Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: 8+1 στόχοι της διοίκησης Αράπογλου

Τους 9 στόχους που έχει θέσει για άμεση υλοποίηση η διοίκηση Αράπογλου παρουσίασαν κορυφαία στελέχη της Εθνικής σε συνάντηση με ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο. Τα σχέδια για ακίνητη περιουσία, αύξηση κεφαλαίων, θυγατρικές (τραπεζικές και μη), επέκταση στο εξωτερικό κ.λπ.

Εθνική: 8+1 στόχοι της διοίκησης Αράπογλου
του Γιώργου Μαντέλα

Εννιά στόχους προς υλοποίηση έχει θέσει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κορυφαία διοικητικά στελέχη της τράπεζας, μιλώντας σε παρουσίαση μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο Λονδίνο την Παρασκευή, έκαναν γνωστά τα εξής:

1ον) Ο όμιλος θα προχωρήσει σε προσεκτική μείωση της ακίνητης περιουσίας του. Αυτό πρακτικά μπορεί να συνεπάγεται (σ.σ.: δεν διευκρινίστηκε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης) ότι η απόφαση θα λάβει ”σάρκα κι οστά” είτε μέσω πώλησης είτε μέσω τιτλοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που θα μπουν στο σχετικό πρόγραμμα.

2ον) Ο όμιλος θα αποχωρήσει από δραστηριότητες στις οποίες αναπτύσσεται σήμερα και οι οποίες εκτιμάται ότι δεν δημιουργούν πλέον υψηλή προστιθέμενη αξία.

3ον) Η τράπεζα θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός προσεκτικού προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών. Χρονικά η εξέλιξη αυτή δεν προσδιορίστηκε από τους ομιλούντες.

4ον) Η τράπεζα θα προχωρήσει σε μερική αύξηση των κεφαλαίων της, μέσω της έκδοσης υβριδικών ομολόγων. Ηδη σε αυτή τη φάση μελετάται μια άμεση έκδοση, έργο το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά. Συγκεκριμένα, εξετάζεται ποιες τράπεζες θα αναλάβουν το συγκεκριμένο project.

5ον) Ο όμιλος θα προχωρήσει στην πώληση των μη χρηματοοικονομικών συμμετοχών του. Μεταξύ αυτών, ως γνωστόν, συμπεριλαμβάνονται οι συμμετοχές στην ΑΓΕΤ - Ηρακλής και στον Αστέρα.

6ον) Ο όμιλος θα ”ξαναδεί” την παρουσία του σε ορισμένες χρηματοοικονομικές συμμετοχές του, σε μη στρατηγικά σημεία του κόσμου. Ως τέτοια, όπως εκτιμάται από τους θεσμικούς, είναι η παρουσία της Εθνικής στον Καναδά ή στη Νότιο Αφρική.

7ον) Ο όμιλος θα προχωρήσει στη ”βελτιστοποίηση” της παρουσίας του στη Δυτική Ευρώπη (Βρετανία, Γαλλία κ.λπ.).

8ον) Ο όμιλος θα προχωρήσει σε αύξηση της παρουσίας του στην Ανατολική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

9ον) Ο όμιλος θα εξετάσει προσεκτικές επενδυτικές δυνατότητες, για απόκτηση παρουσίας στη Ρωσία και στην Τουρκία, όπου διατηρεί ένα απλό Γραφείο Αντιπροσώπευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v