Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλειδώνουν" αποδόσεις οι βραχυπρόθεσμοι

Αλλαγή σκυτάλης στο ΧΑ με τους αγοραστές να περνούν από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ σε Εθνική και τράπεζες. Πάνω από τα €7 η ΕΤΕ, ποντάρει στη διάσπαση των €7,2 παρασύροντας υψηλότερα τον κλάδο. Πτώση για ΟΤΕ.

Κοντά στα υψηλά ημέρας συντηρούνται οι βασικοί δείκτες και μετοχές.

Παρά την απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, ο Γενικός Δείκτης κρατά τις 1.545 - 1.550 μονάδες, ο δε 20άρης τις 720 - 725 μονάδες.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Εθνική και στην Πειραιώς όπως και σε ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ και Alpha Bank, τη στιγμή όπου οι κυριότερες ευρωαγορές κινούνται πέριξ των αρχικών τιμών τους.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς επιβεβαιώνεται η αγαστή συμφωνία μεταξύ πωλητών - αγοραστών, σε σημείο που να μην απειλούνται καν οι βραχυπρόθεσμες, πλην όμως ισχυρές, στηρίξεις που είχαμε θέσει ως προαπαιτούμενο πριν καν από την αρχή της συνεδρίασης.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 0,87%, απέχει οριακά από τα 7 ευρώ και η ευρύτερη περιοχή αποδεικνύεται -προς το παρόν- ανθεκτική αντίσταση.

Κοινή εκτίμηση αρκετών αναλυτών είναι πως ενδεχόμενη πειστική ανοδική διάσπαση των 7 - 7,2 ευρώ θα μπορούσε να ανοίξει αμέσως τον δρόμο προς τα 7,6 - 7,7 ευρώ.

Καθαρά προσωπική εκτίμησή μας είναι πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, σε αυτήν τη φάση της αγοράς, θα χρειαστούν ενέργειες και εξελίξεις που μέχρι πριν από λίγο δεν βλέπαμε.

Συνεχίζονται οι εισροές σε μετοχές του ΟΠΑΠ, παρότι κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες θέσεις στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ.

Η μετοχή της Eurobank ενισχύεται κατά 2,5% προς τα 4,10 ευρώ, της Alpha Bank σε ποσοστό 3,25% υψηλότερα στα 4,13 ευρώ και της Πειραιώς κατά 5,2% στο 1,62 ευρώ.

Παρακολουθώντας προσεκτικότερα την αγορά, όπως διαμορφώνεται σταδιακά μετά τις 14:10, διαπιστώνεται κατοχύρωση θέσεων και οριακή διακύμανση για μη τραπεζικούς τίτλους και παραλαβή της σκυτάλης από τους κύριους εκπροσώπους του κλάδου, με οδηγό την Εθνική.

Σταδιακά, μετά τις 14:10 οι αγοραστές εμφανίστηκαν επιθετικότεροι στη μετοχή της Εθνικής, ωθώντας την έως και 2% υψηλότερα, στα 7,06 ευρώ.

Δεδομένων της αλλαγής σκυτάλης και της εικόνας που παρουσίαζε η αγορά τις προηγούμενες δύο ημέρες, με εισροή εντολών στο σύστημα, μετά τις 15:30 - 15:45, περιμένουμε με εύλογο ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Πρακτικά, περιμένουμε μία ενδεχόμενη εκδήλωση συντονισμένων κινήσεων, αυτήν τη φορά στις τράπεζες, γεγονός που θα αλλάξει τα δεδομένα βραχυπρόθεσμα.

Κατά την εκτίμησή μας, πρωτεύοντα ρόλο, αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα κληθεί να διαδραματίσει η Εθνική.

Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα διαγράμματα που έχουν "ανέβει" στον σημερινό "Εκηβόλο".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v