Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχει συνέχεια η αντίδραση στη Σοφοκλέους

Σε τιμές Νοεμβρίου 2010 επανέρχεται η αγορά, με τη δραστηριοποίηση του λεγόμενου "έξυπνου χρήματος" σε ανθεκτικές μετοχές να αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Η αντίδραση του ΧΑ προς τα επίπεδα των 1.600 μονάδων επαναφέρει την αγορά σε τιμές τέλους Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου του 2010.

Από τις 27/10 που ο Γενικός Δείκτης είχε πιάσει ενδοσυνεδριακά τις 1.601 και από την 1/11 που ο Ftse20 είχε φτάσει στις 750 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο είχε να…δει τέτοιες τιμές.

Αναλυτικά για την χθεσινή συνεδρίαση και την εβδομαδιαία εικόνα της αγοράς αναφέρονται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου αλλά και της ομάδας του Μάνου Χατζηδάκη- Πηγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Όμως το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η «επιστροφή» αυτή επιτεύχθηκε όχι τόσο μέσω της ανόδου των τραπεζικών μετοχών όσο λόγω της υπεραντίδρασης τίτλων όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ αλλά και των Coca Cola 3E, Motor Oil, Μυτιληναίου, Ελληνικών Πετρελαίων, Βιοχάλκο κ.α. από τη μεγάλη αλλά και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Γεγονός, που παραπέμπει στην αργή αλλά σταδιακή ενεργοποίηση του καλούμενου «έξυπνου χρήματος», σε ικανοποιητικές ροές ρευστότητας σε εταιρείες που εμφανίζονται ανθεκτικότερες στις συνέπειες της κρίσης και σε διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή της Εμπορικής «..αν δεν υπάρξει σύντομα διορθωτική κίνηση (βραχυπρόθεσμα είναι μάλλον επιθυμητή για την αποθέρμανση της αγοράς), αναμένεται επιτάχυνση της ανόδου προς την αντίσταση των 1.645 μονάδων».

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της χρηματιστηριακής το προηγούμενο πενθήμερο ο Γ.Δ. διατήρησε την ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων, καταγράφοντας νέα υψηλότερη τιμή έτους στις 1.596,87 μ. (ενδοσυνεδριακό υψηλό μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής).

Μεσοπρόθεσμα, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως ξεπέρασε (με αυξημένες συναλλαγές) την αξιόλογη αντίσταση των 1.545 και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ανοδική διάσπαση της περιοχής των 1.585 μ., από όπου διέρχεται η trendline, η οποία οριοθετεί την πτωτική τάση του τελευταίου εξαμήνου. Αν οριστικοποιηθεί η διάσπασή της (ο Γ.Δ. πρέπει να παραμείνει πάνω από τις 1.545 - 1.585 μ. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων), πέραν των βραχυχρόνιων θετικών αποτελεσμάτων (στα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω), η Εμπορική εκτιμά, πως «…θα διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο η τεχνική εικόνα σε βαρχύ- μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Βέβαια το ΧΑ ήταν και παραμένει κυρίως ένας «προεξοφλητικός μηχανισμός» με τους ειδικούς να εκτιμούν πως επιχειρείται να «ενσωματώσει» εξελίξεις ευνοικότερες για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως αφορμή για την τελευταία αντίδραση στάθηκε το νέο-φορονομοσχέδιο (που υποδέχθηκαν θετικά ξένοι οίκοι όπως Deutsche Bank, Citigroup κ.α.) κάτι που συνοδεύτηκε από εισροές (κυρίως ) βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων που ποντάρουν στην τάση.»

Πρακτικά η απόδοση 12,7% για τον Γενικό Δείκτη- από την αρχή του έτους- φέρνει το ΧΑ υψηλά στον σχετικό πίνακα καθώς την ίδια περίοδο ο EuroStoxx 600 έχει ενισχυθεί 2,5%, ο DAX με 3,4%, ο DJIA με 3,5%, ο S&P 500 με 3,3% . Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες ορισμένοι ξένοι αρχίζουν να ποντάρουν στο…ελληνικό στοίχημα και σε αγορές χωρών της «ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή του χρόνου το ιταλικό χρηματιστήριο έχει ενισχυθεί 10,6% (σ.σ δείκτης ΜΙΒ), το ισπανικό κατά 9,8% (ΙΒΕΧ) καθώς και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ρισκάρουν στην προοπτική εξεύρεσης μίας συνολικής λύσης που θα δίνει διέξοδο σε οικονομίες κρατών-μελών της ΕΕ,

Δεδομένου ότι η μορφή της νέας-Ευρώπης (και οι όροι της Γερμανίας…) προοιωνίζεται πως θα ξεκαθαρίσει μετά την κρίσιμη σύνοδο του Μαρτίου το…παιχνίδι προεξόφλησης αυξημένου βέβαια ρίσκου θεωρείται φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Παράλληλα συνεχίζονταν η προσπάθεια του DJIA να υπερβεί τις 12.000 μονάδες εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων και οικονομικών στοιχείων, αποτελεσμάτων εταιρειών. Ενδεχόμενη πειστική διάσπαση θα έφερνε τον Dow…σε διαδικασία επαναφοράς με επίπεδα τιμών που φτάνουν στις αρχές του 2008. Δηλαδή μόλις λίγους μήνες μετά το…ξέσπασμα της στεγαστικής πίστης στην αμερικανική αγορά και την πυροδότηση- λίγο πιο μετά- τις βόμβας των επενδυτικών τραπεζών.

Πρόκειται για μεγάλο κύκλο-επαναφορά που αποδίδεται όχι τόσο στην βελτίωση της πραγματικής οικονομίας των ΗΠΑ αλλά στην μόχλευση που προκάλεσαν τα δύο πακέτα- προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserve και του Ben Bernanke. Προσώρας σημειώνεται χρηματιστηριακή ανάκαμψη αλλά όχι- ακόμη- επαρκής βελτίωση σημαντικών κλάδων παραγωγής. Κάτι, που αποτυπώνεται και στην διστακτικότητα των επενδυτών- στα όρια των 12.000 μονάδων- στην διαφαινόμενη κόπωση κυρίως του DJIA και την προσπάθεια υπέρβασης των 1.320 μονάδων (S&P 500).

Ωστόσο ακόμη θα χρειαστεί χρόνος, επίπονη-επίμονη προσπάθεια μέχρις ότου διαμορφωθούν συνθήκες ουσιαστικής εξόδου των οικονομιών από την ύφεση, επίλυσης του προβλήματος χρέους των χωρών μελών της ΕΕ (με τους όρους της Γερμανίας ) και ο χαμηλός πυθμένας στο ΧΑ.

Όμως ειδικότερα για το ΧΑ μετά από δύο πολύ γερές διανομές (σε ιστορική περίοδο) αρχίζει και διαφαίνεται μία κάποια διέξοδος. Όπως σημειώνει η ομάδα ανάλυσης της eZMarket «…στην 10-15ετία που πέρασε η ελληνική αγορά βίωσε δύο εντυπωσιακές διανομές χαρτιών- πλούτου. Ήταν οι περίοδοι, που το…έξυπνο χρήμα μοίρασε τίτλους και αφαίμαξε από την αγορά όλη την ρευστότητα που αντλήθηκε κυρίως από την παραγωγή, την κατανάλωση, τις επενδύσεις. Την πρώτη φορά το 1999- για το σύνολο σχεδόν του…ταμπλώ- και την δεύτερη το 2007 περισσότερο για τις τράπεζες.

Πλέον το «έξυπνο χρήμα» κάνει και πάλι την εμφάνιση του. Χωρίς να βιάζεται, επιλεκτικά και εξαιρετικά μεθοδικά. Είναι όμως πλέον εδώ, εντός παιδιάς- που λέμε- και έχει την πολυτέλεια να περιμένει ακόμη και στο ενδεχόμενο ενός διορθωτικού κύκλου.

Διαγραμματικά η παραμονή του ΧΑ στα χαμηλά 15εταίας αποτυπώνει ακριβώς αυτή την κατάσταση που θα πάρει χρόνο μέχρις ότου ολοκληρωθεί.


------

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η αγορά έχει ξεκινήσει να ακούει ειδήσεις και να παρακολουθεί την τάση των ξένων αγορών δείγμα επιστροφής κάποιων πιο σοφιστικέ κεφαλαίων που έχουν θεμελιώδη προσανατολισμό και σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στις επιλογές τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι κατοχυρώσεις κερδών πραγματοποιούνται με ένα πολύ μετριοπαθή τρόπο χωρίς να διαταράσσουν την τελική εικόνα στο πρόσημο της αγοράς και κυρίως χωρίς να δικαιώνουν απαισιόδοξες θέσεις «ματώνοντας» τα περιθώρια των ανοικτών πωλησιακών θέσεων.

Οι πωλητές μετά από καιρό έχουν απέναντι τους ένα αντίπαλο δέος το οποίο έχει έλεγχο και των ειδήσεων μια εξέλιξη που διαπιστώθηκε κυρίως από την διαχείριση της φημολογίας των υποβαθμίσεων από τους ξένους οίκους.

Βασικό χαρακτηριστικό επίσης αυτής της ανόδου πέρα από την επαναστατική θετική αυτονόμηση των μη τραπεζικών δεικτοβαρών τίτλων είναι η διατήρηση της ανοδικής εικόνας των εταιριών της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης με την συνδρομή αυξημένων συναλλακτικών όγκων η οποία οφείλεται στην επανάκαμψη «φίλιων» εγχώριων δυνάμεων, διευρύνοντας την γκάμα επιλογών και το βάθος της Ελληνικής αγοράς.
 
Το ανοδικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η σύνοδος κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου θα φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις που αφορούν την διαχείριση του ελληνικού χρέους βάζοντας στο επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο. Η αγορά έχει χτίσει κάποιες προσδοκίες για την έκβαση αυτής της συνόδου και ενδεχομένως το αποτέλεσμα θα αρχίσει ή έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλείται στην αγορά του ΧΑ αλλά και στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης.

Η διάσπαση του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών και η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από αυτόν είναι η βασικότερη διαγραμματική εξέλιξη την εβδομάδα που πέρασε, φαινόμενο το οποίο έχει να παρατηρηθεί από τον Μάιο του 2009. Νομοτελειακά η διάσπαση και η επιβεβαίωση του φίλτρου των τριών ημερών δίνει συνολικές κινήσεις μεγάλου βεληνεκούς οι οποίες συγκινούν ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις μετοχών από πλευράς συναλλακτικότητας ή θεμελιωδών δεδομένων.

Το παράδοξο σε αυτή την διάσπαση είναι η απουσία παράλληλων διασπάσεων στον τραπεζικό κλάδο, γεγονός το οποίο ανεβάζει σημαντικά τον πήχη αυτής της ανόδου. Επόμενος ανοδικός στόχος είναι η εκθετική εκδοχή του κινητού μέσου ο οποίος κινείται λίγο υψηλότερα από τις 1600 μονάδες, ζώνη στην οποία μια πιο επιθετική διόρθωση ή συσσώρευση θα είναι εντός προγράμματος.

Ωστόσο είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο χρόνο η διάσπαση αυτή θα δώσει μεγαλύτερη επιτάχυνση στην τάση ενθαρρύνοντας χαρτοφυλάκια που είναι υποεπενδεδημένα να κινηθούν επιθετικότερα αυξάνοντας το βαθμό των τοποθετήσεων στην αγορά ή θα πιέσουν σημαντικά το κλείσιμο των ανοικτών θέσεων.

Η εξέλιξη αυτή είναι ικανή να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την επέκταση και ολοκλήρωση αυτής της ανοδικής φάσης στην περιοχή των 1.700 μονάδων. Διαχειριστικά παραμένουμε τοποθετημένοι σε σημαντικό βαθμό αναμένοντας την προσέγγιση των 1.700 μονάδων επίπεδο στο οποίο θα εξετάζαμε κάποιες ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών ή αναδιάρθρωσης μέρους του χαρτοφυλακίου.

Εκτιμούμε ότι οι μετοχές που θα έχουν τον πρώτο λόγο στο επόμενο σκέλος της ανόδου θα είναι αυτές που βρίσκονται στο περιθώριο των προτιμήσεων της επενδυτικής κοινότητας και θα προέρχονται από τον σκληρό πυρήνα του τραπεζικού κλάδο ο οποίος έχει και το μεγαλύτερο δυνητικό ανοδικό περιθώριο τηρουμένων των αναλογιών της εώς τώρα κίνησης του Γενικού Δείκτη.

Αν η εκτίμηση μας επαληθευτεί ίσως το 2011 να αποτελέσει μια από τις καλύτερες χρονιές σε επίπεδο αποδόσεων την τελευταία δεκαετία".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.591,23 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,56% και ετήσια κέρδη 12,54%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 2,74%, ο Mid 30 με κέρδη 1,79% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 3,78%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν: 9,26% τα Χημικά, 9,01% το Πετρέλαιο & Αέριο, 8,97% τα Ταξίδια Αναψυχής. Οι Τράπεζες σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο μόλις 0,77%.

Τρεις μόλις κλάδοι με εβδομαδιαίες απώλειες στο ΧΑ και συγκεκριμένα, η Υγεία (-3,57%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (-0,89%) και τα Προοσωπικά & Οικιακά Προιόντα (-0,48%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: (63,64%), Βιοτέρ (41,38%), Centric Πολυμέσα (32,43%), Foodlink (30,43%), Κεραμεία Αλλατίνη (25,64%), Κούμπας (23,08%), Alco Ελλάς (22,22%), Μουζάκης (20,83%), Φιερατέξ (20%), Avenir (19,05%) και Hellas Online(18,6%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πετζετάκις (- 29,73%), Παίρης Πλαστικών (-20,31%), Eurobrokers (-17,57%), T Bank (-12%), Q&R (-10,71%), Ξυλεμπορία (-10,71%), Nεώριον (-10,45%), Nutriart (-10%), CPI (-10%) και Ντρουκφάρμπεν ( -9,3%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v