Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζήτηση ισορροπιών

Η ενεργότερη επανεμφάνιση επιθετικών διαχειριστών που ποντάρουν στις ακραίες διακυμάνσεις μετοχών του FTSE-20 δίνει τον τόνο στην αγορά που αναζητεί κατεύθυνση και ισορροπία. Ισορροπία θα χρειαστεί οπωσδήποτε σήμερα και η μετοχή της Alpha Bank, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μετοχή-”κλειδί” για την τάση η Εθνική.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Αύξηση 5,6%-18,5% στα καθαρά κέρδη της Alpha ανέμεναν οι αναλυτές.

Αύξηση 5% παρουσίασαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου στο α’ τρίμηνο (με βάση τα ΔΛΠ).

Στο σχετικό θέμα (δες Επιχειρήσεις) αναφέρονται εκτενώς τα αποτελέσματα του ομίλου, η δημοσιοποίηση των οποίων θα διαδραματίσει σήμερα καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης τάσης.

Η μετοχή έχει ”τρέξει” στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κατοχύρωση υπεραξιών.

Το ενδιαφέρον στοιχείο αφορά στην επισημοποίηση των υποχρεώσεων του ομίλου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ανέρχονται στα 523,8 εκατ. ευρώ.

Η αναφορά θα πρέπει να γίνεται ειδικά και ξεχωριστά για κάθε τράπεζα, λόγω της εκτίμησης που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ Ελλήνων και ξένων αναλυτών.

Σε πρόσφατη έκθεσή της (14/6) η Deutsche Bank (δες σχετικό θέμα ”Εκτιμήσεις για Ασφαλιστικό τραπεζών”) εκτιμούσε ως καλύτερο ενδεχόμενο την επιβάρυνση κατά 300 εκατ. ευρώ και το χειρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ανάλυση της Deutsche Bank επαναλαμβανόταν πως δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα μειωθεί χαμηλότερα του 7% (λεπτομέρειες επίσης στο ίδιο θέμα).

Όλα αυτά αναφέρονται λίγο πιο διεξοδικά σήμερα, καθότι η αγορά περιμένει τα αποτελέσματα της Εθνικής και θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι βραχυπρόθεσμοι που έχουν τοποθετηθεί στην Alpha και εν πάση περιπτώσει να διερευνηθεί ο βαθμός αξιοπιστίας των αναλύσεων – προσεγγίσεων.

Το ότι η επιβάρυνση του ομίλου της Alpha Bank ξεπερνά κατά 23,8 εκατ. ευρώ το χειρότερο ενδεχόμενο που εκτιμούσε ο οίκος, αναμφίβολα δεν αποτελεί θετική ένδειξη.

Απομένει τώρα να φανεί τι κρύβεται στα αποτελέσματα της Εθνικής.

Ανατρέχοντας στην έκθεση της CSFB (28/6 - δες σχετικό θέμα) αναμένεται ισχυρό τρίμηνο”, με τον ξένο οίκο να εμφανίζεται αισιόδοξος και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη για την ίδια την τράπεζα στο Ασφαλιστικό.

Μία επιπλέον παράμετρος που θα πρέπει να προσεχθεί, ειδικά αυτές τις μέρες, αφορά στην κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών από την πλευρά επιθετικών διαχειριστών – χαρτοφυλακίων, των οποίων η πλέον... μακροπρόθεσμη τοποθέτηση περιορίζεται το πολύ σε κύκλο δύο συνεδριάσεων.

Η ενεργότατη επαναδραστηριοποίηση επιθετικών διαχειριστών, οι οποίοι καλά κάνουν και ποντάρουν στις ακραίες διακυμάνσεις και την έντονη μεταβλητότητα μετοχών του FTSE-20 καθιστούν ακόμη πιο ριψοκίνδυνη την προσέγγιση της αγοράς.

Από τεχνικής πλευράς, παραμένουμε... υπέρμαχοι της προάσπισης μεσοπρόθεσμων στηρίξεων στην απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, αρχικά στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ μετοχή-”κλειδί” για την αρχή της συνεδρίασης είναι (και δικαιολογημένα) η Εθνική, με τους αγοραστές χθες να κινούνται στο εύρος των 28,34-28,80 ευρώ.

Σημείωση: Για τους όλο και περισσότερους ένθερμους πιστούς της μετοχής του ΟΛΠ θα πρέπει να προσεχθεί πως αύριο συγκαλείται ίσως η κρισιμότερη γενική συνέλευση στο Λιμάνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v