Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμμαχος η ”ψυχραιμία” των ξένων

Η ψύχραιμη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών αποστερεί τους υπέρμαχους της διόρθωσης από ένα σημαντικό... άλλοθι. Σε υψηλότερο επίπεδο αναβαθμίζουν τον πήχη οι ειδικοί της αγοράς, προσβλέποντας στην υλοποίηση των ”εργολαβιών” που έχουν αναλάβει στη Σοφοκλέους οι πανίσχυροι ξένοι οίκοι. Στα θετικά της αγοράς η διαφοροποίηση ενός ικανού τμήματος του ”μεσαίου χώρου”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η σχετικά ψύχραιμη αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενδέχεται να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και για τη Σοφοκλέους.

Κατά την εκτίμησή μας μπορεί και να αποστερεί τους υποτιμητές της αγοράς από ένα ισχυρό... άλλοθι για διόρθωση του Γ.Δ. και του FTSE-20.

Όχι πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο -τουλάχιστον σήμερα- δεν είναι πιθανό, πλην όμως η δυναμική της όποιας διόρθωσης είναι περιορισμένη και, κατά μείζονα βαθμό, ελεγχόμενη.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, στο εύρος των 3.100 - 3.120 μονάδων επιβεβαιώθηκε η δυσκολία υπέρβασης –σε αυτή τη φάση– του τοπικού σημείου αντίστασης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και άλλοι αναλυτές (δες σχετικό θέμα) στην πρωινή τους προσέγγιση.

Στην περίπτωση που η διόρθωση στον FTSE-20 τον οδηγήσει σε μία ακόμη επιβεβαίωση της ολονένα ισχυροποιούμενης στήριξης των 1.700 μονάδων, τότε η καταγραφή στη συνέχεια νέου υψηλού σημείου είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Είναι προφανές πως, εάν δεν μεταβληθεί δραματικά το περιβάλλον στα ξένα χρηματιστήρια, οι πανίσχυροι επενδυτικοί οίκοι που ελέγχουν την αγορά μας επιθυμούν την απρόσκοπτη διάθεση του μειοψηφικού πακέτου του ΟΠΑΠ και το ”κλείσιμο” των επόμενων ”δουλειών” του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

”Δουλειές”, που και για τα ευρωπαϊκά πρότυπα μόνο αμελητέες δεν είναι.

Στο ”μεσαίο χώρο” θα επιμείνουμε πως σταδιακά διαμορφώνεται μία ομάδα ανοδικών μετοχών, είτε αφορούν στις Μυτιληναίο – Μέτκα, Marfin FG, Fourlis είτε στις Φλεξοπάκ, ΕΧΑΕ, Auto Hellas, Info-Quest, αλλά και σε αρκετές ακόμη εταιρίες αυτής της κατηγορίας.

Κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη η συμπεριφορά, για παράδειγμα, της Inform Lykos, που ”κράτησε” το ήμισυ του μερίσματος που διένειμε, την υψηλή απόδοση (6,1%), που για ακόμη μία χρονιά προσφέρει η Βάρδας, οι εξελίξεις στον ΟΛΠ, οι κυοφορούμενες εξελίξεις γύρω από το στρατηγικό επενδυτή της Μέτκα, την Ιντερτέκ, την Ηρακλής (με αποκοπή μερίσματος 0,40 ευρώ ανά μετοχή) και άλλους τίτλους.

Ζητούμενο για σήμερα η όσο το δυνατόν ευκολότερη απορρόφηση των όποιων πωλήσεων εκδηλωθούν σε μετοχές του FTSE-20, η σταθεροποίηση στη συνέχεια του συγκεκριμένου δείκτη και η διαμόρφωση προϋποθέσεων για τη συνέχεια αντίδρασης σε ένα επιλεγμένο τμήμα του μεσαίου χώρου.

Μεσοπρόθεσμα, η φορά της αγοράς παραμένει ανοδική, με τους αναλυτές να θεωρούν θέμα χρόνου την καταγραφή νέας υψηλής τιμή και για το Γ.Δ.

Άλλωστε, και η Π&Κ με την τελευταία της εβδομαδιαία ανάλυση εκτιμά πως ”βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου”, προσδιορίζοντας κατά κάποιο τρόπο την υπεραντίδραση του Δείκτη σημαντικά υψηλότερα και των 3.200 μονάδων.

Σε επόμενη φάση, βέβαια, αν και η στόχευση της Π&Κ αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v