Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγο πριν το φρενοκομείο...

Ο ΟΤΕ ”χρεοκοπεί”. Η Εμπορική ”τη βγάζει, δεν τη βγάζει”. Οι εισηγμένες εταιρείες χρωστάνε και της Μιχαλούς. Κι εγώ τώρα τελευταία δεν αισθάνομαι καλά! Ο ψυχίατρός μου επιμένει πως χρειάζομαι διακοπές...

Λίγο πριν το φρενοκομείο...
Ο ΟΤΕ ”χρεοκοπεί”. Η Εμπορική ”τη βγάζει, δεν τη βγάζει”. Οι εισηγμένες εταιρείες χρωστάνε και της Μιχαλούς. Κι εγώ τώρα τελευταία δεν αισθάνομαι καλά! Ο ψυχίατρός μου επιμένει πως χρειάζομαι διακοπές...

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε από πού αντλείται τόσο μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς. Αυτή τη στιγμή πανηγυρίζουμε για το γεγονός ότι κολυμπάμε στα βαθιά και ακόμη δεν έχει πνιγεί κάποιος!

Είναι όμως βέβαιο ότι δεν θα τη βγάλουμε ”καθαρή” μέχρι το τέλος. Η διαδρομή είναι μεγάλη, η θάλασσα φουρτουνιασμένη και οι κολυμβητές ανυποψίαστοι για τη συνέχεια...

Το πλέον ανησυχητικό δεν είναι το γεγονός ότι πανηγυρίζουμε έξαλλα στην κάθε ανησυχητική είδηση με ένα – δυο limit up. Αυτό θα μπορούσαμε να το αποδεχτούμε, στα πλαίσια μιας γενικότερης ”χρηματιστηριακής συνωμοσίας”.

Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια είναι ”φορτωμένα” με τις εν λόγω μετοχές και είναι απόλυτα φυσικό να θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο.

Αυτό που πραγματικά μας τρομάζει είναι το ύψος των δανείων των εισηγμένων εταιρειών. Η σχετική έρευνα της Marfin μας έδειξε ότι ο δανεισμός έχει φτάσει πλέον σε επικίνδυνα σημεία.

Αρκεί να αναρωτηθούμε τι μπορεί να σημαίνει για την κάθε εισηγμένη εταιρεία και τα οικονομικά της αποτελέσματά μία αύξηση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι λάτρεις των αριθμών θα διακρίνουν, επίσης, πάντα σύμφωνα με την έρευνα της Marfin, ότι ο βαθμός δανεισμού των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.

Τα πάρτι είναι καλοδεχούμενα, επειδή μας φτιάχνουν έτσι κι αλλιώς τη διάθεση. Αρκεί να μας πει κάποιος τι είναι αυτό που γιορτάζουμε.

Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, αν πρέπει να αγοράσεις ή να πουλήσεις, τότε πούλα, είναι η συμβουλή των παλαιοτέρων. Ή, αλλιώς, χρειαζόμαστε διακοπές.

Κι αν επιστρέψουμε και ο δείκτης βρίσκεται στις 3.200 μονάδες, ίσως τότε ανακαλύψουμε το Χρηματιστήριο Παραγώγων!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v