Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Sec: Στις 3.200 μονάδες ο Γ.Δ. το 2005

Στις 3.200 μονάδες διατηρεί την τιμή-στόχο έως το τέλος του έτους για τον Γενικό Δείκτη η Eurobank Securities, στην μηνιαία επισκόπηση Ιουλίου των ελληνικών μετοχών, στην οποία αναφέρεται επίσης στην εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ, στο ασφαλιστικό των τραπεζών και στα σενάρια ιδιωτικοποιήσεων. H λίστα με τα top picks

Eurobank Sec: Στις 3.200 μονάδες ο Γ.Δ. το 2005
Στις 3.200 μονάδες διατηρεί την τιμή-στόχο έως το τέλος του έτους για τον Γενικό Δείκτη η Eurobank Securities, στην μηνιαία επισκόπηση Ιουλίου των ελληνικών μετοχών, στην οποία αναφέρεται επίσης στην εθελούσια έξοδο του ΟΤΕ, στο ασφαλιστικό των τραπεζών και στα σενάρια ιδιωτικοποιήσεων.

Τα top picks της EFG Eurobank Sec. περιλαμβάνουν τις μετοχές της Alpha Bank, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και του Τιτάνα. Με κριτήριο την παρουσία στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει ως top picks την Εθνική Τράπεζα, την 3Ε, το Γερμανό και το Σαράντη.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει την ενίσχυση του μέσου όγκου συναλλαγών στα 184 εκ. ευρώ τον Ιούνιο από 147 εκ. ευρώ το Μάιο, αποδίδοντάς την σε μια σειρά παραγόντων που οδήγησαν σε αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, αναφέρει την επιμονή της Κυβέρνησης στο κλείσιμο του θέματος του ασφαλιστικού στον τραπεζικό κλάδο, πυροδοτώντας ελπίδες για επίλυση στο άμεσο μέλλον ή τουλάχιστον αποκάλυψη των διαστάσεων και των συνεπειών του.

Όπως επισημαίνει, οι τράπεζες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αναλογιστική μελέτη στα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών τους ταμείων. Για την Εθνική Τράπεζα το ποσόν διαμορφώνεται στα 230 εκ. ευρώ, το οποίο η χρηματιστηριακή θεωρεί ”βολικό”.

Στην Alpha Bank, η οποία δεν έχει αποκαλύψει το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης, ένα ποσόν που θα ξεπερνά τα 250-300 εκ. ευρώ θα δυσαρεστήσει τους επενδυτές. Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η διοίκηση της Alpha την διαβεβαίωσε πως δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αναφορικά με την Τράπεζα Πειραιώς, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι το κόστος δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα καθώς έχει ήδη προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του προσωπικού της.

Το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της Εμπορικής υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως ο διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής υποδήλωσε σε συνέντευξή του την έκδοση δικαιώματος ύψους 500 εκ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η Eurobank Sec. υποστηρίζει πως ανεξαρτήτως των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων, η επίλυση του ζητήματος αποτελεί θετική εξέλιξη σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Επίσης, η Eurobank επισημαίνει τις θετικές εξελίξεις στον ΟΤΕ, με τη συμφωνία διοίκησης και εργαζομένων στο θέμα της εθελούσιας εξόδου, αλλά και με τις μεταβολές στο εργασιακό καθεστώς με την άρση της μονιμότητας στις νέες προσλήψεις.

Ένας ακόμη παράγοντας που σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, συνέβαλε στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα με βάση τα ΔΛΠ δείχνουν μια ήπια μετάβαση, απομακρύνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Στο μέτωπο της εγχώριας ενοποίησης, η χρηματιστηριακή επισημαίνεί ότι παρά τα διάφορα σενάρια στις εφημερίδες, η πιθανότητα συγχωνεύσεων μεταξύ των πέντε κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων είναι μηδαμινή, δεδομένου ότι οι συνεργίες κόστους δύσκολα επιτυγχάνονται και το ρίσκο εκτέλεσης είναι υψηλό.

Όπως εκτιμά, η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η οποία θα μπορούσε να διατελέσει καταλυτικό ρόλο, δεν αναμένεται να ”ταράξει τα νερά” καθώς η κυβέρνηση δήλωσε την πρόθεσή της να διαθέσει μερίδιο 25-30% αντί για πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Αναφορικά με την Εμπορική Τράπεζα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι εάν προωθηθεί βιώσιμη λύση στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάθεση περαιτέρω μεριδίου στην τράπεζα. Η Credit Agricole έχει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης.

Ωστόσο, εάν η επίλυση του ασφαλιστικού περιλαμβάνει σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι προθέσεις της Agricole ενδέχεται να αλλάξουν, δεδομένου ότι θα πρέπει να δεσμεύσει περισσότερα κεφάλαια για να συμμετέχει. Η Eurobank Sec συνιστά προσοχή, θέτοντας υψηλότερο παράγοντα ρίσκου στη μετοχή.

Η αγορά περιμένει την πώληση μεριδίου έως και 17% στον ΟΠΑΠ, η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του Ιουλίου, με το Υπουργείο Οικονομικών να διαψεύδει τις φήμες για καθυστέρηση της διάθεσης μέχρι τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v