Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις

Κάτω από τις 1.700 μονάδες υποχωρεί ο FTSE-20, με τη διόρθωση στον τραπεζικό κλάδο να υπερβαίνει το 2%. Για κακό κλίμα κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες, αναφερόμενοι στη διάσταση απόψεων – εκτιμήσεων κυβερνητικών στελεχών γύρω από το ασφαλιστικό πρόβλημα των τραπεζών. Nέες απώλειες 4,5% για την Εμπορική, ακολουθεί η Eurobank με 2,7%.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο όριο των στηρίξεών τους κινούνται οι βασικοί δείκτες, ειδικότερα όμως ο FTSE-20.

Ενδοσυνεδριακά, στον συγκεκριμένο δείκτη έχει καταγραφεί τιμή -οριακά έστω- χαμηλότερα των 1.700 μονάδων (1.699,69) δημιουργώντας ρήγματα στην τεχνική εικόνα του δείκτη.

Η εξέλιξη που μέχρι στιγμής δημιουργεί ερωτήματα αφορά στις συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες που εμφανίζει σήμερα η Eurobank έναντι των άλλων τεσσάρων τραπεζικών τίτλων.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως η μετοχή της Eurobank, με ποσοστό αρνητικής μεταβολής 1,33% χθες, είχε καταγράψει συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες από τις Alpha (-2,05%), Εθνική (-2,69%), Πειραιώς (-1,92%) και Εμπορική (-6,48%).

Και σήμερα διαπιστώνεται πως η εμπορευσιμότητα εμφανίζεται συγκριτικά αυξημένη στην Alpha έναντι των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, με περισσότερα των 480.000 τεμαχίων (ενώ χθες διακινήθηκαν 656.725 τεμάχια της Alpha).

Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν πως η διχογνωμία εκτιμήσεων και απόψεων που υπάρχει μεταξύ ιστορικών στελεχών και υπουργών του κυβερνώντος κόμματος (δες σχετικό θέμα) είναι λογικό να επηρεάζει ανάλογα την αγορά.

Στον αντίποδα, ο FTSE-20 επιχειρείται να κρατηθεί στις 1.700 μονάδες μέσω των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ενώ κατά 1,45% ενισχύονται τα ΕΛΠΕ και μικρά κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των Τιτάν, Μotor Oil και Intracom.

H σχέση ανοδικών – πτωτικών διατηρείται στο περίπου 1 προς 2, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος, όμως, να παραμένει επικεντρωμένο στις μετοχές του ”20άρη”.

Από το μεσαίο χώρο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θετική μεταβολή, μέχρι στιγμής, των μετοχών των Τεχνική Ολυμπιακή, ΟΛΠ, Μυτιληναίος - Μέτκα, Ηρακλής, Άκτωρ, Chipita, Αττικής, Αστήρ Παλάς και ορισμένες ακόμη χαμηλότερης αποτίμησης.

Από αυτή την κατηγορία ξεχωρίζει η μετοχή της Κυριακίδης στο 1,75 ευρώ (10,06%), με συναλλαγές περισσότερες των 200.000 τεμαχίων, περίπου όσο και στη μετοχή της Info-Quest, που ”πιάνει” τα 2,16 ευρώ με μεταβολή 6,93%.

Ενισχυμένη κατά 5,13%, στα 0,82 ευρώ, εμφανίζεται η μετοχή της Αθηνάς, της Ελγέκα στα 1,76 ευρώ με 3,53%, καθώς και αυτές των Μηχανική (0,56%), Μπενρουμπή (3,11%), ΟΛΘ (1,23%), Πλαίσιο (1,52%) και Πήγασος (2,4%).

Αυτό που προέχει προς το τέλος της συνεδρίασης είναι όχι τόσο η τεχνική εικόνα που εμφανίζει η αγορά όσο αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο και το προσκήνιο του τραπεζικού κλάδου.

Πρόκειται για εξελίξεις που διαμορφώνουν -χθες και σήμερα- την εικόνα του κλάδου και του χρηματιστηρίου γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v