Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις τράπεζες

Με εύρος διακύμανσης 60 και πλέον λεπτών του ευρώ στις μετοχές των Alpha Bank ή Εθνικής το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι αποκτά άλλη ένταση και ενδιαφέρον. Σαφώς βελτιωμένη η εικόνα σε ένα ευρύτερο τμήμα του μεσαίου χώρου, οι δε συναλλαγές εμφανίζονται αυξημένες μετά τις 13:00. Εντολές αγορών για λογαριασμό ξένων ή και ”ξένων” διενεργούν οι 4-5 ισχυρές ΑΧΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ό,τι θέλουν κάνουν στην αγορά”. Ο λόγος για τους ξένους ή και ”ξένους”, που είναι απόλυτα κυρίαρχοι του παιχνιδιού και στις τράπεζες.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, τα τελευταία 20-30 λεπτά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εντολές αγοράς ξένων κωδικών, που οδηγούν στο +1,1% τη μετοχή της Alpha, στο +1,20% την Εθνική, στο +1,3% την Πειραιώς και στα 26,42 ευρώ την Εμπορική.

Πρόκειται για χαρακτηριστικότατο ”παιχνίδι” προεξόφλησης και κάλυψης θέσεων, που μόνο από τους πανίσχυρους ”παίκτες” μπορεί να γίνει.

Οι συναλλαγές επίσης αυξήθηκαν ξεπερνώντας τα 82 εκατ. ευρώ (στις 13:20), ενώ έχει αμβλυνθεί η αναλογία ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 1 προς 1,5.

Διαπιστώνεται πως σε κάθε ανοδική αντίδραση διαμορφώνεται τάση για τις μετοχές των Αλουμίνιον της Ελλάδος, J&P Άβαξ, Γενική Τράπεζα, Attica Group, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο - Μέτκα, Χαλκόρ, ΕΥΔΑΠ και αρκετούς ακόμη τίτλους του ”μεσαίου” χώρου.

Περίπου την τελευταία μισή ώρα παρουσιάζει ενδιαφέρον η συμπεριφορά μετοχών της Γενικής προς τα 8,74 ευρώ, της Εγνατίας προς τα 2,84 ευρώ, της Αττικής προς τα 4,72 ευρώ, ενώ σταθερά ανοδική παραμένει η πορεία της Marfin F.G.

Κρίνοντας τις συναλλαγές της τελευταίας μισής ώρας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή του Αλουμινίου της Ελλάδος από τα 14,08 προς τα 14,26 ευρώ (με τρέχουσα τιμή τα 14,22) και της Εθνικής Ακινήτων στα 3,86 ευρώ.

Για τη συνέχεια ενδιαφέρον παρουσιάζει περισσότερο η προσπάθεια των αγοραστών να επιβάλουν τη γραμμή τους, φέρνοντας το Γ.Δ. προς τις 3.063 μονάδες (από τη χαμηλή των 3.025,7 μονάδων) και τον FTSE-20 προς τις 1.730 από τη βάση (ακριβώς των 1.700,2 μονάδων).

Το σίγουρο είναι πως η υψηλή μεταβλητότητα, λόγου χάρη 0,64 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank ή 0,60 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, προσφέρει υψηλές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες σε όσους δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτές τις ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v