Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος: Τι δείχνουν τα τρίμηνα 323 εισηγμένων

Αύξηση 28,9% σημείωσαν τα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου 323 εισηγμένων εταιριών στη Σοφοκλέους με βάση τα ΔΛΠ, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συνέλεξε ο Μ. Χατζηδάκης, της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Οι πρωταθλητές στις αποδόσεις. Ποιων εταιριών δεν βρέθηκαν οι ισολογισμοί. Κατεβάστε το σχολιασμό και το αναλυτικό αρχείο με τα τρίμηνα.

Πήγασος: Τι δείχνουν τα τρίμηνα 323 εισηγμένων
Αύξηση 28,9% σημείωσαν τα προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη α΄ τριμήνου 323 εισηγμένων εταιριών της Σοφοκλέους, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συνέλεξε ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, Μ. Χατζηδάκης.

Εξαιρουμένων τραπεζών, επενδυτικών και ασφαλιστικών εταιριών τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ενισχύθηκαν 19,9%, ενώ αν δεν συμπεριληφθούν τα κέρδη προ φόρων δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξάνονται κατά 23,8%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο 6,4%, ενώ αν δεν συμπεριληφθούν οι κατασκευαστικές εταιρίες η αύξηση στον κύκλο εργασιών ανέρχεται στο 8,5%.

Από τις 323 εισηγμένες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα σε επίπεδο μητρικής οι 251 εταιρίες ήταν κερδοφόρες και 72 ζημιογόνες. Από τις 251 κερδοφόρες οι 108 εταιρίες ενίσχυσαν τα κέρδη τους, ενώ 110 κατέγραψαν χαμηλότερα μεγέθη έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Μάλιστα 33 πέρασαν σε κέρδη από ζημιές στο α΄ τρίμηνο του 2005.

Αναφορικά με τις ζημιογόνες εισηγμένες, 25 αύξησαν τις ζημιές τους και 24 εταιρίες κατέγραψαν λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο 23 εταιρίες είδαν τους ισολογισμούς τους να ”περνούν στο κόκκινο” το α΄ τρίμηνο του 2005.

Σε ενοποιημένο επίπεδο οι κερδοφόρες ήταν 192 και οι ζημιογόνες 50. Από τις κερδοφόρες 102 ενίσχυσαν τα κέρδη τους, τα κέρδη 65 ομίλων υποχώρησαν, ενώ 25 όμιλοι πραγματοποίησαν αναστροφή ζημιών στο α΄ τρίμηνο του 2005. Από τις ζημιογόνες, 13 εταιρίες αύξησαν τις ζημιές του, 18 τις μείωσαν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ 19 πραγματοποίησαν αναστροφή κερδών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας, ύψους 29% σημείωσαν τα διυλιστήρια, ακολουθούμενα από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών (29%).

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το α΄ τρίμηνο το χονδρικό εμπόριο, με αύξηση δραστηριότητας ύψους 24%. Στον αντίποδα την ισχυρότερη μείωση δραστηριότητας κατέγραψε ο κλάδος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (23%), οι κατασκευές (21%) και τα είδη ενδυμασίας.

Πρωταθλητής στην αύξηση των κερδών προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας είναι ο Μυτιληναίος (3.004%), ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Μηχανική αφού τα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της ενισχύθηκαν κατά 1981,5%. Την τριάδα συμπληρώνει η Καθημερινή με κέρδη που αυξήθηκαν 2.142%.

Στον αντίποδα, τις υψηλότερες απώλειες στα κέρδη προ φόρων δικαιωμάτων μειοψηφίας στο α΄ τρίμηνο σημείωσε η Κρι Κρι (99,6%). Ακολουθούν η Προοδευτική (95,5%) και τα Κλωστήρια Ναυπάκτου (92,4%).

Σύμφωνα με την Πήγασος, δεν βρέθηκαν οι ισολογισμοί των εξής 19 εταιριών: Θεμελιοδομή, Δομική Κρήτης, ΕΣΧΑ, Ράδιο Κορασίδη, Intersonic, Κλωστήρια Κορίνθου, Elephant, Ξιφίας, Δυναμική Ζωής, Μπαλάφας, Alfa Alfa Συμμετοχών, ΑΛΤΕ, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Έμπεδος, Ipirotiki, Δάρινγκ, Τεχνοδομή, Κεράνης και Emphasis.

Παράλληλα, ζήτησαν αναβολή η Εμπορική Τράπεζα και η Informatics, ενώ εννέα εταιρίες δημοσίευσαν 9μηνο με Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Ειδικότερα πρόκειται για τις: Jumbo, CPI, Επίλεκτος, Rainbow, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Everest, Νάκας, Nexus και Ηλεκτρονική Αθηνών.

----- Πως σχολιάζει η Πήγασος τα τρίμηνα

”Το πρώτο δείγμα είναι θετικό” σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης την πρώτη εφαρμογή των ΔΛΠ στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν περισσότερα οφέλη παρά απώλειες από την εφαρμογή των προτύπων.

Οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες είναι, όπως προσθέτει, ο σκληρός πυρήνας ανάπτυξης κερδών της φετινής χρήσης, ενώ τονίζει ότι τα Ίδια Κεφάλαια απορρόφησαν τις αρνητικές επιπτώσεις των προσαρµογών στην καθαρή θέση.

Η συρρίκνωση κερδών και δρστηριότητας επιτείνει την αγωνία στις κατασκευές, προσθέτει ο Μ. Χατζηδάκης, τονίζοντας την υψηλή ανασφάλεια λόγω αναβολής του Δ. ΚΠΣ.

* Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ για τα τρίμηνα των εισηγμένων, καθώς και ο αναλυτικός σχολιασμός του Μάνου Χατζηδάκη δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v