Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Barron’s: ”Το ελληνικό παράδοξο”

Γιατί οι εγχώριοι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ οι διεθνείς επενδυτές επενδύουν κεφάλαια; Το ”ελληνικό παράδοξο” απασχολεί την εβδομαδιαία εφημερίδα Barron’s, που με την αρωγή του Δ. Σκαπινάκη της Marfin Bank αναζητά απαντήσεις, διατυπώνοντας παράλληλα και κάποιες προβλέψεις.

Barron’s: ”Το ελληνικό παράδοξο”
Γιατί οι εγχώριοι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ οι διεθνείς επενδυτές επενδύουν κεφάλαια;

Με το ”ελληνικό παράδοξο” ασχολείται η εβδομαδιαία εφημερίδα Barron’s, στο τελευταίο της φύλλο, όπου στη στήλη ”Ευρωπαϊκές Αγορές” ο αρθρογράφος Vito J. Racanelli, με την αρωγή του Δ. Σκαπινάκη της Marfin Bank, επιχειρούν κάποιες εξηγήσεις και προβλέψεις.

Η Standard & Poor’s, αναφέρει χαρακτηριστικά, την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε ”Α” από ”Α-plus” εξαιτίας της ”έλλειψης αποφασιστικής στρατηγικής για την επίτευξη διαρκούς και ταχείας βελτίωσης” στα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Η κίνηση της S&P πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 25% από 35% σταδιακά στην ερχόμενη τριετία.

Η Ελλάδα, όπως τονίζει ο αρθρογράφος, είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ανάπτυξη ΑΕΠ της τάξης του 3,7%. Ο ρυθμός αυτός προβλέπεται να επιβραδυνθεί κατάτι, αλλά πιθανότατα θα παραμείνει ένας από τους καλύτερους στην Ε.Ε.

Οι ελληνικές μετοχές έχουν ενισχυθεί 18% από τα χαμηλά του Αυγούστου και, επειδή η κυβέρνηση είχε ήδη υποσχεθεί την παραπάνω μεταρρύθμιση, σε μεγάλο βαθμό η μείωση του φόρου επιχειρήσεων έχει προεξοφληθεί στις τιμές των μετοχών.

Η εφημερίδα παραθέτει στη συνέχεια δηλώσεις του Δημήτρη Σκαπινάκη, επικεφαλής αναλύσεων της Marfin Bank, ο οποίος προβλέπει ότι μακροπρόθεσμα τα οφέλη από τη φορολογική μείωση θα δημιουργήσουν βελτίωση των κερδών ανά μετοχή για τις ελληνικές μετοχές της τάξης του 10%-15%.

Η βελτίωση αυτή θα υλοποιηθεί κατά βάση στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, διότι οι τράπεζες έχουν ήδη ευνοηθεί από τις προηγούμενες φορολογικές μεταβολές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στη Σοφοκλέους την Παρασκευή στις 2.625 και ο κ. Σκαπινάκης δηλώνει ότι η μείωση των φόρων θέτει την ”ορθή αποτίμηση” του δείκτη στις 2.800 μονάδες, περίπου 7% υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πρόσφατο ράλι, ο κ. Σκαπινάκης εκτιμά ότι ”θα ήταν πρώιμο να αφιερώσουμε χρήμα στην αγορά”. Η αγορά είναι ρηχή, σε μέσο όρο οι μετοχές έχουν υποχωρήσει 5% σε σύγκριση με την άνοδο 13% του δείκτη Dow Jones Stoxx, οι τράπεζες και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση υπερ-αποδίδουν με μεγάλη διαφορά.

Υπάρχουν αρκετοί δε παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά για τις υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, όπως τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, το premium που ήδη ”συνοδεύει” τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, το σχετικά υψηλό leverage των εταιριών και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα λειτουργικά κέρδη.

Είναι παράδοξο ωστόσο, καταλήγει ο αρθρογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας, που οι εγχώριοι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από την εγχώρια αγορά μετοχών, ενώ την ίδια ώρα οι διεθνείς επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια.

* Η εβδομαδιαία εφημερίδα Barron’s είναι η ”ναυαρχίδα” του εκδοτικού συγκροτήματος ”Dow Jones”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v