Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η αγορά...

Υπεραξίες 6-14% κατοχύρωσαν όσοι έκλεισαν θέσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Για τη συνέχεια, στο παιχνίδι και μια ήπια διολίσθηση που δεν ακυρώνει τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Εως τις… παρυφές των 1.570 μονάδων αντέδρασε ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης στη συνεδρίαση της 21 ης Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για μία σημαντική βραχυ-μεσοπρόθεσμη τεχνική περιοχή καθώς αποτελεί τον Κινητό Μέσο Ορο 200 ημερών η υπέρβαση της οποίας απαιτεί ακόμη περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερη μόχλευση και σε άλλες μετοχές πέραν των λιγοστών του FT20.

Αλλωστε όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στην περιοχή αυτή ολοκληρώνεται η τελευταία ανοδική αντίδραση, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 1.351-1.354 μονάδων (στις 10-11/1) αποδίδοντας έως 15% από τα χαμηλά 12-13ετίας.

Πρόκειται, κατά την εκτίμηση των ίδιων πηγών, για μία απόλυτα φυσιολογική αντίδραση μετά από μία ευρείας έκτασης διόρθωση της αγοράς (από τα επίπεδα των 1.350-1.360 μονάδων) με….βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο προεξοφλώντας σειρά αρνητικών εξελίξεων και ειδήσεων.

Το χθεσινό κλείσιμο (αναλυτικά και στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου) με τον ΓΔ στο εύρος των 1.530-1.540 και τον FΤ20 πέριξ των 715-720 μονάδων θα πρέπει κανονικά να θεωρηθεί ικανοποιητικό. Αυτό γιατί στα περισσότερα χθεσινά σχόλια μας θεωρούσαμε εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση των πρώτων ισχυρών-βραχυπρόθεσμων στηρίξεων την επιβεβαίωση αυτών των ζωνών.

Το ότι στην χθεσινή συνεδρίαση (με απώλειες 0,67% για τον ΓΔ) οι συναλλαγές έφθασαν τα περίπου 190 εκατ. ευρώ αποτελεί επιπρόσθετο στοιχείο της βραχυπρόθεσμης κίνησης.

Πράγματι για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις (19-21/1) ο τζίρος ενισχύονταν από τα 130 στα 145 και στα 188 εκατ. ευρώ ενώ υψηλή ήταν η συναλλακτικότητα και στην αγορά Παραγώγων.

Οι συναλλαγές 32,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, που αντέδρασε μεν έως τα 7,06 ευρώ αλλά τελικά "γύρισε" έως και 0,43% χαμηλότερα στα 6,89 ευρώ παραπέμπει στην ανθεκτικότητα της αντίστασης των 7,0-7,2 ευρώ.

Τηρουμένων των αναλογιών κάτι τέτοιο μπορεί να ειπωθεί και για τις ΔΕΗ,ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αλλά και CCH 3 E όπου επίσης κατοχυρώθηκαν σημαντικές βραχυπρόθεσμες θέσεις.

Αντιθέτως η υπεραπόδοση μετοχών όπως Μέτκα, Υγεία, ΟΛΠ, ΟΛΘ, "ενιαία Folli-Follie" ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως σε ανοδικές φάσεις του ΧΑ θα αναδεικνύονται όλο και περισσότερες εισηγμένες. Για διάφορους και διαφορετικούς λόγους η κάθε μία αλλά η τάση διαμορφώνεται πλέον σε ευρύτερο μέρος του …ταμπλώ.

Η αδυναμία του ΧΑ να κινηθεί υψηλότερα του ΚΜΟ 200 στάθηκε αφορμή για ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων- κυρίως κερδοφόρων- θέσεων καθώς αρκετοί παίκτες έσπευσαν να κατοχυρώσουν υπεραξίες της τάξης του 6-14% (μέσα στο χρονικό περιθώριο του Τ συν 3).

Αρκετοί κυρίως βραχυπρόθεσμοι παίκτες θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της διόρθωσης θεωρώντας τις 1.510 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 700-705 για τον FΤ20 ισχυρά σημεία στήριξης. Οι ίδιοι εκτιμούν, πως ενδεχόμενη διόρθωση ακόμη και μέχρι τα όρια των 1.450 και των 680 μονάδων αντίστοιχα δεν θα ακύρωνε την βραχυπρόθεσμη τάση που οδήγησε το ΧΑ υψηλότερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτιμούν, πως οι αγοραστές θα επανακάμψουν- εάν οι συνθήκες και οι προυποθέσεις- προοιωνίζονται βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Για το ΧΑ η βραχυπρόθεσμη τάση αλλά και η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων ενισχύουν το ενδεχόμενο μίας ήπιας-ελεγχόμενης διολίσθησης προκειμένου να "αλλάξουν χέρια" μετοχές που αγοράστηκαν τις τελευταίες μία-δύο εβδομάδες.

Είναι ενδεικτικό, πως σε διάσημα μόνο μίας εβδομάδας η μετοχή της Εθνικής ενισχύθηκε 5,2%, της Κύπρου 19,1%, της Eurobank 7,2%, της Alpha Bank 7,6% ενώ ανάλογες αποδόσεις σημειώθηκαν για αρκετούς τίτλους του Ftse20 και του FtMid.

Επίσης υψηλές αποδόσεις σημειώθηκαν και για αρκετές μετοχές χαμηλότερης αποτίμησης (Dionic, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΟΛΘ, Alapis, T Bank, Vivere, Αθηνά, ΕΤΕ, ΚΡΕΚΑ κ.α.) φθάνοντας μέχρι και το 50% επίσης την ίδια περίοδο.

---

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Αποδόσεις σε όλο το φάσμα της αγοράς, αύξηση των συναλλαγών και μεγαλύτερη κινητικότητα κωδικών επεφύλαξε η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου καθώς η αγορά πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εβδομαδιαίες αποδόσεις στην διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Οι αγοραστές έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας, είχαν τον απόλυτο έλεγχο της τάσης και παρά την αγορασμένη εικόνα που είχαν οι βασικοί δεικτοβαρείς τίτλοι δεν επέτρεψαν σε υποεπενδεδημένα χαρτοφυλάκια να εισέλθουν στην αγορά σε ελκυστικότερα επίπεδα, εξωθώντας παράλληλα τις πωλησιακές θέσεις σε κλείσιμο.

Η εικόνα παραπέμπει στο όχι και τόσο μακρινό 1998 όπου η μακροχρόνια ανοδική τάση ξεκίνησε χωρίς είδηση πιάνοντας στον ύπνο τα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στην παρούσα συγκυρία ο τόνος δίνεται από την φημολογία της αναδιάρθρωσης του χρέους ή της λύσης που θα προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην σύνοδο κορυφής χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι επίσημο ώστε να θεωρηθεί σαν όριο για την εξάντληση της τάσης.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι συναρπαστικές από πλευράς διακυμάνσεων αφού πλέον η αγορά ανεβαίνει χωρίς διόρθωση αναμένοντας κάτι θετικό από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου, χρηματιστηριακός χρόνος αρκετά μακρύς για να μείνει η αγορά χωρίς κάποια κατοχύρωση κερδισμένων θέσεων.

Επισημαίνεται ότι η άνοδος που καταγράφηκε μέσα σε 9 συνεδριάσεις είχε συνολική σχεδόν απόδοση 15% το οποίο κατά περίπτωση μπορεί να μεταφράζεται σε αποδόσεις μετοχών του 30% και 40%.

Τεχνικά, μπορούμε να μιλάμε για ολική ανατροπή των διαγραμματικών δεδομένων καθώς η αγορά διέφυγε από το πτωτικό κανάλι που είχε διαμορφωθεί από τον Αύγουστο του 2010. Η διαφυγή έγινε με τον τρόπο που περιγράφεται στην βιβλιογραφία αφού μετά το κλείσιμο πάνω από τις 1.488 μονάδες ο Γενικός Δείκτης επιτάχυνε το βηματισμό του φθάνοντας πολύ κοντά στην περιοχή των κινητών μέσων των 200 ημερών (1.575 μονάδες) όπου πλέον η μακροχρόνια τάση γυρίζει σε ανοδική.

Επισημαίνεται ότι κατά την προηγούμενη εβδομάδα πολλές δεικτοβαρείς μετοχές διέσπασαν μακροχρόνιες χρονοσειρές αλλάζοντας τον χαρακτήρα διακράτησης με κυριότερες περιπτώσεις αυτές των ΕΧΑΕ, Motor Oil, Ο.Λ.Θ., Μυτιλιναίος, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, Τραπεζα Κυπρου κ.α αφήνοντας αρκετό χώρο για νέες «συγκινήσεις» αφού ακόμα οι κυριότεροι τραπεζικοί τίτλοι δεν έχουν προσεγγίσει τις ζώνες μακροχρόνιας αλλαγής τάσης.

Σε ότι αφορά την εκτίμηση της ερχόμενης εβδομάδας η απότομη άνοδος χρωστάει κάποια διόρθωση η οποία θα αποφόρτιζε τους ταλαντωτές οι οποίοι επανήλθαν μετά από καιρό σε υπερτιμημένες ζώνες.

Ωστόσο η διόρθωση αυτή θα μπορούσε να έχει περιορισμένο εύρος 40 – 50 μονάδων αφού το καθοδικό κανάλι θα λειτουργήσει ως βραχυπρόθεσμη στήριξη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Κυριότερη αντίσταση είναι πλέον ο κινητός μέσος των 200 ημερών η διάσπαση του οποίου θα δώσει ισχυρή ώθηση προς τα επίπεδα- στόχο της φετινής χρονιάς, τις 1700 μονάδες.

Διαχειριστικά παραμένουμε αγορασμένοί με αυξημένες σχετικά θέσεις στις βασικές ετήσιες επιλογές μας. Ο δρόμος αυτής της ανόδου μπορεί να είναι αρκετά μακρύς και καθώς μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας παραμένει δύσπιστο από τις εξελίξεις εκτιμούμε ότι οι εν δυνάμει αγοραστές είναι ακόμα σημαντικοί σε πλήθος και διαθέσιμη ρευστότητα".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.536,58 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 6,27% και ετήσια κέρδη 8,53%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 5,78%, ο Mid 30 με κέρδη 8,37% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 7,57%.

Από τους επιμέρους κλάδους τα σημαντικότερα κέρδη σημείωσαν: 27,57% η Υγεία, 20,46% το Εμπόριο, 9,01% τα Μέσα Ενημέρωσης, 8,54% το Πετρέλαιο & Αέριο και 8,10% η Τεχνολογία. Οι Τράπεζες σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο κατά 6,92%.

Κανένας κλάδος στο ΧΑ δεν έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Alapis (42,5%), Αθηνα (41,38%), Κεραμεία Αλλατίνη (34,48%), ΟΛΘ (31,13%), Σω/γεια Κορίνθου (28,36%), Μηχανική (27,27%), Vell Group (25%), ETEM (24,32%), Intracom Holding (22,5%) και Αλκο Ελλας (21,62%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ευρωσυμμετοχές (- 40%), Ιντεάλ (-31,82%), Paperpack (-30,91%), Elbisco (-22,45%), Ατλάντικ (-22,22%), Τεγόπουλος (-17,14%), CPI (-16,67%), Ridenco (-12,50%), Αττικές Εκδόσεις (-12,38%) και Hellas OnLine ( -10,42%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v