Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορυφαία του... χορού, η Εμπορική

Το ανοιχτό μέτωπο του Ασφαλιστικού δίνει πεδίον δόξης λαμπρό σ’ ένα ακόμη, αυτό των... φημών. Στο επίκεντρο η Εμπορική με τη μετοχή να καταγράφει κέρδη υψηλότερα του 6%, ενώ παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Alpha Bank και OTE. Σε καλό δρόμο βρίσκεται και η ”μόχλευση” στο ”μεσαίο – χαμηλότερο χώρο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ήταν ζήτημα χρόνου το μέτωπο του Ασφαλιστικού να δώσει πεδίο και στο ”παιχνίδι των φημών”.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μετά τις σχετικές διαψεύσεις για ενδεχόμενο ενδιαφέρον των Eurobank – Alpha Bank για την Εμπορική η μετοχή της τελευταίας, με υπεραντίδραση της τάξεως του 6,2% και κατακόρυφη ενίσχυση συναλλαγών.

Όσον αφορά στη φημολογία γύρω από την ”επόμενη ημέρα” της Εμπορικής, δίνεται κατά την εκτίμησή μας το στίγμα των προθέσεων και των διαθέσεων που έχουν επενδυτικοί οίκοι για τον κλάδο.

Είναι πασιφανές και τονίζεται από όλους ξένους και Έλληνες αναλυτές -συνεργάτες τους πως η επόμενη μέρα του Ασφαλιστικού οδηγεί σε αναδιάταξη δυνάμεων στον κλάδο.

Είναι προφανές πως η περίπτωση της Εμπορικής παραμένει η πλέον... κραυγαλέα, καθότι παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν είτε την ενίσχυση της θέσης των Γάλλων είτε το ενδεχόμενο ενός ελληνικού... αρραβώνα, εάν δεν υλοποιηθεί τελικά η συμφωνία με την Credit Agricole.

Διαβάζοντας προσεκτικότερα το θέμα που αφορά στη διάψευση των φημών, μπορεί ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα και να πράξει ανάλογα.

Είναι προφανές, όμως, πως οι αγορές, μετά τις 13-13:30, κυρίως από την πλευρά ξένων και Ελλήνων, μέχρι τα υψηλά των 24,9 ευρώ δεν γίνονται απλώς και μόνο επειδή ποντάρουν σε μία φήμη που δεν θα τους βγει.

Στην περίπτωση της Εμπορικής οι βραχυπρόθεσμοι φαίνεται πως έχουν διασφαλισμένη σε μεγάλο βαθμό είτε τη μία λύση (τη γαλλική) είτε την άλλη (την ελληνική).

Οι εξελίξεις θα δικαιώσουν ή όχι όσους τοποθετούνται σε αυτό το ενδεχόμενο.

Διαπιστώνεται πως όσο περνάει η ώρα ενδυναμώνεται η τάση και στη μετοχή της Alpha Bank, που αντιδρά προς την υψηλή τιμή των 24 ευρώ, με συναλλαγές περίπου μισού εκατ. τεμαχίων, ενώ επανέρχεται σε ανοδικό κανάλι η Πειραιώς, με αγοραστές προς τα 15,44 ευρώ.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί η ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη ανοδική πορεία του ΟΤΕ με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων προς τα 15,52 ευρώ, ήτοι ποσοστό θετικής μεταβολής 2,4%.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών παραμένει στο περίπου 1 προς 1,5, ενώ με βάση τις συναλλαγές που παραμένουν υψηλές χρήζουν αναφοράς η μετοχή της Κορδέλλου στα 1,24 ευρώ, της Info-Quest στα 2,42 ευρώ, της Jumbo στα 8,74 ευρώ (νέα υψηλή τιμή – πραγματοποιήθηκε πακέτο των 100.000 τεμαχίων στα 8,72 ευρώ), της ΕΛΕΧΑ στα 3,08 ευρώ, της ΑΕΓΕΚ στα 0,40 ευρώ, της Εκτέρ στα 1,72 ευρώ, της ΕΘΝΕΧ στα 2,31 ευρώ, αλλά και των Μέτκα, Μαΐλλη, ΕΥΔΑΠ, Εθνική Ακινήτων, ΕΒΙΚ και άλλες 42 μετοχές με ποσοστό θετικής μεταβολής μεγαλύτερο του 2%.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθούν η αντίδραση του Μυτιληναίου προς τα 10,30 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες των 360.000 τεμαχίων, του Γερμανού στα 26,86 ευρώ (ελάχιστα χαμηλότερα της μέγιστης των 27,44 ευρώ), της Τράπεζας Αττικής στα 4,66 ευρώ, αλλά και των Ιντερτέκ στα 3,02 ευρώ, Attica Συμμετοχών στα 2,70 ευρώ και βεβαίως του ΟΛΠ στα 12,70 ευρώ.

Θετικά επίσης αντιδρούν ΔΟΛ, Folli Follie, Αγροτική Τράπεζα, ΓΕΚ και αρκετές ακόμη μετοχές.

Με αρκετό είναι αλήθεια... τζόγο και αυξημένο ρίσκο η αγορά υπεραντιδρά προς τις 3.060 μονάδες, με αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος όχι μόνο σε τράπεζες και ΟΤΕ - ΟΠΑΠ, αλλά και σε αρκετές ακόμη μετοχές εταιριών του μεσαίου ή χαμηλότερου χώρου που είχαν πιεστεί σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v