Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: 5 διευκρινίσεις για εφαρμογή του T+3

Διευκρινίσεις σχετικά με την πιστή τήρηση του T+3 από τους χρηματιστές απέστειλε προσφάτως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όλα τα μέλη του ΧΑ.

Κεφαλαιαγορά: 5 διευκρινίσεις για εφαρμογή του T+3
Διευκρινίσεις σχετικά με την πιστή τήρηση του T+3 από τους χρηματιστές απέστειλε προσφάτως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε όλα τα μέλη του ΧΑ.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει πως:

- Εφόσον και μετά το πέρας της T+3 ημέρας ο πελάτης δεν έχει εξοφλήσει πλήρως το τίμημα αγοράς, όλων των μετοχών που είχαν αγοραστεί μέχρι την ημέρα T, τότε το μέλος οφείλει να προβεί το αργότερο εντός της αμέσως επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή την T+4 ημέρα, σε εκποίηση των μετοχών που αγοράστηκαν και δεν έχουν εξοφληθεί.

Υπό την προϋπόθεση ότι την ημέρα T+4 με τις αναγκαστικές εκποιήσεις έχει καλυφθεί πλήρως το τίμημα αγοράς μετοχών, που είχαν διενεργηθεί μέχρι και την ημέρα T, το μέλος δύναται να καταρτίζει συναλλαγές αγοράς μετοχών στο ΧΑ, κατά εντολή του πελάτη την ίδια ημέρα (T+4).

Σε κάθε περίπτωση οι συναλλαγές πώλησης θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί πριν από τις συναλλαγές αγοράς.

- Η αναγκαστική εκποίηση την ημέρα T+4 από μέλος, μετοχών, είναι εξαιρετικό μέτρο, επομένως η κατ’ εξακολούθηση αναγκαστική εκποίηση μετοχών την ημέρα T+4 που έχουν αγοραστεί κατ’ εντολή του ιδίου εντολέα, και δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι την ημέρα T+3, δύναται να συνιστά ένδειξη καταστρατήγησης του νόμου 2843/2000, του κώδικα δεοντολογίας των ΕΠΕΥ, αλλά και σχετικής απόφασης της ΕΚ.

- Εφιστάται ειδικώς η προσοχή των μελών του ΧΑ στην υποχρέωσή τους, όταν αποδέχονται και εκτελούν εντολές πελατών τους για αγορά κινητών αξιών χωρίς οι πελάτες να έχουν προκαταβάλει το τίμημα της αγοράς, να έχουν λάβει κάθε απαιτούμενο μέτρο.

- Οταν μέλος του ΧΑ εκτελεί εντολές αγοράς μετοχών χωρίς προείσπραξη του τιμήματος, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πελάτη του, των μετοχών που αφορά η εντολή αγοράς, το μέγεθος της συναλλαγής καθώς και τις πιθανολογούμενες συνέπειες από τυχόν αναγκαστική εκποίηση μετοχών, τόσο σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς όσο και σε σχέση με την ικανοποίηση των απαιτήσεων της ΕΠΕΥ έναντι του πελάτη, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η φερεγγυότητα και η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

- Σε περίπτωση υποχρέωσης μέλους να προβεί σε αναγκαστική εκποίηση μετοχών, τότε το μέλος οφείλει να λαμβάνει όλα τα μέτρα που θα του επιτρέψουν να εκπληρώσει την υποχρέωση για εκποίηση των αγορασθησών και μη εμπροθέσμως εξοφληθησών μετοχών.

Σε περίπτωση που υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εκποίησης των εν λόγω μετοχών, καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, το μέλος υποχρεούται να προβεί σε εκποίηση των μετοχών αυτών την επόμενη εργάσιμη ημέρα μέχρι την πλήρη εξόφληση της οφειλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v