Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε πέντε, δέκα...

Η Εθνική Τράπεζα (2,77%) ηγήθηκε της νέας ανόδου του Γενικού Δείκτη, καθώς συνεχίζεται το κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον για ελάχιστους Δεικτοβαρείς και άκρως επιλεγμένους τίτλους. Ξεχώρισαν επίσης Motor Oil, ΔΕΗ, Εμπορική και Eurobank. Νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους για την Intracom, σημαντική αύξηση του τζίρου.

του Α. Αναγνωστόπουλου



Συνεχίζεται το κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον για ελάχιστους Δεικτοβαρείς και άκρως επιλεγμένους τίτλους, οι οποίοι διαμορφώνουν και την πορεία του Γενικού Δείκτη, ενώ μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν να κινούνται σε παρατεταμένη αδιαφορία - απαξίωση.

Παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν πως τα βλέμματα της πλειονότητας των εμπλεκομένων παραμένων στραμμένα στις διεθνείς Αγορές και στις μακροοικονομικές εξελίξεις - ανακοινώσεις στις ΗΠΑ, όπως και στην αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης, έστω και αν αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η Αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ”κόπωσης” και μία αύξηση των επιτοκίων ίσως και να μην θεωρηθεί ευνοϊκή εξέλιξη.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την Σοφοκλέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η κίνηση του Δείκτη σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, όμως η μέχρι τώρα ανοδική κίνηση δεν παρουσιάζει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά, καθώς η σταδιακή αύξηση του τζίρου δεν συνοδεύεται με διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό.

Περισσότερο αισιόδοξοι οι τεχνικοί αναλυτές καθώς ο Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 2365 μονάδες, έστω και αν δευτερόλεπτα πριν το κλείσιμο φάνηκε να υποχωρεί προς τις 2360, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κίνησης προς τις 2380, όμως ουδείς λόγος γίνεται για το 90% και πλέον του ταμπλό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σημερινό +0,62% του FTSE, έναντι του -0,10% του FTSEM και το -0,19% του FTSES, ενώ το +1,25% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει τους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης.

Στα εντυπωσιακά μάλιστα της ημέρας ήταν η ταχύτητα αντανακλαστικών που επέδειξαν οι αγοραστές, καθώς μόλις βρέθηκε (προς το τέλος) στο χαμηλό ημέρας ο ΟΤΕ και έδειξε να χάνει δυνάμεις η Alpha Bank, δια ”μαγικού τρόπου” βρέθηκαν στο υψηλό ημέρας Eurobank και ΔΕΗ.

Χωρίς αμφιβολία και με έντονη φημολογία που φαίνεται να επεκτείνεται και εκτός των τειχών προκαλώντας ”εισαγόμενες” εντολές αγορών ο τίτλος της Εθνικής, αξιοσημείωτα κέρδη για Motor oil, το ”πάλεψε” αλλά υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας ο Τιτάνας, και θετικό πρόσημο για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες για Γερμανό, Ιντρακόμ (και νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό τρέχοντος έτους), Cosmote και αρνητική μεταβολή για Coca-Cola, ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, ΟΤΕ και Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από αρχής μέχρι τέλους με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 2371,98 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 2366,41 με κέρδη 0,41%, ενώ ο τζίρος σαφέστατα ενισχυμένος έφθασε τα 123 εκ. ευρώ από τα οποία τα 7,8 εκ. αφορούσαν ”πακέτα”.

Δεν μπόρεσαν ούτε και σήμερα οι ανοδικές μετοχές (129) να ξεπεράσουν τις πτωτικές (136), όμως σε 16 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, ίσως χρήζει προσοχής το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την Έτμα, η συνέχιση της ανοδικής κίνησης στην Μάρακ, η κινητικότητα σε Βερνίκο και Vivere, αλλά και τα νέα χαμηλά τρέχοντος έτους σε Τέρνα, Έμπεδο, Ελφίκο, Κέκροπα, Αλουμίνιο Ελλάδος, Προοδευτική, Σάνυο, Παντεχνική, Ελγέκα, Δυναμική Ζωή, Unibrain, κ.λ.π.

Oσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 100.000 και 98.705 τεμαχίων της Eurobank στα 18,40 ευρώ, ένα πακέτο 449 τεμάχια της Alpha Bank στα 21,24 ευρώ και τρία πακέτα του ΟΤΕ των 60.000 τεμαχίων στα 11,32 ευρώ, 54.000 τεμαχίων στα 11,28 ευρώ και 54.000 τεμαχίων στα 11,24 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 107.000 και 55.700 τεμαχίων της Cosmote στα 13,62 και 13,54 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v