Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΡΟΟΔΟΣ: Εκτακτη συνέλευση με κατηγορίες για EFG

Βαριές αιχμές για σύγκρουση συμφερόντων και παραβίαση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, εις βάρος των μετόχων της εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΠΡΟΟΔΟΣ, από τον όμιλο Eurobank που ελέγχει την ΑΕΕΧ, αφήνει η μέτοχος της εταιρίας Laxey Partners LTD, η οποία και απαίτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 10 Δεκεμβρίου.

ΠΡΟΟΔΟΣ: Εκτακτη συνέλευση με κατηγορίες για EFG
Μείζονος σημασίας θέματα εταιρικής διακυβέρνησης θέτει μέτοχος της εταιρίας επενδύσεων χαρτοφυλακίου ΠΡΟΟΔΟΣ, ο οποίος -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- απαίτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με ”ατζέντα” που αφήνει προφανείς αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης της εταιρίας από την EFG Telesis Finance του ομίλου Eurobank.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day.gr, πρόκειται για την εταιρία Laxey Partners LTD, η οποία κατέχει το 19,74% της ΠΡΟΟΔΟΣ, σύμφωνα με το τελευταίο μετοχολόγιο που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ποσοστό που την καθιστά βασικότερο μέτοχο της εταιρίας. Ωστόσο η διοίκηση της εταιρίας ΠΡΟΟΔΟΣ ελέγχεται από τον όμιλο Eurobank.

Όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της εταιρίας που αναρτήθηκε στο site της στις 17 τρέχοντος και γνωστοποιήθηκε στο ΧΑ την περασμένη Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου, ο μέτοχος αυτός –ο οποίος δεν κατονομάζεται- θέτει θέματα που αφορούν τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του διαχειριστή/συμβούλου επενδύσεων της ΠΡΟΟΔΟΣ και των μετόχων της (σ.σ. η EFG Telesis είναι σύμβουλος επενδύσεων και μετέχει με ”τουλάχιστον δύο μέλη” στην... τριμελή(!) επιτροπή επενδύσεων της εταιρίας, ενώ η τράπεζα EFG Eurobank Εργασίας εμφανίζεται μέτοχος με ποσοστό 17,46%).

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε γνωστό στις 10/9, το QVT Fund αύξησε στο 5,029%, από 4,98%, το ποσοστό συμμετοχής του επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Πρόοδος, ενώ σύμφωνα με το μετοχολόγιο της 15ης Νοεμβρίου, η Merrill Lynch μετέχει στην εταιρία με ποσοστό μικρότερο του 5%.



Ταυτοχρόνως, ο μέτοχος ζητά ουσιαστικά τον περιορισμό των εξουσιών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και της επενδυτικής επιτροπής, ”ώστε να εξασφαλισθεί η διαφάνεια των συναλλαγών της Εταιρείας προς όφελος των Μετόχων της Εταιρείας και της εύρυθμης λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς”.

Κι ακόμη, ζητά την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου με συμμετοχή της μειοψηφίας, στο πνεύμα των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης.

Το τελικό ζητούμενο πάντως, όπως προκύπτει από τις διατυπώσεις του κειμένου, είναι να καταστεί δυνατή ”η παρακολούθηση και ο έλεγχος των συναλλαγών της Εταιρείας, ιδίως με αντικείμενο μετοχές, μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που έχουν εκδοθεί από εταιρείες, προς τις οποίες παρέχει επενδυτικές συμβουλές ή των οποίων το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται ο διαχειριστής ή σύμβουλος επενδύσεων της Εταιρείας ή άλλη συνδεδεμένη με αυτόν επιχείρηση, ή με αντισυμβαλλόμενο, εταιρείες συνδεδεμένες με το διαχειριστή ή σύμβουλο επενδύσεων της Εταιρείας, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων σχετικά με την επενδυτική πολιτική της Εταιρείας”.

Υποχρεωμένη από το νόμο 2190 η εταιρία ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης συνέλευσης για τις 10 Δεκεμβρίου με θέματα που αναλυτικά ορίζονται ως εξής, σύμφωνα με την αίτηση του συγκεκριμένου μετόχου:

”1. Παροχή πληροφοριών και αποφάσεις σχετικά με την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ του διαχειριστή ή συμβούλου επενδύσεων της Εταιρείας αφενός και της Εταιρείας και των Μετόχων της αφετέρου.

2. Παροχή πληροφοριών και λήψη αποφάσεων για την επενδυτική πολιτική της Εταιρείας με αντίστοιχο περιορισμό των εξουσιών του Δ.Σ. και της Επενδυτικής Επιτροπής. Καθορισμός προϋποθέσεων ιδίως για τη διενέργεια συναλλαγών επί μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή μετοχών εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, προς τις οποίες παρέχει επενδυτικές συμβουλές ή των οποίων το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται ο διαχειριστής ή σύμβουλος επενδύσεων της Εταιρείας ή άλλη συνδεδεμένη με αυτόν επιχείρηση, καθώς και για τη διενέργεια συναλλαγών με εταιρείες ή επί χρηματοπιστωτικών μέσων που έχουν εκδοθεί από εταιρείες συνδεδεμένες με το διαχειριστή ή σύμβουλο επενδύσεων της Εταιρείας, ώστε να εξασφαλισθεί η διαφάνεια των συναλλαγών της Εταιρείας προς όφελος των Μετόχων της Εταιρείας και της εύρυθμης λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς.

3. Εκλογή νέου Δ.Σ. με συμμετοχή της μειοψηφίας στο πνεύμα των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και ο έλεγχος των συναλλαγών της Εταιρείας, ιδίως με αντικείμενο μετοχές, μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που έχουν εκδοθεί από εταιρείες, προς τις οποίες παρέχει επενδυτικές συμβουλές ή των οποίων το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται ο διαχειριστής ή σύμβουλος επενδύσεων της Εταιρείας ή άλλη συνδεδεμένη με αυτόν επιχείρηση, ή με αντισυμβαλλόμενο εταιρείες συνδεδεμένες με το διαχειριστή ή σύμβουλο επενδύσεων της Εταιρείας, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων σχετικά με την επενδυτική πολιτική της Εταιρείας”.

Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση της έκτακτης γ.σ. δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή (από τις οικονομικές εφημερίδες) στην Εξπρές και (από τις πολιτικές) στον ”Δημοκρατικό Λόγο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v