Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 6,91% για τις τράπεζες στην εβδομάδα

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας που "έδωσε" κέρδη 6,27% για τον ΓΔ και 6,91% για τις τράπεζες. Σημαντικές απώλειες για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ισχυρά κέρδη για Πειραιώς, Eurobank.

Με συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και αυξημένων συναλλαγών, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πρόσημο επτά φορές, ενώ ο τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 35 συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος τζίρος στην συνεδρίαση της 30/11/2010 με 192,7 εκατ.).

Από την μία κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους και από την άλλη νέες τοποθετήσεις και όλα αυτά εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο άνοιγμα της Wall Street.

Κινητικότητας συνέχεια σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με όλο και περισσότερους
τίτλους να αναλαμβάνουν ανοδικές πρωτοβουλίες,
που έχουν σαν αποτέλεσμα την καλοδεχούμενη αύξηση της αγοραστικής δύναμης πολλών “ταλαιπωρημένων” χαρτοφυλακίων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ασφαλώς και αυτή η κινητικότητα εκτός 20αρη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αν δεν υπάρξει συνέχεια και συνέπεια, και οι αγοραστές ξαναγίνουν “σπάνιο είδος”, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι οι νεότεροι εγκλωβισμοί και ένα ακόμα κύμα απογοήτευσης.

Σε κάθε περίπτωση ασφαλώς και χρειάζεται και σχετική “ποιότητα” στους εναλλασσόμενους (ή και επιμένοντες) ημερήσιους πρωταγωνιστές, ενώ στην σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν συνδυάζοντας κέρδη και αξιοπρόσεκτο όγκο συναλλαγών οι Μηχανική, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Βωβός, Ιντρακόμ, Μέτκα, Spider, Alapis, Folli Follie Group, Creta Farm (υπερτριπλασιασμό της καθαρής κερδοφορίας και την είσοδο της σε νέες Αγορές «Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία» έως το 2013 αναμένει η εταιρεία από τη σύναψη συμφωνίας με τον Ιταλικό όμιλο Grandi Salumifici Italiani) κ.λ.π.

Οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς δηλώνουν επιφυλακτικοί έως συγκρατημένα αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν από την “ποιότητα” των αγοραστών και κατά πόσο αυτοί θα επιδιώξουν να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα.

Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν από την τεχνική εικόνα και την πιθανή ανοδική διαφυγή πάνω από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών που οριοθετείται στην περιοχή των 1570 μονάδων.
Ανοδική υπέρβαση ίσως ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια που κινούνται με τεχνικά κριτήρια και ο Δείκτης “δει” κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων.

Κατά πολλούς και η κίνηση των τριών Τραπεζών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία συνάντησης με τη Moody's, εκτιμάται θετικά από την Αγορά, η οποία αναμένει συντονισμένες παρεμβατικές κινήσεις από ισχυρά Τραπεζικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Από εκεί και πέρα ασφαλώς και τα σενάρια για τις κυοφορούμενες αποφάσεις της Ε.Ε. που θα αφορούν την πιθανή λύση για τα υπερχρεωμένα Κράτη, καλά κρατούν, όπως και οι εκτιμήσεις – διαψεύσεις.

Οι περισσότεροι συνεχίζουν να εκτιμούν ότι το οικονομικό επιτελείο της Γερμανικής Κυβέρνησης επεξεργάζεται πυρετωδώς ένα “συνολικό πακέτο” για το ευρώ ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου που θα επισφραγίσει το μηχανισμό στήριξης από τα μέσα του 2013, όπως αναφέρει η Γερμανική οικονομική εφημερίδα “Ηandelsblatt”, επικαλούμενη εσωτερικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, “η Κομισιόν και η ΕΚΤ πιέζουν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε το ταμείο διάσωσης 'EFSF' να συνδράμει την Ελλάδα, ενδεχομένως και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στην αντιμετώπισης του χρέους τους”.

Ασφαλώς πολλοί διεθνείς αναλυτές και αμφιβάλλουν για την επιτυχία μιας τέτοιας “εθελούσιας αναδιάρθρωσης”.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η Unicredit θεωρεί ότι “ένα τέτοιο μέτρο θα απέφερε λίγα”.
Εκτιμάται ότι έτσι θα επέλθει μείωση του συνολικού Ελληνικού χρέους της τάξεως του 10-20%. Σε κάθε περίπτωση “αυτό θα είναι μία ελάφρυνση” λέει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Στέφαν Γκροθάους της Τράπεζας WGZ διατυπώνει το φόβο ότι οι επενδυτές θα εκλάβουν αυτό το εθελούσιο “κούρεμα” ως μία “προετοιμασία για πολύ σκληρότερη μείωση του χρέους”. Ο αναλυτής προειδοποιεί ότι “αυτό θα θέσει την Αγορά ομολόγων υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση της RBS που εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να βοηθά οριακά την οικονομία, αλλά δεν επαρκεί για να επαναφέρει το χρέος σε διατηρήσιμα επίπεδα. Αυτή είναι η ετυμηγορία του Harvinder Sian, στρατηγικού αναλυτή επιτοκίων της Royal Bank of Scotland για το πιθανολογούμενο Γερμανικό σχέδιο γύρω από την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Ο Sian υπολόγισε μάλιστα τι θα σήμαινε για το χρέος και την Ελληνική οικονομία μία τέτοια αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως επισημαίνει, το Ελληνικό χρέος από το 2012 και μετά ανέρχεται στα 234 δισ. ευρώ. Τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται σήμερα κατά μέσο όρο στα 71,1 σεντς ανά ευρώ.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής, δεν μπορούν όλοι οι κάτοχοι των ομολόγων αυτών να τα διαθέσουν εθελοντικά στην περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο πραγματικά θελήσει να τα επαναγοράσει και αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος βρίσκεται στα χέρια των Τραπεζών, στα χαρτοφυλάκια διακράτησης έως τη λήξη. Επιπλέον, ο Sian υπολογίζει ότι Ελληνικά ομόλογα περίπου 35-40 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ, έπειτα από τις παρεμβάσεις που αυτή πραγματοποιεί στη δευτερογενή Αγορά.

Έτσι, ο αναλυτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από τα ομόλογα που βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να αγοράσει τίτλους συνολικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ.

“Σε αυτή την περίπτωση, επαναγοράζοντας ομόλογα κατά μέσο όρο στο 75% της ονομαστικής τους αξίας, το Δημόσιο εξοικονομεί χρέη 12,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό χρέος θα κορυφώσει το 2013 στο 158% του ΑΕΠ και η εξοικονόμηση αυτού του ποσού θα φέρει την κορύφωση του χρέους στο 153%”, υπολογίζει ο Sian και τονίζει ότι αυτό θα βοηθούσε οριακά, αλλά δεν επαρκεί για να φέρει πίσω της εμπιστοσύνη στη διατηρησιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Επιστρέφοντας στα του οίκου μας, τα μηνύματα από το εσωτερικό της Χώρας και την πραγματική οικονομία, επιμένουν να δείνουν μαύρα.

Έτσι, στα 653.552 άτομα φτάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον μήνα Δεκέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, τον κίνδυνο νέων υποβαθμίσεων στην πιστοληπτική αξιολόγηση μελών της Ευρωζώνης αναφέρει ο οίκος Fitch Ratings αναφερόμενος και στην Ελλάδα.

“Αν και ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης παραμένει μικρός θα υπάρξουν περιοδικά επεισόδια αναταραχής στις Αγορές μέχρις ότου εξασφαλιστεί η δημοσιονομική ενοποίηση και ευρεία οικονομική ανάπτυξη” δηλώνει ο David Riley, επικεφαλής Κρατικών αξιολογήσεων για τον οίκο.

Ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Riley αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος νέας υποβάθμισης "εάν δεν καταγραφεί οικονομική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και εάν οι Αγορές παραμείνουν κλειστές για την Χώρα".

Σαφώς καλύτερη από την Σοφοκλέους η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών που έδειξαν να “επιχορηγούνται” από τα μακροοικονομικά νέα, τον Τραπεζικό κλάδο και τα καλά αποτελέσματα της General Electric.

Πιο συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο από την ενοποίηση της Γερμανίας ενισχύθηκε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Ifo ενισχύθηκε στο 110,3 τον Ιανουάριο από 109,8 τον προηγούμενο μήνα. Η ενίσχυση ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων των αναλυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για ενίσχυση του Ifo στο 109,9.

Σε πλήρη αναδιάρθρωση του Τραπεζικού της συστήματος προχωρά η Ισπανία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αποκαλύπτει σχέδιο βάσει του οποίου η Ισπανική Κυβέρνηση θα αναγκάσει τις υπερχρεωμένες αποταμιευτικές Τράπεζες (γνωστές και ως cajas) να λειτουργήσουν με τους κανόνες που διέπουν το ευρύτερο Χρηματοοικονομικό σύστημα και να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, προχωρώντας και σε δημόσιες εγγραφές.

Όσες από αυτές δεν κατορθώσουν να αντλήσουν επαρκή κεφάλαια θα στηριχτούν σε Κρατικά κεφάλαια, ενώ το Κρατικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των Τραπεζών θα αποκτήσει μερίδια σε αυτές. "Οι εκτιμήσεις για το κόστος της αναδιάρθρωσης κεφαλαίων των συγκεκριμένων Ισπανικών Τραπεζών κυμαίνονται από 17 δισ. έως 120 δισ. ευρώ, αλλά η κρατούσα άποψη βλέπει το κόστος μεταξύ των 25 και 50 δισ. ευρώ", αναφέρει το Reuters.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και την σημερινή συνεδρίαση, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αποφασιστικότερη ενεργοποίηση των πωλητών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 16.10 και μαζί με τις τελικές δημοπρασίες έκλεισαν τον Γενικό Δείκτη πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Από το ταμπλό του 20αρη, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και πολύ κοντά σε αυτό οι ΔΕΗ και MIG. Αντίθετα μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Τρ. Κύπρου.

Επίσης φήμες που κάνουν τον γύρο της Αγοράς και αναφέρουν στην πλευρά των αγοραστών και την Deutsche Bank, ασφαλώς και εξάπτουν την φαντασία των αισιόδοξων.

Στα στατιστικά, για όσους ασχολούνται με αυτά, η εβδομάδα που έληξε ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική που έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 6,27% και στον Τραπεζικό κέρδη 6,91%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο +8,67% και +8,92% αντίστοιχα.

Οριακή η επικράτηση των τίτλων με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου ασφαλώς και εξέπληξε το +5,84% της Πειραιώς (έκπληξη και το +15,04% του ΠΕΙΡΔ με όγκο 19455644 τεμ.).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για Κύπρου, Motor Oil, Alpha Bank, του 1% για την Eurobank, με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, Ταχ. Ταμιευτήριο και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και Jumbo.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για ΟΠΑΠ και Coca-Cola και του 3% για τον ΟΤΕ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 28 μονάδων, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο, με χαμηλό τις 1534,74 (12.59) και υψηλό τις 1562,4 μονάδες (16.06). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1542,64 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1536,58 μονάδες με απώλειες 0,67%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 189 εκατ. από τα οποία τα 16,1 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 108 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Έστω και καθυστερημένα, το “January effect” δείχνει να επιβεβαιώνεται στην Σοφοκλέους, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Από την άλλη συνίσταται συγκρατημένη αισιοδοξία μέχρι να υπάρξουν απτά δείγματα γραφής για την επιθυμούμενη θωράκιση της Ευρωζώνης και την άμβλυνση των βαρών των υπερχρεωμένων Χωρών, έστω και αν κάποια σενάρια δείχνουν “too good to be true” (!).

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, η Αγορά δείχνει να προσδοκά θετικές εξελίξεις που θα επικυρωθούν έστω και στο παρά πέντε και από τον “δύσκολο πυρήνα” της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά το retail, αυτό παραμένει στην συντριπτική του πλειονότητα εκτός Αγοράς και η άνοδος των τελευταίων ημερών είναι ασφαλώς αποτέλεσμα “short covering” και θα είναι και “ευχής έργο” οι όψιμοι αγοραστές να κινούνται με τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Ελπιδοφόρα, κατά τον κ. Τζάνα, η αφύπνιση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αρκεί να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια.

Ανοδικό ξεκίνημα στην συνεδρίαση της Δευτέρας και μετά “ταλαιπωρία” προβλέπει ο Μάνος Χατζηδάκης, καθώς τα πληθωρικά κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων ενδέχεται να κινητοποιήσουν βραχυπρόθεσμους επενδυτές στο να κλειδώσουν κάποιες αποδόσεις.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, έχει διευρυνθεί ο αριθμός των μετοχών που απέκτησαν δυναμική (momentum) ανόδου βελτιώνοντας εκ νέου το εύρος των επιλογών μας.

Επισημαίνονται οι ΕΧΑΕ, Τρ. Κύπρου, Ο.Λ.Θ., Ελ. Πετρέλαια και Βιοχάλκο οι οποίες τεχνικά μπήκαν σε μακροχρόνια ανοδική τάση. Πολύ σύντομα εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα αναμετρηθεί με την χρονοσειρά των 200 ημερών η οποία βρίσκεται στην περιοχή των 1570 μονάδων καθώς καθημερινά ο αριθμός των μετοχών που διασπά τις μακροχρόνιες χρονοσειρές τάσης αυξάνεται βελτιώνοντας την συμμετοχή και το πλήθος των εταιρειών που συμμετέχουν στην ανοδική τάση.

Ωστόσο η διάσπαση αυτή παραδοσιακά γίνεται με σχηματισμό ο οποίος επιβεβαιώνει την εγκυρότητα της διάσπασης με ότι αυτό συνεπάγεται για μια ενδιάμεση διόρθωση πριν την επέκταση της ανόδου προς την ζώνη των μακροχρόνιων χρονοσειρών.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι η βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος είναι εμφανής χάρη και στη στάση της Γερμανίας η οποία πλέον έχει κατανοήσει ότι πρέπει να επεξεργαστεί ένα σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος για τις αδύναμες Χώρες. Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται θα “φωτισθεί” περισσότερο στις 4 Φεβρουαρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος έπαιξαν και οι πληροφορίες που διοχετεύθηκαν στην Αγορά και αφορούσαν το νέο τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων, οποίος να σημειωθεί αναμένεται να διαμορφωθεί πιο χαμηλά σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

Οι επενδυτές μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης μπορεί, εκτός απροόπτου, να κινηθεί προς τις 1.700 μονάδες και δικαιολογείται απόλυτα με βάση τις αποτιμήσεις των εταιρειών. Άλλωστε, τα παραπάνω επίπεδα τιμών αντιστοιχούν στο 25% του Α.Ε.Π. της Χώρας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρεί υπερβολική μια κίνηση της Αγοράς προς την αυτή την περιοχή.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές.
Στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη οι αγοραστές με σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,69%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια
.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14192, τιμή εκκαθάρισης 714,55) κινήθηκαν μεταξύ 708,25 και 726,75 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (42600 Alpha Bank, 21000 ΔΕΗ, 6500 Eurobank, 10400 Jumbo, 12300 Πειραιώς, 14100 Κύπρου, 367900 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5172), Alpha Bank (2666), Πειραιώς (15392), Eurobank (1642), ΟΤΕ (2359), MIG (1670), Κύπρου (962), Ταχ. Ταμιευτήριο (467), Μυτιληναίος (723), Αγροτική (255), ΔΕΗ (567), Coca-Cola (444), Intralot (130), ΟΠΑΠ (303), ΓΕΚ (303), Motor Oil (317), MPB (5508), Ιντρακόμ (129).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (118692 τεμ.), Πειραιώς (648550 τεμ.), Alpha Bank (151181 τεμ.), Eurobank (129892 τεμ.), ΔΕΗ (56592 τεμ.), ΟΠΑΠ (71938 τεμ.), ΟΤΕ (92405 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (152225 τεμ.), Eurobank (34470 τεμ.), Πειραιώς (525000 τεμ.), Αγροτική (62005 τεμ.), Alpha Bank (195915 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (12245931 τεμ.), Eurobank (13806592 τεμ.), Εθνική (7101391 τεμ.), Πειραιώς (22148309 τεμ.), MPB (11565239 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 14,50 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v