Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμενόμενη η κατοχύρωση κερδών

Σε κινήσεις κατοχύρωσης υπεραξιών αποδίδεται η πτώση στο ΧΑ, μετά από κέρδη 14,32% για τον ΓΔ και 23,07% για τις τράπεζες στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις. Κάτω των 7€ η ΕΤΕ, πτώση άνω του 3% για ΤΤ, ΠΕΙΡ.

Όταν μέσα σε 10 συνεδριάσεις και από τις 10 τρέχοντος μέχρι χθες, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 14,32% και ο Τραπεζικός δείκτης αθροιστικά κέρδη 23,07%, η σημερινή εικόνα της Αγοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναμενόμενη, έστω και αν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε κάποιες περιπτώσεις “ενόχλησαν”, καθώς πιέστηκαν και τίτλοι που δεν πρόλαβαν να δώσουν σημαντική ανοδική αντίδραση.

Έτσι στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων κερδισμένων και κατά κύριο λόγο, βρέθηκε η άκρα Περιφέρεια, δηλαδή τίτλοι που ανήκουν στις κατηγορίες Ειδικών Χαρακτηριστικών και Επιτήρησης (!)

Με αυτά τα δεδομένα πάρα πολλά θα κριθούν στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς στο τελευταίο ανοδικό 10ημερο, δεν έχουν σημειωθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Έτσι αν και στην αυριανή συνεδρίαση το τελικό πρόσημο του Δείκτη είναι αρνητικό, δεν αποκλείεται οι πιέσεις να ενταθούν, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι “παίκτες” την εξέλιξη αυτή δεν αποκλείεται να την θεωρήσουν σαν αλλαγή της βραχυχρόνιας κατεύθυνσης της Αγοράς και να κινηθούν επιθετικά προς την έξοδο.

Σε μία τέτοια περίπτωση απογοήτευση και νέοι εγκλωβισμοί για τους “καθυστερημένους” αγοραστές και για όσους κινούνται με αργά αντανακλαστικά, θα είναι το αποτέλεσμα του βραχύβιου “πάρτι”. Μάλιστα οι εγκλωβισμοί μπορεί να είναι περισσότεροι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση αν το σημερινό φαινόμενο αποτραβήγματος των όποιων αγοραστών σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Κατά πολλούς το σημερινό γύρισμα της Αγοράς ήταν μία "αυτοεκπληρούμενη προφητεία", καθώς μεγάλοι “παίκτες” προέβλεπαν διόρθωση και ουσιαστικά την προκάλεσαν, σπεύδοντας να “κλειδώσουν” βραχυχρόνιες αποδόσεις.

Περίπου η ίδια εικόνα και στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι επιθετικές αγορές στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη κόπασαν, οι όγκοι χαμήλωσαν και η διάθεση περαιτέρω μείωσης των υποτιμήσεων φάνηκε να ανακόπτεται.

Ασφαλώς και οι απόψεις διίστανται, αν και οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι ακόμα και αν η διόρθωση συνεχιστεί, δύσκολα ο Δείκτης θα “δει” νεότερα χαμηλά, όμως όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. δεν πρέπει να λησμονούν ότι ο δρόμος που έχει να διανύσει η Ελληνική Αγορά δείχνει μακρύς και δύσβατος.

Σε αυτό τον δρόμο, ακόμα και αν οι εμπλεκόμενοι έχουν αρχίσει να βλέπουν το “ποτήρι μισογεμάτο”, η μεταβλητότητα ανά τακτά διαστήματα θα δίνει το παρόν και σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα έντονα.

Άλλωστε ένας λόγος ύπαρξης των Χρηματιστηρίων είναι γιατί υπάρχουν “διαφωνίες” για το που πρέπει να βρίσκονται οι τιμές ανά πάσα στιγμή και στις περισσότερες φορές τα κέρδη βρίσκονται στα “λάθη” των άλλων και δη στις λανθασμένες επιλογές μίας αυτοτροδοτούμενης αγελαίας ψυχολογίας.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με αναλυτές η σημερινή υποχώρηση ασφαλώς και δυσκολεύει το έργο του Δείκτη να “υπερπηδήσει” την ζώνη αντίστασης 1564 – 1580 για να δημιουργήσει αποχρώσες ενδείξεις αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης και να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα βγαίνοντας από το πτωτικό κανάλι.

Με τις υπάρχουσες όμως συνθήκες και με τους Ευρωπαίους να μην βιάζονται να λάβουν αποφάσεις για την Ελλάδα, είναι κάπως πρόωρο να μιλάμε για αλλαγή τάσης.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης που εκτιμά ότι το τρέχον έτος μπορεί να αποδειχθεί θετικό για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αν συνεχιστεί η βελτίωση στην ψυχολογία και στις Αγορές ομολόγων.

Από εκεί και πέρα η σκυτάλη πρέπει να περάσει στην Κυβέρνηση που πρέπει να πείσει τους ξένους διαχειριστές ότι μέσα στην “ατζέντα” δεν υπάρχει μόνο η συνεχιζόμενη παύση πληρωμών και το “haircut” των οφειλών από το Δημόσιο, αλλά υπάρχουν και σχέδια ανάπτυξης.

Η πολιτική που μέχρι στιγμής εφαρμόζεται έχει σημαντικό έλλειμμα τόλμης και φαντασίας, καθώς ανακυκλώνεται σε γνωστές πράξεις, όπως η αύξηση φόρων, η περαίωση, η έλλειψη εκτεταμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η έλλειψη διάθεσης πραγματικών ιδιωτικοποιήσεων (αν και περιλαμβάνονται στο Κυβερνητικό πρόγραμμα) και βέβαια πάνω από όλα η έλλειψη θέλησης για ανοιχτή σύγκρουση με τις “ημέτερες” συντεχνίες του Δημόσιου τομέα.

Από την άλλη τα μηνύματα συνεχίζουν να δείχνουν μικτά και να έχουν διττή ερμηνεία.
Μικρή χρονική μετάθεση της αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s φαίνεται ότι κατάφεραν κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων της Ελληνικής οικονομίας στο Λονδίνο τα στελέχη των Ελληνικών Τραπεζών. Ενώ την ίδια στιγμή, η αξιολόγηση από την S&P φαίνεται να κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος χρονικά.

Το δανειακό βάρος της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο που η Αθήνα δεν θα μπορέσει να το εξυπηρετήσει εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση και, όσο συντομότερα γίνει αυτό, τόσο μικρότερες θα είναι οι ζημιές για τους επενδυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές του ινστιτούτου ερευνών Bruegel, που δείχνει να έχει μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο κ. Zsolt Darvas, εκ των ερευνητών του think tank που συμμετείχε στην συγγραφή της έκθεσης, δήλωσε ότι, για να μπορέσει να μειωθεί το Ελληνικό χρέος στο 90% του ΑΕΠ, το “κούρεμα” στην αξία των ομολόγων τα οποία κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και η ΕΚΤ, θα πρέπει να είναι περίπου 40% στη φετινή χρονιά. Αν οι ρυθμιστές περιμένουν έως το 2013, το “haircut” θα είναι 60%, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.

Εν τω μεταξύ, στη διαγραφή της αξίας των Ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της κατά 25% προχώρησε η Vienna Insurance Group, προβλέποντας ότι θα επιβληθεί “haircut” στο Ελληνικό χρέος.

Υπάρχουν συζητήσεις για το εάν θα γίνουν “haircuts”, εθελοντικά ή όχι. Πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο”, είπε στο Bloomberg ο οικονομικός διευθυντής της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της Αν. Ευρώπης, Martin Simhandl.

Η Vienna Insurance έκανε διαγραφές και σε άλλα ομόλογα της Περιφερειακής Ευρώπης, αν και τα “haircuts” ήταν διαφορετικά, ανάλογα με τη Χώρα.

Τις ελπίδες για την αποπληρωμή του χρέους εναποθέτει η Ελλάδα στην πώληση ακίνητης περιουσίας, υποστηρίζει το Bloomberg (!)

“Πρώτα από όλα, θα πρέπει να ξεχωρίσει ποια assets βρίσκονται σε Κρατικά χέρια, προτού ανταγωνιστεί με άλλες χρεωμένες Ευρωπαϊκές Χώρες για την προσέλκυση επενδυτών”, επισημαίνει το πρακτορείο.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και στον απόηχο της αρνητικής είδησης από το ΑΕΠ της Βρετανίας.

Πιο συγκεκριμένα το Βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης ενισχύθηκε κατά 1,7% έναντι προβλέψεων για 2,6%.

Με πτωτικές διαθέσεις το ξεκίνημα στην Wall Street, παρά τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το ιδιωτικό ινστιτούτο ερευνών Conference Board, βελτιώθηκε αισθητά τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 60,6 που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2008. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος θα βελτιωθεί στο 54).

Από την άλλη, οι τιμές των Αμερικανικών κατοικιών παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος το Νοέμβριο όπως έδειξε ο δείκτης για τις τιμές των κατοικιών S&P Case-Shiller, διευρύνοντας το πτωτικό σερί που ξεκίνησε από τον περασμένο Αύγουστο.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, από τους λίγους τίτλους που διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, στο ταμπλό του 20αρη, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+1,10%), Coca-Cola (+1,34%), MPB (+1,85%).
 
Απλά θετικό πρόσημο για Τιτάνα και Jumbo και αμετάβλητος ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων.
Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 2% για ΟΠΑΠ, Εθνική, Alpha Bank, MIG.

Με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1562,79 μονάδες (10.38). Όμως μετά τις 11.06 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1526,17 (16.24) και έκλεισε τελικά στις 1534,38 μονάδες με απώλειες 0,92%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 106 εκατ. από τα οποία τα 5,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αλλαγή στην τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 107 πτωτικών και 26 τίτλοι “πρόλαβαν” να κλείσουν με απώλειες από 5 έως 12,5%.

Στην τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης το δικαίωμα της Πειραιώς έκλεισε στα 1,14 ευρώ με απώλειες 8,8% διακινώντας 8418374 τεμ. και το δικαίωμα της MPB στα 0,05 ευρώ (+25%) με όγκο 12582187 τεμ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διόρθωση συντελέστηκε με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ζητούνται κεφάλαια για διατήρηση της ανόδου, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η Αγορά αντέδρασε αποφασιστικά μετά την πτώση του πρώτου δεκαημέρου του 2011, όταν είχε βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 12ετίας, με αποτέλεσμα η βραχυχρόνια τάση να είναι, πλέον, ανοδική, ενώ ταυτόχρονα έχει διασπαστεί ο κινητός μέσος όρος των 30 τελευταίων ημερών. Από εδώ και πέρα το “στοίχημα” είναι οι 1650 μονάδες, πεδίο στο οποίο θα παιχτεί μια πιθανή αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Ταυτόχρονα, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος συναλλαγών σε τεμάχια, αφού διαμορφώθηκε αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 30 τελευταίων ημερών.

Κύριος συντελεστής της ανοδικής αντίδρασης είναι προς το παρόν ο κλείσιμο ανοικτών πωλήσεων (“short”) από βραχυχρόνιους επενδυτές και η αύξηση της μόχλευσης (“margin”). Για να διατηρηθεί από εδώ και πέρα η ανοδική ορμή θα χρειαστεί η στήριξη μεσοπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων.

Ένας άλλος απρόβλεπτος παράγοντας που θα επηρεάσει την Αγορά είναι η τροποποίηση του κανονισμού του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF). Τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται το θέμα να είναι στο προσκήνιο με πιθανότερη ημερομηνία κατάληξης την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. της 25ης Μαρτίου. Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες και οι φήμες είναι πολλές και αντιφατικές, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για τις τελικές ρυθμίσεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην Ελληνική Αγορά. Έκτακτη σύνοδος κορυφής θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το ζήτημα θα συζητηθεί και τότε.

Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ξεκίνησε από χθες 24 του μηνός η ΑΜΚ της Μarfin Bank.

Στις ΗΠΑ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά, με τους αναλυτές να κάνουν θετικές προβλέψεις για άνοδο του S&P μεταξύ 15% - 20%.

Τι προηγούμενες ημέρες η αγορά ομολόγων κινήθηκε πτωτικά και με μικρές διακυμάνσεις. Αρνητικοί παράγοντες για την εξέλιξη είναι οι ακόλουθοι τρεις: Πρώτον, ο πολύ μεγάλος όγκος των νέων εκδόσεων που πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2011. Δεύτερον, η εξ’ αυτού του λόγου προτάσεις των αναλυτών για μεταφορά θέσεων από ομόλογα σε μετοχές. Τρίτον, η νέα άνοδος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης που ξεπέρασε του επιθυμητό από την ΕΚΤ όριο του 2% και “έκλεισε” το 2010 στο 2,2%, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των καυσίμων.

Επιστρέφοντας στο εγχώριο Χρηματιστηριακό ταμπλό και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η σημερινή διόρθωση δεν αναιρεί την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, όμως για να κινηθεί η Αγορά απαιτητικά ψηλότερα χρειάζεται αλλαγή στο εγχώριο οικονομικό υπόβαθρο και αυτό μέχρι στιγμής δεν φαίνεται.

Καταγραφή κερδών, πιο έντονη στις Τράπεζες που οδήγησαν την ανοδική αντίδραση, εντοπίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Για να διατηρηθούν τα “ψήγματα” της θετικής ψυχολογίας, στην αυριανή συνεδρίαση η Αγορά “έχει την υποχρέωση” να δώσει μία πιο ήρεμη εικόνα και αν είναι δυνατόν θετικό τελικό πρόσημο στον Δείκτη.

Αντίθετα δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση και πιθανό κλείσιμο χαμηλότερα των 1520 μονάδων, θα εντείνουν τις ανησυχίες.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να σημειωθούν επιμέρους εντονότερες διαφοροποιήσεις, καθώς οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις που καταγράφονται δεν είναι αμελητέες και πιθανόν να στρέψουν κάποια βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια σε άλλες επιλογές που έχουν υστερήσει σε απόδοση το τελευταίο δεκαήμερο.

Σε αυτή την λογική επισημαίνεται η υστέρηση αποδόσεων που σταδιακά μεγεθύνεται σε μετοχές του FTSEM και ειδικότερα των εταιρειών Φουρλής, Σαράντης και Σιδενόρ.

Σε κάθε περίπτωση, η Αγορά δείχνει να έχει δυνάμεις ανεβάζοντας προοδευτικά την συναλλακτική ισχύ, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει ζωηρό και θετικό, η οπτική των ξένων χαρτοφυλακίων βελτιώνεται και η τεχνική εικόνα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων έξι μηνών.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση διόρθωσης και σημαντικής μεταβλητότητας που βοήθησε στην μικρή αύξηση των συναλλαγών.

Στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο και αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,7%.
Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις, προς το τέλος, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7409, τιμή εκκαθάρισης 704,4) κινήθηκαν μεταξύ 700,5 και 726,75 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (80300 Alpha Bank, 17900 Eurobank, 65500 Κύπρου, 18300 ΟΠΑΠ, 11900 MPB, 12100 MIG, 5100 ΟΤΕ, 21300 Εθνική, 85500 Πειραιώς, 15000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4849), Alpha Bank (990), Πειραιώς (8809), Eurobank (781), ΟΤΕ (384), MIG (263), Κύπρου (430), Ταχ. Ταμιευτήριο (136), Μυτιληναίος (220), Αγροτική (233), ΔΕΗ (260), Intralot (254), MPB (113).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (261093 τεμ.), Alpha Bank (122353 τεμ.), Eurobank (126737 τεμ.), ΟΠΑΠ (12875 τεμ.), ΟΤΕ (30000 τεμ.), Alapis (106567 τεμ.), Coca-Cola (110088 τεμ.), MPB (100000 τεμ.), ΔΕΗ (32175 τεμ.), Πειραιώς (771868 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (1191347 τεμ.), ΟΠΑΠ (16629 τεμ.), Alapis (72975 τεμ.), MIG (56705 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (13811331 τεμ.), Eurobank (13797392 τεμ.), Εθνική (6851791 τεμ.), Πειραιώς (22256809 τεμ.), MPB (11669242 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία Cheyne Capital Management (UK) LLP γνωστοποιεί με την από 24/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Marfin Popular Bank: Επενδυτής: Cheyne Capital Management (UK) LLP. Fund: Cheyne Value Fund LP Εκδότης: Marfin Popular Bank. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1,330,627) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,09%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 24 Ιανουαρίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 24/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε ποσοστό ισοδύναμο ή μεγαλύτερο του 0,10% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Τράπεζα Πειραιώς μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 21 Ιανουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v