Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρισιμότερη εβδομάδα του ”πολέμου”

Ευχή των περισσότερων που ασχολούνται με την αγορά είναι να ξεπεραστεί με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για όλους η κρισιμότερη ίσως εβδομάδα του... ”πολέμου”, όπως δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται. Σε θέση μάχης γύρω από μετοχές του FTSE 20, και με ενδεχόμενο τις αγορές σε εναλλακτικούς τίτλους (πλην τραπεζών) του FTSE 20 διαμορφώνεται η ”γραμμή άμυνας”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην κρισιμότερη εβδομάδα του... ”πολέμου” αναφέρονται αρκετοί παράγοντες της Σοφοκλέους και ίσως δεν έχουν άδικο.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής, που συγκαλείται στις 13.30 θα ανακοινωθεί κατά πάσα βεβαιότητα το αναλογιστικό έλλειμμα του ομίλου, για αυτό και από στελέχη της τράπεζες χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κρισιμότερα στην ιστορία της.

Το σημερινό Δ.Σ. αφορά στο πρόβλημα της Εμπορικής, η εικόνα όμως που διαμορφώνεται για το... ήμισυ του κλάδου θα αποσαφηνιστεί στο κρίσιμο διήμερο 29-30 Ιουνίου οπότε και έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση αποτελεσμάτων (με ΔΛΠ) από τους ομίλους των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας.

Ο ισχυρός άνδρας του ομίλου της Εθνικής μεταξύ πολλών ιδιαίτερα ενδιαφερόντων αναφορών του, στη σημερινή του συνέντευξη στη Ναυτεμπορική περιγράφει το... γκρίζο τοπίο που αφορά στη σχέση ελλείμματος και οικονομικής θέσης του κλάδου.

Εύλογα οι χρηματιστές παραμένουν επιφυλακτικοί και... ετοιμοπόλεμοι, με τη Marfin Analysis για παράδειγμα να αναφέρεται στην προάσπιση της ”στήριξης” των 3.000 μονάδων.

Από τεχνικής πλευράς, οι επόμενες ”στηρίξεις” για το Γενικό Δείκτη έχουν διαμορφωθεί προς τις 2.980-2.982 μονάδες και 2.950 μονάδες.

Την τελευταία τιμή των 2.950 μονάδων θέλουμε να πιστεύουμε πως θα αποφύγει η αγορά και η μάχη θα δοθεί πέριξ των 3.000 μονάδων με σημείο αναφοράς ενδεχομένως το χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας των 3.002,88 μονάδων.

Αυτό γιατί στα δύσκολα της προηγούμενης εβδομάδας φάνηκε πως οι κυρίαρχοι πρωταγωνιστές της αγοράς μας έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν το παιχνίδι, τουλάχιστον στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου δραστηριοποιούνται.

Το ζητούμενο για αυτή την εβδομάδα, όπου η μεταβλητότητα και υψηλή διακυμανσημότητα (κυρίως μετοχών του FTSE 20) δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διαφαινόμενη προσπάθεια και τάση αυτονόμησης ενός μικρού τμήματος του ”μεσαίου” χώρου.

Στα υπόψη της εβδομάδας θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η πρόθεση διάθεσης σε ξένους θεσμικούς μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής, η στήριξη των ξένων για τον ΟΤΕ, με την JP Morgan να υπερθεματίζει θέτοντας την τιμή-στόχο αρχικά στα 18 και με προοπτική τα 20 ευρώ.

Όλως συμπτωματικώς, πέριξ των 20 ευρώ διαμορφώνεται η μέση τιμή κόστους του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου του Οργανισμού, για το οποίο έχει εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον από το σύνολο των ξένων κυρίων αναδόχων, θεματοφυλάκων και τελικών πελατών τους.

Η καταγραφή υψηλής τιμής για τη μετοχή του ΟΛΠ, η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Βωβός στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, οι... εξελίξεις στα τηλεοπτικά, η ακτοπλοοϊα και οι κατασκευές με τα μέταλλα, εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσουν πεδίο δραστηριότητας των ισχυρών παικτών της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v