Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζει η UBS το Ασφαλιστικό των τραπεζών

Τη θετική της στάση διατηρεί μεσοπρόθεσμα η UBS για τις ελληνικές τράπεζες, αν και, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Ιουνίου, είναι πλέον επιφυλακτική βραχυπρόθεσμα, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκύψει από το Ασφαλιστικό των τραπεζών.

Πώς σχολιάζει η UBS το Ασφαλιστικό των τραπεζών
Τη θετική της στάση διατηρεί μεσοπρόθεσμα η UBS για τις ελληνικές τράπεζες, αν και, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Ιουνίου, είναι πλέον επιφυλακτική βραχυπρόθεσμα, λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκύψει από το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Η UBS στην έκθεσή της συνιστά ”Βuy 1” για τις μετοχές της Alpha Bank και της Eurobank και ”Buy 2” για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Για την Εμπορική η σύσταση του διεθνούς οίκου είναι ”Neutral 2”.

Στην έκθεση που τιτλοφορείται ”Η λύση του Ασφαλιστικού - ο βραχυπρόθεσμος καταλύτης”, η UBS, αν και χαρακτηρίζει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης θετικές, αναφέρει πως το παρόν σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος επιτρέπει διαφορετικές εκτιμήσεις ανάλογα με το εάν οι τράπεζες θα συμμετάσχουν, με ποιους όρους και σε τι ποσοστό η κάθε μία.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος ξεχωρίζει τρία σκοτεινά σημεία σε σχέση με το ασφαλιστικό των τραπεζών, που όπως τονίζει μάλλον εξυπηρετούν τα όποια σχέδια της κυβέρνησης για πιθανές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

Ως πρώτο σκοτεινό σημείο η UBS αναφέρει το γεγονός ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να διαμορφώσουν ένα οικονομικό πλάνο για να καλύψουν τα ελλείμματα. Το δεύτερο σημείο αφορά το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει η κάθε τράπεζα, ενώ το τρίτο σχετίζεται με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού.

Παράλληλα η UBS εκτιμά ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών αντανακλά την έλλειψη σαφήνειας για τον αντίκτυπο που θα έχει στις τράπεζες το προτεινόμενο σχέδιο επίλυσης του ασφαλιστικού. Ωστόσο προβλέπει πως όταν ολοκληρωθεί η επίλυση του προβλήματος ο κλάδος θα καταστεί ανταγωνιστικότερος και θα ανοίξει ο δρόμος για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

”Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δεν είναι σαφές σε εμάς, αλλά και πιστεύουμε ούτε και στις τράπεζες, το αν τελικά θα συμμετάσχουν. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ν/σ να αλλάξει πριν ψηφισθεί, πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα”, αναφέρει η UBS.

”Ωστόσο”, επισημαίνει ο οίκος, ”έως ότου το θέμα αποσαφηνιστεί, εκτιμάμε ότι υπάρχει ουσιαστική αβεβαιότητα για τον κλάδο, η οποία δικαιολογεί την αβεβαιότητά του”. Επίσης εκτιμά ότι οι εξελίξεις αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η UBS σε άλλο σημείο της έκθεσής της αναφέρεται στην κατάσταση για κάθε μία από τις τράπεζες. Όπως τονίζει, το κύριο συνταξιοδοτικό ταμείο της Εθνικής θα αποτελέσει μέρος του ΙΚΑ το 2006, ενώ αυτό της Alpha είναι ήδη ενταγμένο, όπως και αυτό της Eurobank. Για την Εμπορική αναφέρει πως αν και το ταμείο της είναι ενταγμένο στο ΙΚΑ, το πρόβλημά της σχετίζεται με το επικουρικό της ταμείο.

Τόσο το επικουρικό ταμείο της Alpha όσο και αυτό της Εμπορικής καλύπτουν τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους έως ότου λάβουν τη σύνταξη από το ΙΚΑ.

Για την Πειραιώς ο οίκος αναφέρει πως έχει ήδη προχωρήσει σε προβλέψεις 114 εκατ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν όλες τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους. ”Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα έχει ήδη προβλέψει το χειρότερο σενάριο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v