Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες, αλλά... εκτεταμένες πιέσεις

Τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, αλλά και οι διορθωτικές τάσεις που επικρατούν στις ευρωαγορές αποτελούν την καλύτερη δυνατή αφορμή για τη διόρθωση που παρατηρείται στη Σοφοκλέους. Προβληματίζει η σχέση ανοδικών – πτωτικών που διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 7, με περαιτέρω περιθωριοποίηση μετοχών με χρηματιστηριακή τιμή φθηνότερη του 1 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το αρνητικό... μίγμα στις διεθνείς αγορές αποτελεί την καλύτερη δυνατή αφορμή για τη διόρθωση στη Σοφοκλέους.

Μέχρι στιγμής η διολίσθηση του Γ.Δ. περιορίζεται στις 2.599,84 μονάδες, ενώ διαμορφώνεται στενό εύρος διακύμανσης, που δεν ξεπερνά τις 15 μονάδες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση, με λίγες συγκριτικά συναλλαγές, πιέσεων σε μετοχές με σημαντική υπεραντίδραση της προηγούμενης συνεδρίασης (Εμπορική, Αγροτική, ΟΤΕ), ενώ ήπιων τόνων είναι η μέχρι στιγμής διόρθωση σε Eurobank και Εθνική.

Είναι, όμως, αρνητική η συνολικότερη εικόνα της αγοράς, καθώς μόλις 40 μετοχών η τιμή καταγράφεται θετική, ενώ σε 265 καταγράφονται απώλειες.

Αυτό το στοιχείο, δηλαδή της συνολικότερης διόρθωσης (της πλειονότητας των μετοχών), προβληματίζει παράγοντες της αγοράς.

Μπορεί βέβαια στην περίπτωση της Βερνίκος οι απώλειες να φτάνουν το 18%, αφού έχουν προηγηθεί τα όσα έχουν... προηγηθεί.

Διαπιστώνεται, όμως, σημαντική πίεση σε μετοχές εταιριών με χρηματιστηριακή τιμή μικρότερη του ενός ευρώ.

Είναι άξιον αναφοράς πως από τις 40 μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες, τουλάχιστον για 20 η χρηματιστηριακή τιμή δεν ξεπερνά τα 70 λεπτά του ευρώ.

Πρόκειται για διαδικασία περαιτέρω περιθωριοποίησης ενός ακραίου τμήματος της αγοράς, που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να παρουσιάζονται ουσιαστικότερα προβλήματα.

Αντιθέτως, για διάφορους λόγους ενισχύεται η τιμή των μετοχών της Alumil προς τα 2,59 ευρώ, της Ελληνικής Τεχνοδομικής προς τα 3,46 ευρώ, της θυγατρικής REDS προς τα 2,57 ευρώ, της Πετζετάκις προς τα 2,30 ευρώ (προφανώς τα αποτελέσματα δικαιολογούν βελτίωση της αποτίμησης), αλλά και των Jumbo στα 5,08 ευρώ, ΚΛΜ στα 4,58 ευρώ, Ρόκκας στα 6,64 ευρώ, Feedus, Ιονικής Ξενοδοχειακής, Φουρλή, Attica Συμμετοχών, Νεοχημικής και Προόδου (δες σχετικό θέμα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v