Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Αβραάμ, ο Ιακώβ, ο Ισαάκ και το ακίνητο

Ο Αβραάμ πήγε στο σπίτι του Ιακώβ να συζητήσει μαζί του ένα ”μοναδικό σχέδιο” για να κερδοσκοπήσουν. Ο Αβραάμ θα αγόραζε το σπίτι του Ιακώβ με 100.000 ευρώ, την άλλη μέρα θα του το πουλούσε για 90.000 ευρώ, για να το αγοράσει και πάλι στα 80.000 ευρώ και ούτω καθεξής. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή και οι δύο φίλοι ήσαν ευτυχείς, αφού ένιωθαν αμφότεροι κερδισμένοι. Μέχρι που μια ημέρα…

Ο Αβραάμ, ο Ιακώβ, ο Ισαάκ και το ακίνητο
Ο Αβραάμ πήγε στο σπίτι του Ιακώβ να συζητήσει μαζί του ένα ”μοναδικό σχέδιο” για να κερδοσκοπήσουν. Ο Αβραάμ θα αγόραζε το σπίτι του Ιακώβ με 100.000 ευρώ, την άλλη μέρα θα του το πουλούσε για 90.000 ευρώ, για να το αγοράσει και πάλι στα 80.000 ευρώ και ούτω καθεξής.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή και οι δύο φίλοι ήσαν ευτυχείς, αφού ένιωθαν αμφότεροι κερδισμένοι. Μέχρι που μια ημέρα…

Η τιμή του σπιτιού είχε ήδη φτάσει στα 10.000 ευρώ. Ήταν η σειρά του Ιακώβ να διεκδικήσει και πάλι το σπίτι του σε μία χαμηλότερη τιμή και να συνεχιστεί έτσι το γαϊτανάκι της ”υποτιμητικής κερδοσκοπίας”.

”Σπίτι; Ποιο σπίτι; Ξέρεις Ιακώβ, παρουσιάστηκε χθες ο Ισαάκ και το ζήτησε για 30.000 ευρώ. Δεν μπορούσα να αφήσω μία τέτοια ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη”.

Κάπως έτσι γίνονται κάθε φορά τα πράγματα. Το παιχνίδι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή εκείνη που θα βρεθεί ένας ”Ισαάκ” για να ανατρέψει πλήρως τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα τέτοιο γεγονός προκαλεί σοκ στους συναλλασσόμενους. Πρώτα απ’ όλα επειδή τους αναγκάζει να ξεχάσουν ό,τι έκαναν μέχρι χθες. Κι αυτό είναι πραγματικά δύσκολο.

Επιπλέον, το παιχνίδι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ζημία στους χαμένους από εκείνο της ανατιμητικής κερδοσκοπίας…

Πότε συμβαίνει το… μοιραίο; Αυτό κανείς δεν το ξέρει. Όταν όμως οι τιμές είναι εξόφθαλμα χαμηλές, οι πιθανότητες να συμβεί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Αυτή τη στιγμή θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Δεν το πιστεύει ούτε ο πιο αισιόδοξος επενδυτής ή επαγγελματίας. Κι όμως! Η πιθανότητα είναι υπαρκτή. Για να το πούμε διαφορετικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι το απόλυτο μηδέν θα παραμείνει μία αιώνια φαντασίωση των πιο φανατικών και ακραίων στοιχείων της κοινότητας των απαισιόδοξων.

Από τη στιγμή που οι μετοχές αρκετών μετοχών έχουν πάψει να αντιπροσωπεύουν ακόμη και την αξία των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών ή που μερισματική απόδοσή τους είναι εξαιρετικά ελκυστική, όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα χρόνου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακριβές μετοχές στη Σοφοκλέους. Υπάρχουν και κάνουν λάθος όσοι τις αναζητούν μόνο ανάμεσα στα σαπάκια. Αυτό που χρειάζεται να διαθέτει κανείς για να ξεχωρίσει το φθηνό από το ακριβό είναι καθαρό μυαλό και ένα γιαπωνέζικο ή έστω ταϊβανέζικο κομπιουτεράκι…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v