Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σημείο καμπής η Σοφοκλέους

Ο ”μίτος” της Εμπορικής ζητεί λύση σε πολύ στενό χρονικό περιθώριο. Ο χρόνος και τα ΔΛΠ πιέζουν, με τους εμπλεκόμενους να επιχειρούν μία ύστατη προσπάθεια μεγιστοποίησης των όποιων ωφελειών. Πιθανή η τεχνική αντίδραση για τη μετοχή της Εμπορικής, αν και ζητούμενη είναι περισσότερο η επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της στήριξης των 1.700 μονάδων για τον FTSE-20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο χρόνος τρέχει και πιέζει.

Η ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο θέμα της Εμπορικής, όπου θα πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστούν οι κινήσεις των εμπλεκoμένων, οδηγεί την αγορά σε βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις.

Η υπόθεση της Εμπορικής δεν είναι τόσο απλή όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, κυρίως για την τράπεζα και τη μετοχή της.

Πρόγευση των ενδεχόμενων παρενεργειών δόθηκε χθες.

Η εκτίμηση, όμως, είναι πως πέρα από τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος επιχειρήθηκε η αξιοποίηση της... αφορμής που παρουσιάστηκε προκειμένου να πιεστεί χαμηλότερα ο FTSE-20.

Θα φανεί σήμερα από την αρχή της συνεδρίασης η διάσταση του προβλήματος και στην περίπτωση που βγουν εντολές πώλησης – αγοράς στις μετοχές των Εμπορικής, Εθνικής και Alpha.

Κατά την εκτίμησή μας, δεδομένης της μη ύπαρξης αναλογιστικής έκθεσης, το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι γνωστό ούτε στους άμεσα εμπλεκόμενους.

Από την άλλη πλευρά, η διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζιτών και συνδικάτων φαίνεται να οδηγείται προς το τέλος της, καθώς μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει λόγω ΔΛΠ να έχει δοθεί μία συγκεκριμένης μορφής λύση όσον αφορά στην καταγραφή των αποτελεσμάτων, κυρίως της Εμπορικής.

Από τεχνικής πλευράς, για τον FTSE-20 προέχει η περιοχή στήριξης των 1.700 μονάδων και για το Γ.Δ. της περιοχής πέριξ των 3.010-3.020 μονάδων.

Με βάση τις εντολές που είχαν δοθεί προσυνεδριακά δεν αποκλείεται η τεχνικής μορφής αντίδραση, κυρίως στη μετοχή της Εμπορικής, και ενδεχομένως ύστερα από πιθανή μικρή διόρθωση της Alpha στη συγκεκριμένη μετοχή.

Το σίγουρο είναι πως η αγορά βραχυπρόθεσμα βρίσκεται σε σημείο καμπής, το οποίο όμως άμεσα θα πρέπει να ξεπεραστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v