Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από 24/11 τα νέα ΣΜΕ σε Εμπορική, Τιτάν, Γερμανό

Στις 24 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στις μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας, του Τιτάνα και του Γερμανού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ποιοι είναι οι ειδικοί διαπραγματευτές και ποια τα περιθώρια ασφάλισης.

Από 24/11 τα νέα ΣΜΕ σε Εμπορική, Τιτάν, Γερμανό
Στις 24 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στις μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας, του Τιτάνα και του Γερμανού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ήδη έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του Χ.Α. οι εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν ως Ειδικοί Διαπραγματευτές για τα εν λόγω ΣΜΕ. Αυτοί, και για τα τρία συμβόλαια, είναι οι EFG Eurobank Ergasias ΑΧΕΠΕΥ, η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, η Π&Κ Χρηματιστηριακή και η Σίγμα Χρηματιστηριακή.

Το περιθώριο ασφάλισης για την Εμπορική Τράπεζα αποφασίστηκε στο 14%, για τη Γερμανός στο 18% και για τον Τιτάνα στα 12%.

Όπως σχολιάζει η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου, ”η εισαγωγή των νέων ΣΜΕ επί μετοχών εμπλουτίζει και συμπληρώνει τα υπάρχοντα ΣΜΕ και αναμένεται να τύχουν θερμής αποδοχής από το επενδυτικό κοινό, καθώς με βάση τα κριτήρια επιλογής τους, οι μετοχές αυτές πληρούν κριτήρια εμπορευσιμότητας, διασποράς και μεταβλητότητας”.

Σήμερα, διαπραγματεύονται ΣΜΕ σε έντεκα μετοχές: Alpha Bank, Coca Cola EEE, ETE, OTE, Ιντρακόμ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, EFG Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Cosmote και ΕΧΑΕ, ενώ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004 κυμάνθηκε από 4.261 μέχρι 5.427 συμβόλαια.

Εξάλλου, από τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου η κεντρική μεταβλητότητα (fixed volatility) που λαμβάνει υπόψη του το RIVA για τον υπολογισμό των περιθωρίων ασφάλισης παράγωγων προϊόντων στους δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE Mid-40 τροποποιήθηκε από 18% σε 21%.

Η αλλαγή αυτή ίσχυσε για τις ανοιχτές θέσεις που προέκυψαν από τη συνεδρίαση της 15/11/2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v