Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρωμα αλλαγής αφήνει ο Οκτώβριος

Αρωμα επί τα βελτίω αλλαγής του κλίματος στην Σοφοκλέους αφήνει πίσω του ο καλός μήνας Οκτώβριος. Καθώς ο τραπεζικός δείκτης κατοχυρώνει ”στήριξη” τετραετίας και οι ξένοι ενισχύουν την παρουσία τους, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών μόνο βραχυπρόθεσμα μπορεί να επηρεάσει την ελληνική αγορά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο καλός μήνας Οκτώβριος. Ίσως η καλύτερη συνεδρίαση του μήνα, ήταν αυτή που έφερε το Γενικό Δείκτη σε απόσταση... αναπνοής 1,28 μονάδων από την ”αντίσταση” των 2.500 μονάδων.

Το ενθαρρυντικό όμως είναι όλα όσα συνηγορούν υπέρ μιας θετικής κυρίως όμως, μακροπρόθεσμης βελτίωσης των μεγεθών ενός ικανού τμήματος της αγοράς.

Πέρα από την όποια επίπτωση μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα και μόνο το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ, την ερχόμενη Τρίτη, είναι προφανές πλέον πως κάτι βελτιώνεται στη Σοφοκλέους.

Δεν είναι τυχαίο πως για τον τραπεζικό δείκτη κατοχυρώνεται ”στήριξη” τετραετίας, τη στιγμή που κάτι ανάλογο συμβαίνει στον FTSE 20, ενώ ανακάμπτουν τηλεπικοινωνίες και μέχρι πρότινος αδικαιολόγητα υποτιμημένες μετοχές υγιών εταιριών.

Το ότι χθες πραγματοποιήθηκε τετραψήφιος αριθμός πράξεων σε 5 μετοχές του FTSE 20 (ΟΤΕ, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), αποτελεί την πλέον ισχυρή από τεχνικής πλευράς ένδειξη για τη συνέχεια.

Είναι προφανές πως οι ξένοι που με ενδεικτική την περίπτωση της Morgan Stanley ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, έρχονται για να μείνουν, ενισχύουν τη συμμετοχή τους για να κάνουν δουλειές και να αποκομίσουν κέρδη.

Ενδεικτική ενός κλίματος που διαμορφώνεται στην αγορά μας, είναι η περίπτωση των ΟΤΕ και Αγροτικής. Στη μετοχή του Οργανισμού πραγματοποιήθηκαν 2.782 πράξεις, η μετοχή ”έκλεισε” στα 12,14 ευρώ με υψηλή τιμή στα 12,2 ευρώ και συναλλαγές 3.181.169.000 τεμαχίων.

Προφανώς η Morgan Stanley, που σε δύο συνεδριάσεις αναθεωρεί την τιμή στόχο ουσιαστικά από τα 11,5 στα 13 ευρώ, κάτι περισσότερο γνωρίζει για το καθοριστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Οργανισμού.

Τι άλλο να υποθέσει κανείς όταν ένας οίκος του μεγέθους της Morgan Stanley... εκτίθεται ανασκευάζοντας την ίδια της την εκτίμηση μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Η περίπτωση της Αγροτικής, θα πείτε πως είναι ”άλλη ιστορία”. Και όμως, πρόκειται για έναν δημόσιο φορέα με βεβαρημένο παρελθόν όπου επιχειρείται επίσης ένα ριψοκίνδυνο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Το εάν θα πετύχει ή όχι (μακάρι να πετύχει) είναι άλλο θέμα, η ουσία όμως είναι πως στην αγορά περνά το μήνυμα μιας σοβαρότερης διοίκησης με στόχευση. Δεν είναι τυχαία η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας ρύθμισης, όπως εύγλωττα περιγράφεται στο σχετικό άρθρο του Γ. Μαντέλα.

Αυτές οι δύο, προβληματικές περιπτώσεις των ΟΤΕ- Αγροτικής, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου μιας άλλης... Σοφοκλέους που για πολλοστή φορά θα επιμείνουμε ότι περιέχει ”κρυμμένες ευκαιρίες”.

Το εάν στη συνέχεια θα καταγραφεί νέα υψηλή τιμή, πέραν της μέγιστης των 2.553 μονάδων, δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι μακροπρόθεσμα κάτι αλλάζει προς το καλύτερο στην αγορά.

Με κέρδη της τάξης του 0,90% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, στο +1,44% διαμορφώθηκε η πορεία του FTSE/ASE 20, απώλειες 0,72% κατέγραψε ο FTSE/ASE 40, κατά 0,22% υποχώρησε ο FTSE/ASE 80, ενώ ο FTSE/ASE 140 διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά 1,08%.

Από τους κλαδικούς δείκτες, κέρδη 3,85% κατέγραψε αυτός των τηλεπικοινωνιών, άνοδο 1,17% σημείωσαν οι εκδόσεις εκτυπώσεις, 1,34% ενισχύθηκαν οι τράπεζες, και 0,30% οι ασφάλειες.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η μετοχή της Κρέτ Φαρμ (+20,7%), ακολούθησε η Τρία Άλφα (+16,7%), η Δέλτα Project (+16,4%), το κοινό της Αλυσίδας (11,5%) και το προνόμιο της Ξυλεμπορίας (+11,5%).

Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε η Βιοσώλ (-20%), ακολούθησαν οι Μπαλάφας (-18,2%), το προνόμιο της Έτμα (-17%), η κοινή της Έτμα (-15,6%) και η Κρέκα (-14,1%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v