Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ αναβαθμίσεων για την Εθνική (update 4)

Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 35 από τα 32 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση ”buy”, προχώρησε η UBS. Αναβάθμιση τιμής και από Deutsche Bank. Σύσταση ”outperform” από CSFB. Θερμά σχόλια για το τρίμηνο από τις ΑΧΕ. Στα 36 ευρώ η νέα τιμή από Citigroup.

Μπαράζ αναβαθμίσεων για την Εθνική  (update 4)
Σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 35 ευρώ, από τα 32 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση ”buy”, προχώρησε η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Ιουνίου.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση (30 Ιουνίου) στα 27,96 ευρώ.

Όπως εξηγεί η UBS, η αύξηση της τιμής-στόχου αντανακλά την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία της τράπεζας κατά περίπου 3% για το 2005, το 2006, αλλά και το 2007.

Παράλληλα, σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου από τα 32 στα 32,6 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής προχώρησε και η Deutsche Bank, σε έκθεσή της με τίτλο ”Εδώ είναι η λιακάδα” και ημερομηνία 30 Ιουνίου.

Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση ”αγορά”, ενώ χαρακτηρίζει ”πάρα πολύ καλά” τα αποτελέσματα της τράπεζας για το α΄ τρίμηνο.

Επίσης, σε αναβάθμιση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Εθνικής στα 36 ευρώ από τα 32 ευρώ προχώρησε η Smith Barney, διατηρώντας τη σύσταση ”buy”, μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.

Παράλληλα, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα καθαρά κέρδη του 2005 σε 676 εκατ. ευρώ από 669 εκατ. ευρώ, για το 2006 στα 831 εκατ. ευρώ από 791 εκατ. ευρώ και για το 2007 στα 985 εκατ. ευρώ από 919 εκατ. ευρώ.

Τη σύσταση ”outperform” και την τιμή-στόχο των 30 ευρώ διατηρεί για την Εθνική η CSFB, σχολιάζοντας θετικά τα αποτελέσματα της τράπεζας. Ο οίκος αναφέρει πως οι προοπτικές της Εθνικής σε ό,τι αφορά την προοπτική της κερδοφορίας είναι θετικές για το υπόλοιπο της χρονιάς, ενώ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό επισημαίνει πως δεν υπήρξαν εκπλήξεις.

”Αν η αγορά αντιδράσει αρνητικά, θα προχωρούσαμε σε αγορά της μετοχής”, αναφέρει ο οίκος, καθώς, όπως εξηγεί, εμμέσως θα αποτελούσε ευκαιρία.

Η τράπεζα διατήρησε την αισιοδοξία της για τα έτη 2005-2007, αναφέρει στο πρωινό της report η EFG Eurobank Securities, η οποία, όπως τονίζει, συμμερίζεται αυτή την άποψη, καθώς το ισχυρό α΄ τρίμηνο τής ενέπνευσε εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά την ικανότητα της τράπεζας να κατορθώνει αποδόσεις. Η χρηματιστηριακή αναμένει τη μετοχή να υπεραποδώσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Αν δεν υπήρχε το θέμα της πολυήμερης απεργίας που έπληξε σημαντικά την Εθνική, αναφέρει η HSBC, οι επιδόσεις της στο α΄ τρίμηνο αναμφισβήτητα θα πυροδοτούσαν ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία.

Συνολικά τα αποτελέσματα ήταν θετικά και οδηγούν σε αύξηση της εμπιστοσύνης όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων που παρουσιάστηκαν στο business plan της Εθνικής. ”Πιστεύουμε ότι η Εθνική είναι το ”growth story” στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο για το 2005 και διατηρούμε τη σύσταση ”outperform”.

Τα αποτελέσματα της Εθνικής θα δώσουν κάποια ευφορία στην αγορά, μετά και τα μικτά αποτελέσματα της Alpha Bank, αναφέρει η Alpha Finance, ενώ και η Proton Securities επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Ως θετικά εκτιμά άλλωστε και η Εγνατία Finance τα αποτελέσματα της Εθνικής, δεδομένης -όπως αναφέρει- της ισχυρής ανάπτυξης των εσόδων και του περιορισμού των εξόδων.

Η Fortius Finance στην τεχνική της ανάλυση με ημερομηνία 1 Ιουλίου σημειώνει ότι τα ενισχυµένα κέρδη της Εθνικής κατά 58,4% στο πρώτο τρίµηνο σε συνδυασµό µε το λιώσιµο της πικρής ”καραµέλας” των ∆ΛΠ ίσως αποτελέσουν το εφαλτήριο για µία νέα ανοδική κίνηση της Εθνικής, βάζοντας έτσι ως τιµή-στόχο τη σηµαντική µακροχρόνια αντίσταση των 31,5 ευρώ.

Συμπληρώνει δε, πως η επίτευξη του προαναφερόµενου ανοδικού σεναρίου θα θέσει τέρµα και στο τριµηνιαίο consolidation της µετοχής.



-----Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Η Εθνική Τράπεζα διέγραψε από τα ίδια κεφάλαιά της το ποσό των 219 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στα ασφαλιστικά ταµεία, αναφέρει η Alpha Finance στο πρωινό της report.

Από την πλευρά της η Marfin Analysis συμπληρώνει πως οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις ύψους 181 εκατ. ευρώ, μετά φόρων, που αφαιρέθηκαν από τα ίδια κεφάλαια αντισταθµίσθηκαν από την αντιστροφή των µερισµάτων (+239,2 εκατ. ευρώ).

Σε αυτό το πλαίσιο η Marfin Analysis επισημαίνει πως συµπεριλαµβανοµένων όλων των προσαρµογών, η καθαρή επίπτωση στα ίδια κεφάλαια ήταν πολύ μικρή.

Η Τράπεζα πάντως, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου, αναγνωρίζει υποχρεώσεις από ”παροχές στο προσωπικό” ύψους 225,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v