Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριάρχησαν αρνητικές διαθέσεις

Αρνητικές διαθέσεις κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, όπου δοκιμάστηκαν τα επίπεδα στήριξης κάτω των 2.600 μονάδων. Αξιοσημείωτη η πτώση του τζίρου και οι έντονες ρευστοποιήσεις σε ΑΤΕ, Εμπορική, Cosmote, OTE και Intracom. Για 19 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-17,89%.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Καθαρά πτωτική συνεδρίαση με κυριότερα χαρακτηριστικά την σημαντική πτώση του τζίρου και την στενή κίνηση του Δείκτη που δεν ξεπέρασε σε διακύμανση τις 19 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα και οι διαθέσεις ξεκίνησαν από την εικόνα των μεγάλων Αγορών του εξωτερικού, σε μία Σοφοκλέους που έδειχνε έτοιμη να κινηθεί διορθωτικά, καθώς σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους ήταν πιθανή η συνέχιση των κινήσεων καταγραφής κερδών.

Όμως εκεί που η κατάσταση δείχνει να εκτρέφει την απαισιοδοξία είναι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση όπου οι μετοχές κλήθηκαν να χάσουν αυτά που δεν κέρδισαν και να δικαιώσουν όλους όσους έχουν επιλέξει την επιδεικτική αποχή από τα τεκταινόμενα στο Χ.Α., μία Αγορά που όταν υπάρχει άνοδος στον Δείκτη πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν λιγότεροι από δέκα τίτλοι και όταν υπάρχει πτώση συμμετέχει ενεργά όλο το ταμπλό με τους ”μικρομεσαίους” να κινούνται με επιταχυνόμενους ρυθμούς (!).

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς θεωρούν πιθανή την περαιτέρω καταγραφή κερδών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και επισημαίνουν τον κίνδυνο η ψυχολογία των εμπλεκομένων να επιστρέψει στο ναδίρ αν συνεχιστούν συνεδριάσεις με τέτοια τελική εικόνα.

Επίσης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός της απότομης επιστροφής της απαισιοδοξίας στην Αγορά Παραγώγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τα Σ.Μ.Ε. σε FTSE και FTSEM να καταγράψουν απώλειες μεγαλύτερες από τους εν λόγω δείκτες στην υποκείμενη.

Συγκρατημένοι και οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, όχι τόσο γιατί ο Δείκτης υποχώρησε οριακά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2600 μονάδων, αλλά γιατί ο FTSE δεν μπόρεσε να κρατηθεί πάνω από την ισχυρή στήριξη των 1432 μονάδων.

Και αν η Εθνική δείχνει ότι δύσκολα μπορεί να υποχωρήσει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορούν να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα, όπως σήμερα που Alpha Bank και Ιντρακόμ βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ΟΤΕ και Cosmote.

Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές απώλειες για Αγροτική και Εμπορική, λίγο μικρότερες για Πειραιώς και ΚΑΕ και αρνητικό πρόσημο για Eurobank, Motor Οil, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΗΥΑΤΤ.

Αντίθετα με σημαντικά κέρδη τα Ελ. Πετρέλαια (μετά από φήμες για ενδιαφέρον της Λιβυκής NOC να αποκτήσει ποσοστό στην εταιρεία) και θετική μεταβολή για Coca-Cola, ΟΠΑΠ, Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ”gap down opening”, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο μέχρι τις 2594,7 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 2599,58 με απώλειες 0,90%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 122,3 εκ. και τα ”πακέτα” ακούμπησαν στα 8 εκατ. ευρώ.

Συνεισφέρει στην ταχύτατη επιστροφή της απαισιοδοξίας η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές έναντι 257 πτωτικών και για 19 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 6-17,89%.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Hyatt στα 8,36 ευρώ, δύο πακέτα (85.000 και 100.000 τεμάχιων έκαστο) της Cosmote στα 13,60 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 3.000 τεμάχια της Νεοχημικής στα 3,72 ευρώ, ένα πακέτο 103.200 της Alpha Bank στα 24,47 ευρώ και ένα πακέτο 40.000 τεμάχια της Εθνικής στα 23 ευρώ.

Ακόμα, ένα πακέτο 100 τεμάχια της Εμπορικής στα 23,50 ευρώ, ένα πακέτο 600 τεμάχια της Κορασίδης στα 1,80 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (28.170 τεμαχίων έκαστο) των Ελληνικών Πετρελαίων στην τιμή των 7,64 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 46.390 τεμαχίων της Βιοχάλκο στην τιμή των 6,56 ευρώ και ένα πακέτο 8.280 τεμαχίων της Motor Oil στην τιμή των 9,6 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα πακέτο 14.930 τεμαχίων του Τιτάνα στην τιμή των 20,98 ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v