Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιμένοντας την Εθνική

Τα ”σπασμένα” της Alpha περιμένουν οι αναλυτές πως θα διορθώσει σήμερα η Εθνική. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης θα γνωρίζει η αγορά την πραγματική εικόνα του α’ τριμήνου, του πρώτου σε μέγεθος ομίλου της Σοφοκλέους, όπου εναποθέτει προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Απαράδεκτη είναι η κατάσταση με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς και οι αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είναι προφανές πως το σύνολο των παραγόντων της αγοράς περιμένει σήμερα ”κάτι καλύτερο” από την Εθνική.

Καλύτερο όχι τόσο σε σύγκριση με τον εαυτό της όσο με το... γαϊτανάκι προβλέψεων που είχε προηγηθεί της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Alpha.

Εκ των πραγμάτων και σήμερα η μετοχή της Εθνικής, παραμένει σηματωρός της τάσης και οδηγός της διάθεσης και του κλίματος.

Χθες με συναλλαγές 575.835 τεμαχίων υποχώρησε κατά 2,51% στα 27,96 ευρώ, γράφοντας χαμηλότερη τιμή ημέρας στα 27,82 ευρώ.

Εάν η Εθνική ως παραδοσιακή δύναμη της αγοράς δεν διαψεύσει τις προσδοκίες των ”πιστών” της, τότε η χθεσινή πίεση μπορεί και θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα, δηλαδή το αργότερο μέχρι και αύριο.

Θα δούμε όμως μετά τη συνεδρίαση, τι ακριβώς εμφανίζουν τα αποτελέσματα του ομίλου.

Μετά τη χθεσινή ομολογουμένως πιεστική υποχώρηση της Alpha Bank, με 4 εκατ. τεμάχια και στο -6,45% στα 22,34 ευρώ, μένει να φανεί η ενδεχόμενη ”ουρά” των πωλήσεων και το ενδεχόμενο καταρχήν τεχνικής αντίδρασης της μετοχής.

Σε σχετικό θέμα, η Alpha Bank ”δεν αποκλείει ενδιαφέρον για Εμπορική, όταν επιλυθεί το ασφαλιστικό”.

Εάν δεν μας απατά η μνήμη μας μόλις προχθές κύκλοι του ΥΠΕΘΟ διέψευδαν φήμες για συγχώνευση της Εμπορικής με Alpha ή Eurobank.

Λίγες μέρες νωρίτερα στις 13/6 η Citigroup, διόλου αμελητέος παίχτης, σε έκθεση της που έθετε τιμή-στόχο στα 28 ευρώ για την Alpha αναφέρονταν στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Εμπορικής από την Alpha Bank.

Ο θεός και η ψυχή τους… με τα όσα ανακοινώνονται και με τα όσα ακραία καταγράφονται στην αγορά μας.

Γιατί μετά το προχθεσινό +6,5% της Εμπορικής ακολούθησε το χθεσινό -6,5% της Alpha και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συνέχεια στο trading των επιθετικών διαχειριστών σε μετοχές του FTSE-20 ”σαν να ήταν περιφερειόχαρτα του ’99”, σύμφωνα με την πικρόχολη παρατήρηση στελέχους της αγοράς μας.

Ας είναι, όποιος έχει το καρπούζι και το μαχαίρι, αυτός ταΐζει, έλεγαν οι γιαγιάδες μας.

Από τεχνικής πλευράς, φαίνεται πως εξασφαλίζεται η στήριξη των 3.000 μονάδων, με τις χρηματιστηριακές να εκτιμούν πως η Εθνική θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εξισορροπητικός παράγοντας.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρεται η Σίγμα, ενώ ανάλογη κίνηση εκφράζεται από τη Marfin Analysis και της Εγνατίας Finance.

Οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές δεν αγγίζουν... αυτήν την περίοδο τράπεζες, έχουν στρέψει– και αυτό είναι εμφανές- το ενδιαφέρον σε μετοχές του FTSE-20, που έχουν προχωρήσει διαδικασίες αναδιάρθρωσης (κυρίως στον ΟΤΕ), αλλά και σε όσων η ανοδική φορά οδηγεί είτε σε προσέγγιση υψηλής τιμής, είτε στην καταγραφή νέας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μετοχών, όπως Γερμανός, Coca Cola 3E, Tιτάν, Motor Oil, ενώ σαφώς διαφοροποιημένο από των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών διάγραμμα διαθέτει η μετοχή της Πειραιώς.

Με αγοραστές από τα χαμηλά των 15,26 ευρώ η μετοχή ”έκλεισε” χθες στα 15,38 με υποχώρηση 0,90% και συναλλαγές περίπου 322.000 τεμαχίων.

Σημείωση: Είναι απαράδεκτο και ξεπερνά κάθε πρακτική και λογική αυτό που συμβαίνει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών. Οι αρχές ορθά και δικαιολογημένα εκφράζουν τον προβληματισμό τους (δες σχετικό θέμα).

Αν και από τις αρχές ο κόσμος έχει την απαίτηση να μην παραμένουν στο στάδιο της έκφρασης προβληματισμού, αλλά να προχωρούν σε αυτό της υλοποίησης συγκεκριμένων έργων αποτελεσματικών για την αντιμετώπιση και- γιατί όχι;- εξάλειψη αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v