότερα - με κάθε τρόπο την κυβερνητική προσπάθεια.

Εάν αυτό το ”στοίχημα” τους ”βγει” την ερχόμενη εβδομάδα ή την επερχόμενη είναι ένα άλλο θέμα, που αφορά στη στάση όσων προσεγγίζουν με λογική συνεδρίασης την αγορά.

Γενικότερα η αίσθηση συγκλίνει υπέρ του ενδεχόμενου της περαιτέρω συντήρησης της ανοδικής φοράς, καθώς η προηγούμενη εβδομάδα ήταν ακόμη περισσότερο ισχυρή από ότι τις προηγούμενες τρεις.

Αυτή η τεχνικής μορφής ”έξαρση” των βασικών δεικτών σε συνδυασμό με την υπεραπόδοση των τηλεπικοινωνιών ενδεχομένως να οδηγεί στην προσέγγιση του υψηλού των 3.152 μονάδων.

Κατά την εκτίμησή μας, μία άλλη παράμετρος, αυτή που αφορά στις εξελίξεις στον Κορασίδη, τη Θεμελιοδομή ή τη Lavipharm και άλλες εταιρίες, έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον.

Αφορά στον παραγωγικό ιστό της χώρας, επιβεβαιώνει την τάση συρρίκνωσης, την απώλεια μεριδίων αγοράς, την επικράτηση των ξένων ομίλων και τη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού που οδηγεί εκτός των άλλων στην ενίσχυση της ανεργίας και μείωση της ζήτησης.

Αυτή η πλευρά του προβλήματος, πάντα κατά την εκτίμησή μας, είναι το ίδιο σοβαρή με τον τρόπο και τη συγκυρία επίλυσης του ασφαλιστικού των τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης ”έκλεισε” στις 3.086 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2,23%, ο FT 20 ενισχύθηκε 2,82%, ενώ ο Mid 40 κατέγραψε άνοδο 1,63%. Ο Small Cap 80 υποχώρησε 0,18% και ο FTSE 140 κέρδισε 2,53%. Αντίθετα πτώση 0,97% σημείωσε ο δείκτης υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 2,89%, οι τηλεπικοινωνίες 3,5%, ενώ κέρδη 4,33% σημείωσαν οι εταιρίες λιανικού εμπορίου. Αντίθετα πτώση 1,21% κατέγραψαν οι εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (προνομιούχες 1996 – 17,8%), Plias (15,4%), Πρόοδος (11,8%), Νεώριον (11,6%), Υγεία (10,7%), Hitech (9,5%), Γενική Τράπεζα (9,2%), Μινέρβα (9,0%), Logismos (9,0%) και Ασπίς Πρόνοια (8,8%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Elephant (35,7%), Εμπορικός Δεσμός ( προνομιούχες 28,6%), Ράδιο Κορασίδης (27,5%), Θεμελιοδομή (24,2%), Lavipharm (19,6%), Moda Bagno (18,5%), Εurobrokers (18,3%), Προμότα (16,1%), CPI (14%) και Έδραση Ψαλλίδας (13,7%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v