Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διψά για υψηλά μερίσματα η αγορά

Για μία ακόμα συνεδρίαση στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τίτλοι εταιρειών με δυνατότητες για υψηλή μερισματική πολιτική, όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τρ. Ελλάδος. Σημαντικές βοήθειες στο ΓΔ από ΔΕΗ, Eurobank. Πτωτικά η ΕΤΕ.

Για μία ακόμα συνεδρίαση στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τίτλοι εταιρειών που ακολουθούν υψηλή μερισματική πολιτική, όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τρ. Ελλάδος, ενώ σημαντικές βοήθειες στον Δείκτη έδωσε και η μετοχή της ΔΕΗ.

Αντίθετα συνεχίστηκε η επικίνδυνη αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου που αν μη τι άλλο εγείρει ανησυχίες, ιδιαίτερα αν αρχίσει να παρουσιάζεται κόπωση στις θεωρούμενες “εφεδρείες” του 20αρη.

Συνεχίζεται η μείωση της κινητικότητας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου οι όποιοι αγοραστές τραβιούνται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, εγκλωβίζοντας όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν πιστεύοντας σε μία γενικότερη ανάκαμψη του ταμπλό που θα εμπεριείχε και τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη ίσως θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η μία πρώτη αποκλιμάκωση στα spreads των Ελληνικών ομολόγων, δεν δείχνει να έχει και συνέχεια και αυτό δείχνει ότι οι Αγορές παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή περιμένοντας τις εξελίξεις, όταν μάλιστα σήμερα κλιμάκιο της τρόικας κατέφθασε σήμερα στην Αθήνα.

Ασφαλώς θετικά λειτούργησε στην ψυχολογία των Αγορών και η πετυχημένη έκδοση ομολόγων από το Ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (EFSF) ύψους 5 δισ. ευρώ (το οποίο υπερκαλύφθηκε κατά 10 φορές περίπου), ωστόσο το επιτόκιο που πραγματοποιήθηκε η έκδοση (2,89%) έδειξε ότι το κόστος του δανεισμού δεν μπορεί να υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Απόλυτα συγκρατημένοι συνεχίζουν να δηλώνουν αρκετοί εγχώριοι επαγγελματίες, καθώς όλο και περισσότεροι φαίνεται να ασπάζονται την άποψη πως κάποια τεχνικά σημάδια από τις διεθνείς Αγορές δεν αποκλείουν κάποια διόρθωση της τάξης του 5%-10%.

Επιφυλακτικότητα και στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι συναλλαγές έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με αυτές που πραγματοποιήθηκαν όταν ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση.

Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις για τα νέα φορολογικά μέτρα, αλλά και από τις πιθανές αποφάσεις που θα ληφθούν στην σύνοδο κορυφής, δίνουν και παίρνουν.

Οφέλη για την Ελληνική Αγορά γενικότερα αλλά και για συγκεκριμένες μετοχές θεωρεί η Deutsche Bank ότι θα έχει το νέο φορονομοσχέδιο, που εκτιμά ότι οι νέες εξελίξεις μπορεί να δώσουν την απαιτούμενη δυναμική στο Χ.Α. να κινηθεί σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα.

Εκτίμηση της Deutsche Bank είναι πως η επίπτωση των μέτρων θα είναι περισσότερο προφανής για εταιρείες που πληρώνουν μεγαλύτερα μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΟΤΕ και Coca Cola). Από αυτές, η Deutsche Bank εκτιμά ότι εκείνες που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil.

Με βάση τους υπολογισμούς του οίκου, οι εταιρείες που πληρώνουν το 35% των κερδών τους σε φορολογία θα δουν βελτίωση στο απόλυτο P/E της τάξεως του 1,4.

Mε βάση τις εκτιμήσεις του, οι εισηγμένες που διανέμουν υψηλότερο μέρισμα θα καταγράψουν μείωση του δείκτη P/E κατά 3 φορές, μέγεθος που αντιστοιχεί σε αύξηση των κερδών τους κατά περίπου 27%.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στη φορολογία αλλά στον ηλεκτρονικό τζόγο αναμένεται να ευνοήσουν τον ΟΠΑΠ και την Intralot αναφέρει η Merrill Lynch.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ ο διεθνής οίκος εκτιμά ετήσια αύξηση κατά 35% στα κέρδη ανά μετοχή του Οργανισμού το 2011 και 2012 μετά τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.

Για την Intralot εκτιμάται ότι η ρύθμιση της Αγοράς του ηλεκτρονικού τζόγου θα μπορούσε να ενισχύσει από 12% έως 25% τα EBITDA του 2012.

Το όφελος από το νέο φορολογικό καθεστώς στα κέρδη ανά μετοχή ορισμένων εισηγμένων αναμένεται να φτάσει έως το 40%, τονίζει η Citi σε έκθεσή της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σε γενικές γραμμές, τονίζει ο οίκος, το νέο νομοσχέδιο θα ωθήσει τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών έως και κατά 40% αλλά η καθαρή επίπτωση στη μερισματική απόδοση θα είναι λιγότερο αξιοσημείωτη (την υπολογίζει στο 5% κατά μέσο όρο).

Ξεχωρίζει τις εταιρείες με υψηλή φορολόγηση λόγω υψηλής μερισματικής απόδοσης: ΟΠΑΠ (με προοπτική για αύξηση των κερδών ανά μετοχή 2010-2011 κατά 39%) και Motor Oil (10-15% αύξηση στα EPS).

Τις εταιρείες που είχαν δώσει guidance για μειωμένα επίπεδα μερισματικής απόδοσης λόγω του παλαιού φορολογικού καθεστώτος, όπως τις Coca Cola, OTE, Μοtor Oil, METKA, Ελ. Χρηματιστήρια και Frigoglass και τις εταιρείες με υψηλή φορολόγηση λόγω μερισμάτων από τις θυγατρικές τους, όπως ο ΟΤΕ (με φορολογικό συντελεστή 61% το 2010) και ο Ελλάκτωρ (65%).

Θετικά νέα για την Αγορά, αν και μερικώς προεξοφλημένα, χαρακτηρίζει η Alpha Finance όσα προβλέπει ο νέος φορονόμος, επισημαίνοντας ότι οι μετοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Jumbo και Fourlis.

Από την άλλη επιμένουν οι μικτές εκτιμήσεις, τόσο για την πιθανολογούμενη λύση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, όσο και την “τύχη” των υπερχρεωμένων Χωρών.

Ανάκαμψη τριών ταχυτήτων περιμένει η Standard & Poor’s στην Ευρώπη, με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ωστόσο “κολλημένες στην ύφεση”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Γερμανία και η Φιλανδία θα είναι οι Χώρες που θα ανακάμψουν με τους ταχύτερους ρυθμούς, ενώ η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο θα εμφανίσουν ανάπτυξη 1,5-2%.

Κίνδυνο διάσπασης της Ευρώπης, επειδή ακριβώς είναι μία ένωση δύο ταχυτήτων, “βλέπει” ο μεγαλοεπενδυτής George Soros, ζητώντας Πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία στήριξης της ανάπτυξης στις Χώρες της Περιφέρειας και υψηλότερους φόρους για τις Τράπεζες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Soros αναφέρει ότι “ειδικότερα Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία οι οποίες θα πρέπει να αποπληρώσουν τεράστια χρέη, πιθανότατα θα αναπτυχθούν με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από ότι άλλα Μέλη της Ευρωζώνης”. Χαρακτηρίζει μάλιστα τις συμφωνίες στήριξης για την Ελλάδα και την Ιρλανδία “ελαττωματικές” γιατί δεν περιλαμβάνουν κανένα μέτρο για την μείωση του μεγέθους των χρεών αυτών των Χωρών. Μιλώντας στο Bloomberg, δήλωσε μάλιστα πως οι συγκεκριμένες Χώρες “δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2013 για να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους”.

Πιθανότητα αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους "βλέπει" και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. “Μία Χώρα μπορεί να χρειαστεί αναδιάρθρωση χρεών και αυτή είναι η Ελλάδα” δήλωσε ο ο κ. Gurria όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters και συμπλήρωσε: “Δεν ανησυχώ για την Πορτογαλία και την Ισπανία, αντιμετωπίζονται με άδικο τρόπο από τις Αγορές”.

Λίγες ενδείξεις για φως στο τέλος του τούνελ βλέπει για την Ελληνική οικονομία η Credit Suisse και εκτιμά ότι το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 140% στο τέλος του 2010 και στο 150% το 2011. Μια προοδευτική μείωση του ποσοστού αναμένεται μόνο από το 2013.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική δραστηριότητα, υπάρχουν λίγες ενδείξεις δυναμικής της οικονομίας μέχρι τώρα, καθώς ακόμη είναι “σοκαρισμένη” από τον αριθμό και το μέγεθος των μέτρων που επιβλήθηκαν στη Χώρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Εάν η ανάκαμψη δεν έλθει τον επόμενο χρόνο περίπου, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Μάλλον ψύχραιμη η στάση των διεθνών Αγορών, αν και τα νέα δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικά για την ψυχολογία των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, αιφνιδιαστική επιδείνωση στους δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος ανακοίνωσε η Eurostat για τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος Ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιανουάριο στο 106,5 από 106,6 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση στο 107 σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε στο -11,2 τον Ιανουάριο από -11 τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιαπωνίας προχώρησε η Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα. Η αξιολόγησή της μειώθηκε στο "ΑΑ-" από "ΑΑ", "λόγω των εκτιμήσεων για υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα μέσα στα επόμενα χρόνια και για περαιτέρω αδύναμη δημοσιονομική ευελιξία της Κυβέρνησης", όπως συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση του οίκου.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση μπορεί έστω και με πολλές αλλαγές να εξασφάλισε το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη, όμως δεν έδωσε το τεχνικά ζητούμενο που παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την ζώνη 1564 – 1580, αν και ενδοσυνεδριακά ο Δείκτης βρέθηκε υψηλότερα των 1583 μονάδων, παρά την κινητοποίηση που σημειώθηκε προ το τέλος (μετά τις 16.45) με “καθυστερημένες” αγορές σε Eurobank και Alpha Bank.

Αντίθετα συνεχίζει να προβληματίζει ο τίτλος της Εθνικής που υποχώρησε εκ νέου σήμερα και έκλεισε πολύ κοντά στην ζώνη στήριξης 6,60 ευρώ – 6,55 ευρώ. Αν η εν λόγω στήριξη διασπαστεί καθοδικά, δεν αποκλείεται ο τίτλος να αναζητήσει στήριξη στα 6,10 ευρώ, επαναφέροντας τις ανησυχίες.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της Τρ. Ελλάδος και η υποαπόδοση τόσο του FTSEM (-0,50%) όσο και του FTSES (-0,63%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ και μάλιστα με αύξηση του όγκου συναλλαγών. Στον εν λόγω τίτλο πάρα πολλά θα κριθούν στην τεχνική αντίσταση των 12,10, κλείσιμο υψηλότερο της οποίας ο τίτλος έχει να “δει” από την συνεδρίαση της 19/11/2010.

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σημείωσαν οι Κύπρου (-3,16%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,25%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Coca-Cola, MIG, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Μυτιληναίος και Jumbo.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Motor Oil (+4,38%) και ΟΠΑΠ (+3,31%). Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Eurobank, και σαφώς μικρότερα κέρδη για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 30 μονάδων με χαμηλό τις 1533,76 (11.08) και υψηλό τις 1583,01 μονάδες (13.25), άλλαξε πολλές φορές πρόσημο και τελικά έκλεισε στις 1570,05 μονάδες με κέρδη 0,14%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 122 εκατ. από τα οποία τα 2,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτά συναισθήματα από την τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές έναντι 77 πτωτικών, 28 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 13,64% και άλλοι 24 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 16,67%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να δώσουν μία “έγκυρη” διάσπαση της χρονοσειράς των 200 ημερών δίνοντας σήμα αγορών σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, επισημαίνει ότι η διατήρηση της θετικής συμπεριφοράς του Γενικού Δείκτη γίνεται χωρίς την συνδρομή των Τραπεζικών μετοχών οι οποίες είχαν μέχρι πρότινος τα ηνία της τάσης στην Ελληνική Αγορά.

Για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της σταθεροποίησης, χωρίς να αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης γρήγορων κερδών που έχουν καταγραφεί σε πολλές μετοχές του εμποροβιομηχανικού κλάδου, ενώ σε ότι αφορά την επίδραση του φορολογικού νομοσχεδίου για τα μερίσματα εκτιμάται ότι η Αγορά υποεκτίμησε την επίδραση που ενδεχομένως οι νέες διατάξεις έχουν στις μετοχές των ΕΧΑΕ, Jumbo, Frigoglass, Τιτάνα, και Καρέλια.

Επιφυλακτικός δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος, καθώς η Αγορά επιμένει να μην δίνει καθαρές τεχνικές ενδείξεις και από την άλλη αρχίζει να προβληματίζει έντονα η τεχνική εικόνα του Τραπεζικού δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, ο Γενικός Δείκτης και σήμερα δεν έδωσε κλείσιμο υψηλότερα των 1580 μονάδων, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1645 μονάδες. Πρώτες στηρίξεις στις 1543 και 1500 μονάδες.

Σημαντική δυσκολία υπέρβασης της ζώνης 735 – 745 για τον FTSE που σε μία τέτοια περίπτωση θα αποκτήσει την απαιτούμενη δυναμική για να κινηθεί προς τις 764 και την ζώνη 790 – 800. Εδώ δείχνει να ισχυροποιείται η ζώνη στήριξης 709 – 700 που να διασπαστεί καθοδικά σαν αμέσως επόμενη στήριξη δείχνουν οι 680 μονάδες.

Κακή διαγραμματικά η εικόνα του Τραπεζικού δείκτη που έχασε την στήριξη των 1344 μονάδων και αν δώσει άλλα δύο κλεισίματα χαμηλότερα από την εν λόγω στήριξη πιθανότατα θα υποχωρήσει προς τις 1277 μονάδες. Παραμένουν οι αντιστάσεις στις 1456 και 1595 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Παρά την ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, οι συναλλαγές κινήθηκαν μάλλον πτωτικά.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με ελαφρώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,37%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7769, τιμή εκκαθάρισης 719,57) κινήθηκαν μεταξύ 712 και 731,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (10300 Ελλάκτωρ, 70000 Πειραιώς, 17400 Fourlis, 75300 Coca-Cola, 135000 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6715), Alpha Bank (1999), Πειραιώς (2368), Eurobank (1743), ΟΤΕ (1096), MIG (270), Κύπρου (406), Ταχ. Ταμιευτήριο (529), Αγροτική (118), ΔΕΗ (1550), Intralot (319), ΟΠΑΠ (371), Motor Oil (510), Ελ. Πετρέλαια (130), Τιτάν (170), Μυτιληναίος (475), ΕΧΑΕ (116), ΓΕΚ (119).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (912787 τεμ.), Alpha Bank (456258 τεμ.), Eurobank (350014 τεμ.), Coca-Cola (124974 τεμ.), MPB (17994 τεμ.), Πειραιώς (418043 τεμ.), MIG (112533 τεμ.), Αγροτική (12031 τεμ.), ΔΕΗ (48685 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (10389 τεμ.), Κύπρου (59022 τεμ.), ΟΠΑΠ (125357 τεμ.), ΟΤΕ (51863 τεμ.), Τιτάνα (20396 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (100000 τεμ.), MIG (28996 τεμ.), Alpha Bank (38904 τεμ.), Εθνική (46920 τεμ.), Κύπρου (33688 τεμ.), Coca-Cola (19508 τεμ.), Eurobank (577900 τεμ.), ΔΕΗ (10926 τεμ.), ΟΤΕ (24367 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (18586331 τεμ.), Eurobank (13578592 τεμ.), Εθνική (6905191 τεμ.), Πειραιώς (22652209 τεμ.), MPB (14146932 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,40 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 27/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει τις ακόλουθες καθαρές ανοικτές θέσεις σε μετοχές των εκδοτριών εταιρειών ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ και Alpha Bank ΑΕ: Α. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank Ergasias ΑΕ. ISIN GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.604.344 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,30%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 26/01/2011.

Β. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: Alpha Bank AE. ISIN GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.635.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,31%. Ημερομηνία Αύξησης Ποσοστού Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 26/01/2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v