Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τρίτης

Τα δημόσια οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τα ”μηνύματα” της κυβέρνησης για την αγορά των ακινήτων, τα κονδύλια για την προβολή του τουρισμού, η Ολυμπιακή Αεροπορία, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τρίτης.

Ο Τύπος της Τρίτης
Τα δημόσια οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τα ”μηνύματα” της κυβέρνησης για την αγορά των ακινήτων, τα κονδύλια για την προβολή του τουρισμού, η Ολυμπιακή Αεροπορία, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τρίτης.

Eurostat: Επί ξυρού ακμής για μια ακόμη φορά τα δημόσια οικονομικά που εισέρχονται από σήμερα σε ένα νέο κύκλο αξιολογήσεων, με έπαθλο την απολεσθείσα αξιοπιστία τονίζει η Καθημερινή που συμπληρώνει πως αν και η τελευταία χάθηκε εξαιτίας πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης εν τούτοις οι αρνητικές επιπτώσεις βαραίνουν ολόκληρη τη χώρα.

Οικονομία: Για ρωγμές στην οικονομία κάνει λόγο Το Βήμα, καθώς – όπως τονίζει - μήνα με τον μήνα η χώρα μας χάνει μερίδιο από τις ξένες αγορές και δεν είναι πλέον ελκυστική για ξένες επενδύσεις, ενώ συμπληρώνει πως τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχασε 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, τονίζοντας πως ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας προαναγγέλλει 10 νομοσχέδια.

Επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, διατυπώνει ο διεθνής επενδυτικός οίκος Morgan Stanley σύμφωνα με το Κέρδος.

Ασφαλιστικό: Κλειστό παραμένει – προς το παρόν – το ασφαλιστικό σύμφωνα με την Εξπρές που σημειώνει πως μετά την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη σε επιστολή που απέστειλε χθες στη Συνομοσπονδία, τονίζει ότι ”ισχύουν απόλυτα οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το ασφαλιστικό”.

Ανταγωνιστικότητα: Η υψηλή φορολογία, οι εκτεταμένες εργοδοτικές εισφορές, η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η ανεπάρκεια κρατικών υποδομών είναι οι βασικές αιτίες που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ που επικαλείται Το Βήμα.

Συνολικά δέκα νομοσχέδια για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας προετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή του υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι το τέλος του 2004, σημειώνει το Κέρδος.

Δημόσια Έργα: Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, με τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, θα ισχύσει ο νόμος για τις αναθέσεις δημόσιων έργων με κατάργηση του μαθηματικού τύπου και καθιέρωση του συστήματος μειοδοσίας στους διαγωνισμούς, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Ανεργία: Για έκρηξη της ανεργίας κάνει λόγο η Ημερησία σύμφωνα με την οποία αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως ρύθμιση των χρεών στα πρότυπα Κλωνατέξ επιδιώκουν οι άλλοι δυο όμιλοι εταιριών με μοχλό πίεσης στους εργαζομένους.

Ακίνητα: Άνω – κάτω έγινε χθες η αγορά ακινήτων από τις αντικρουόμενες δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων γύρω από την κυβερνητική πρόθεση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον προσεχή Ιανουάριο τονίζει Το Βήμα.

Συγκεχυμένα μηνύματα εκπέμπει στην αγορά ακινήτων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι φορολογικές προθέσεις του οποίου έναντι των ακινήτων δεν έχουν αποσαφηνιστεί, επισημαίνει η Καθημερινή.

Σύγχυση αποτελούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τονίζουν Τα Νέα.

Τουρισμός: Με αλχημείες και μεταφορές κονδυλίων για άλλους σκοπούς πέραν αυτών που αρχικά είχε θεσμοθετηθεί το ποσόν το οποίο κατέβαλε τα τελευταία χρόνια η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα μέσω των θυγατρικών της εταιριών καζίνο στην ΕΟΤ για την προβολή του ελληνικού τουρισμού, κάλυπταν άλλης μορφής έξοδα, όπως τονίζει η Καθημερινή.

Υπηρεσίες: Επιτακτική ανάγκη στροφής του μοντέλου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων από το χώρο της βιομηχανίας στις υπηρεσίες δείχνει ο δείκτης ανταγωνιστικότητας των χωρών που ανακοινώνεται αύριο – για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε – Αθήνα, Γενεύη, Λονδίνο και Νέα Υόρκη σημειώνει το Κέρδος.

Ολυμπιακή: Εντός των επόμενων εβδομάδων προβλέπει η Επιτροπή ότι θα έχει ολοκληρώσει την εξέταση του φακέλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας και θα έχει λάβει τις αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματά της σε μια υπόθεση που ενδέχεται να φτάσει μέχρι και στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σημειώνει η Καθημερινή.

ΡΑΕ: Αποδεκτή έκανε την παραίτηση του κ. Κάπρου ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας σύμφωνα με την Καθημερινή.

Eurobank: Με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 15% στη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τομέα, η Eurobank αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι των εργασιών της στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λέει στο Κέρδος ο βοηθός γενικός διευθυντής Τραπεζικής Επιχειρήσεων της Τράπεζας.

ΟΤΕ: Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο ΟΤΕ και η Telecom Serbia αναφέρει η Ημερησία που συμπληρώνει πως άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με το σερβικό δημόσιο για την επιστροφή του δανείου ύψους 13 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει ο ΟΤΕ στην Telekom Serbia.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Για αγωνία όσον αφορά στην Αλουμίνιον της Ελλάδος κάνει λόγο η Καθημερινή που τονίζει πως κρίσιμος είναι ο μήνας για την ιδιοκτήτρια Alcan, συμπληρώνοντας πως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται η λίστα των υποψήφιων μνηστήρων.

Fanco: Τριμερή συνάντηση για τη διακοπή λειτουργίας της Fanco στη Νάουσα θα έχουν σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλος με τον Θ. Λαναρά, εκπροσώπους εργαζομένων και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της Νάουσας κ. Χρ. Τρεμπελή, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Θεμελιοδομή: Ενοποιημένα κέρδη ύψους 12 εκατ. ευρώ θα παρουσιάσει η Θεμελιοδομή στο 2004 με τον τζίρο να ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Λυμπέρης: Νέο περιοδικό θα εκδώσουν οι Εκδόσεις Λυμπέρη σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο ο τίτλος του οποίου είναι ”Lucky”, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνει πως ετοιμάζονται και άλλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v