Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Δύο σενάρια για επαναλειτουργία Cosmorom

Στις δηλώσεις του προέδρου του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη για επαναλειτουργία της Cosmorom αναφέρεται η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2004, όπου εξετάζει τη δυνατότητα της Cosmote να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα. Δύο σενάρια.

UBS: Δύο σενάρια για επαναλειτουργία Cosmorom
Στα σενάρια που θέλουν τον ΟΤΕ να επαναλειτουργεί την Cosmorom εστιάζει η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2004, παρέχοντας πληροφορίες για την Cosmorom, αλλά εξετάζοντας παράλληλα και τη δυνατότητα της Cosmote να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα.

Συγκεκριμένα, η UBS επικαλείται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία την Παρασκευή (19/11) το βράδυ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης, κατά τη διάρκεια επενδυτικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Morgan Stanley στη Βαρκελώνη, έκανε δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες σκοπεύει να επαναλειτουργήσει την Cosmorom.

Η UBS επισημαίνει πως ούτε ο ΟΤΕ ούτε και η RomTelecom έχουν προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση για την επαναλειτουργία της Cosmorom, επισημαίνοντας πως αν και οι δηλώσεις του κ. Π. Βουρλούμη στην Ισπανία αφορούσαν στις προθέσεις του για επαναλειτουργία της θυγατρικής, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την εν λόγω προσπάθεια.

Συμπληρώνει πάντως πως αναμένει επίσημη ανακοίνωση στις 25 Νοεμβρίου, παράλληλα με την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ.

Ο ελβετικός οίκος τονίζει πως η Cosmote έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει είτε μέρος είτε όλο το κόστος της επαναλειτουργίας της Cosmorom, με βάση τη ρευστότητά της.

Παράλληλα, συμπληρώνει πως η τιμή-στόχος των 13,50 δολαρίων που έχει θέσει για τη μετοχή του ΟΤΕ, δεν συμπεριλαμβάνει την επιτυχημένη λειτουργία τρίτου παρόχου στην αγορά της Ρουμανίας.

Αναφορικά με την Cosmorom, η UBS σημειώνει πως ο ΟΤΕ κατέχει το 54% της RomTelecom, η οποία ελέγχει την Cosmorom, με τη ρουμανική κυβέρνηση να ελέγχει το υπόλοιπο 46%, ενώ επικαλούμενη προηγούμενες δηλώσεις του Οργανισμού αναφέρει πως θα χρειαστούν περίπου 400 εκατ. ευρώ για να επαναλειτουργήσει η Cosmorom.

Η επαναλειτουργία της Cosmorom δύναται να πραγματοποιηθεί με δυο διαφορετικούς τρόπους αναφέρει η UBS και, συγκεκριμένα είτε μέσω επιθετικής επέκτασης του δικτύου, με αντίστοιχες κινήσεις από πλευράς marketing, είτε μέσω περιορισμένης επέκτασης του δικτύου.

Με βάση το πρώτο ενδεχόμενο, ο ΟΤΕ θα μπορούσε να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της Cosmorom επεκτείνοντας επιθετικά το δίκτυό της, με στόχο την πλήρη κάλυψη του δικτύου, υιοθετώντας ταυτόχρονα ένα επίσης επιθετικό marketing plan με στόχο να αποκτήσει μερίδια αγοράς τόσο από τη MobiFon όσο και από την Orange, τονίζει η UBS.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνει ο ξένος οίκος, μέχρι να ολοκληρωθεί το δίκτυο της Cosmorom (με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2005 και δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί), η διείσδυση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία θα έχει φτάσει στο 65%.

Από την άλλη, η UBS εκτιμά πως εάν η Cosmorom αναπτυχθεί με περιορισμένη επέκταση του δικτύου της, τότε θα είναι λιγότερο ανταγωνιστική, έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς δεν θα έχει πλήρη κάλυψη του δικτύου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v