Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τοποθετήσεις με... νόημα

Απορροφήθηκε η ουρά της προσφοράς στη μετοχή της Alpha μέχρι τα 22,1 ευρώ, για να αντιδράσει στη συνέχεια κατά 1,7% η μετοχή προς τα 22,7 ευρώ. Στηρίξεις αρχικά από ΟΠΑΠ-ΟΤΕ, χωρίς πίεση η διαμόρφωση υψηλότερης τιμής για την Εθνική και με αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις από το ”μεσαίο χώρο”. Στις μετά το Ασφαλιστικό εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο προσβλέπουν όλο και περισσότεροι ισχυροί παράγοντες της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διαφέρει η προσέγγιση της αγοράς ανάλογα με τον ορίζοντά της.

Η βραχυπρόθεσμη φαίνεται πως μέχρι στιγμής οδηγείται σε αποφυγή των χειρότερων, με το Γ.Δ. να αντιδρά προς τις 3.060 μονάδες και τον FTSE-20 προς τις 1.716 μονάδες.

Πρακτικά αυτό επιτεύχθηκε μέσω της στήριξης που παρασχέθηκε το πρώτο ημίωρο από ΟΠΑΠ (2,47%), ΟΤΕ (1,15%) και εν συνεχεία την Εθνική μέχρι τα 28,24 ευρώ, όσο χρειαστεί δηλαδή για να απορροφηθεί η ουρά της προσφοράς στην Alpha Bank, μέχρι τη χαμηλή τιμή των 22,1 ευρώ.

Από το σημείο εκείνο και σταδιακά από τις 11:45 εμφανίστηκαν αγοραστές στη μετοχή της Alpha, ανεβάζοντας τον πήχη υψηλότερα κατά 1,7% στα 22,7 ευρώ.

Είναι προφανές πως γύρω από τη μετοχή της Alpha Bank εκφράζονται αντικρουόμενες ομάδες επενδυτών, που κινούνται ανάλογα με την εκτίμηση κυρίως των πανίσχυρων ξένων οίκων.

Στο σχετικό θέμα, καταγράφονται εκτενώς λεπτομέρειες που αφορούν είτε στην υποβάθμιση της τιμής από την πλευρά της Deutsche Bank είτε στη θέση της Citigroup ή ακόμη και στην προοπτική που δίνει η J&P Morgan τους επόμενους 6 μήνες για Alpha, Eurobank.

Η αναλογία ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο 1 προς 1, με αρκετά στοιχεία άξια αναφοράς.

Από τον FTSE-20, πέραν της υπεραπόδοσης του ΟΠΑΠ, θα πρέπει να σημειωθούν η νέα υψηλή τιμή στα 27,7 ευρώ του Γερμανού, οι αγοραστές προς τα 15,06 ευρώ της Cosmote, η απόδοση στα 14,46 ευρώ των ΚΑΕ και το ”στέγνωμα” της προσφοράς προς τα 15,3 της Πειραιώς.

Λίγο χαμηλότερα, η Ιntralot αντιδρά προς τα 12,28 ευρώ, ο ΔΟΛ προς τα 2,75 ευρώ, ο Αστέρας στα 5,24, η Εθνική Ασφαλιστική στα 3,6, η Εθνική Ακινήτων στα 3,72, τα ΕΧΑΕ στα 6,03, η Μυτιληναίος στα 10,24, η Ολυμπιακή Τεχνική στα 4,98 και η Τέρνα στα 5,70 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθούν επίσης η ανοδική πορεία της FG Europe στα 3,24 ευρώ, η συνέχεια της ανόδου στα 2,42 ευρώ της Info Quest, η ενίσχυση της εκτίμησης πως ”γυρίζει σελίδα” η Inform Lykos στο +4,35%, το +1,7% των Μινωικών Γραμμών και ορισμένες ακόμη ενδιαφέρουσες παράμετροι.

Για την επόμενη ώρα φαίνεται πως το θετικό ενδεχόμενο, δηλαδή της αντίδρασης του δείκτη, ίσως και πέρα των 3.060 μονάδων, κερδίζει έδαφος, καθώς διευρύνεται η αντίδραση της Alpha Bank, εδραιώνονται ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και σταδιακά λίγο υψηλότερα των 28 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Ενδιαφέρον, όμως, σύμφωνα με την J&P Morgan, για την περιρρέουσα εκτίμηση και φημολογία φαίνεται πως έχει η μακροπρόθεσμη θεώρηση της αγοράς.

Είναι αυτή που θεωρεί αναπόφευκτη μετά το κλείσιμο του Ασφαλιστικού την πυροδότηση εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Δεν είναι τυχαίο πως όλο και περισσότεροι, κυρίως όμως ισχυρότεροι ”παίκτες”, αναλυτές και παράγοντες, ξένοι και Έλληνες, προσεγγίζουν τον κλάδο, με την προσδοκία πως η επόμενη μέρα του Ασφαλιστικού κρύβει ”γεννητούρια” στον κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v