Σοφοκλέους: Η Coca-Cola πάει με όλα!

Η άνοδος που αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους, ξεκίνησε με πρωτοβουλίες από 3Ε (υψηλό 29 μηνών), ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και στην πορεία προστέθηκαν και οι τράπεζες. Φήμες ότι δεν θα υπάρξει υποβάθμιση από Moody΄s.

Ανοδική συνεδρίαση που αιφνιδίασε και τους πλέον αισιόδοξους και η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλίες από Coca-Cola, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και στην πορεία προστέθηκαν και οι Τραπεζικοί τίτλοι, ιδιαίτερα όταν έγινε αντιληπτό ότι ο FTSE είχε διαθέσεις να αναμετρηθεί με την ζώνη αντίστασης 700 – 709 και να κινηθεί ψηλότερα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα ισχυρά κέρδη οφείλονται και την έντονη φημολογία ότι η Moody΄s δεν θα προχωρήσει τελικά σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι η σημερινή έντονα ανοδική κίνηση, ανεξάρτητα από φήμες και εκτιμήσεις που μπορεί να έδωσαν τις αγοραστικές αφορμές, ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα σημαντικού και ελαφρώς “αγχωμένου” “short covering” που έδωσε την σημαντική κινητικότητα στον Τραπεζικό κλάδο ο οποίος στις πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης έδειχνε μάλλον επιφυλακτικός.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας "Die Zeit", το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, το οποίο πάντως διαψεύσθηκε τόσο από τη Γερμανική, όσο και από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Επικαλούμενη πηγές στη Γερμανική Κυβέρνηση, η "Die Zeit" αναφέρει ότι βάσει του σχεδίου που εξετάζεται η Γερμανία είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τις πιστώσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας για να επαναγοράσει το χρέος της.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς κάτι τέτοιο δείχνει μάλλον πρώιμο στην παρούσα φάση και αν δεν επαληθευτεί θα η επιφυλακτικότητα στο Χ.Α. θα επιστρέψει και μαζί της και νέοι εγκλωβισμοί.

Από την άλλη θετικά στην ψυχολογία των αγοραστών επέδρασαν και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Οικονομικών στο υπό κατάθεση “μίνι” φορολογικό νομοσχέδιο προωθεί τη μείωση του συντελεστή επί αδιανέμητων κερδών στο 20% από 24% από την τρέχουσα χρήση, ενώ έχει αποφασίσει να καταργήσει τον εταιρικό φόρο 40% επαναφέροντας την παρακράτηση φόρου με συντελεστή 25%.

Εφόσον καταργηθεί ο εταιρικός φόρος στα διανεμόμενα και επανέλθει η παρακράτηση, οι ξένοι επενδυτές και οι περισσότεροι βασικοί μέτοχοι θα φορολογούνται μόνο με 20%, καθώς εδρεύουν σε Χώρες που έχουν υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολόγησης.

Εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στις αλλαγές, τότε θα πρέπει να περιμένουμε κύμα ανοδικών αναθεωρήσεων σε τιμές-στόχους και συστάσεις για τις εταιρείες του Χ.Α. με υψηλή μερισματική απόδοση, σημειώνουν παράγοντες της Αγοράς, όμως και εδώ παραμένει ζητούμενο το πόσες εισηγμένες θα προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος τόσο για την παρελθούσα όσο και για την τρέχουσα χρήση.

Απόλυτα επιφυλακτική για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο δηλώνει η HSBC που σημειώνει ότι το 2011 αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη έτος ανησυχιών για το ρίσκο Χώρας, παρατεταμένης ύφεσης και προβλημάτων ρευστότητας για τις Τράπεζες.

Ως εκ τούτου, προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή των Τραπεζών κατά 17% για το σύνολο του 2010, κατά 35% για το 2011 και κατά 26% για το 2012. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη του 2011 είναι 24% χαμηλότερες σε σχέση με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, λόγω εκτιμήσεων για υψηλότερες επισφάλειες.

Από την άλλη, οι αναλυτές του δεν εγκαταλείπουν την ιδέα της ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους με τις προϋποθέσεις, όπως τονίζεται, ότι βρίσκεται λύση στο πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Κρατικού χρέους και ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Αλλά και τα εσωτερικά μηνύματα παραμένουν γκρίζα. Ένας στους πέντε απασχολουμένους στον Κατασκευαστικό κλάδο είναι άνεργος και χιλιάδες άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ανώνυμων, Περιορισμένης Ευθύνης και Προσωπικών Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ), που κάνει λόγο για συνολική κατάρρευση του κλάδου των Κατασκευών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή “χαρούμενη” συνεδρίαση που μάλιστα έγινε “ερήμην” των διεθνών Αγορών (πυκνώνουν οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών ότι επίκειται διόρθωση στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια), αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων 32 συνεδριάσεων και ότι τεχνικά η σημερινή συνεδρίαση έδωσε προϋποθέσεις ανοδικής διαφυγής από το βραχυπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι με την αμέσως επόμενη αναμέτρηση για τον Γενικό Δείκτη να προσδιορίζεται στις 1575 μονάδες όπου διέρχεται ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Μπορεί ο Τραπεζικός κλάδος να έδωσε τα απαιτούμενα “καύσιμα” για κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1500 μονάδων, κάτι που ο Δείκτης είχε να “δει” από την συνεδρίαση της 14/12/2010, όμως για πολλοστή φορά τις εντυπώσεις “έκλεψε” η μετοχή της Coca-Cola όχι μόνο γιατί άνοιξε με ανοδικό “gap” και κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, κλείνοντας με σημαντικότατα κέρδη, αλλά και διότι ο τίτλος έκλεισε σε νέα υψηλά 29 μηνών (!!!)

Μάλιστα αν το ψυχολογικό όριο των 21,00 ευρώ μετατραπεί σε στήριξη, έχει κάθε λόγο να ελπίζει ότι σε σύντομο σχετικά διάστημα μπορεί να προσεγγίσει την σημαντική ζώνη αντίστασης που προσδιορίζεται στα 24,00 – 26,00 ευρώ.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και η “αφύπνιση” αρκετών τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τουλάχιστον όπου εδράζονται “ενδιαφερόμενες δυνάμεις” οι οποίες εκμεταλλευόμενες την σχετικά ελεγχόμενη προσφορά, σε αρκετές περιπτώσεις χάρισαν τουλάχιστον αξιοπρόσεκτες ημερήσιες αποδόσεις.

Θετικής απόχρωσης και τα τεχνικά μηνύματα από τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς ο τίτλος της Alpha Bank πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 3,80 ευρώ, οριακά ψηλότερα από την αντίσταση των 3,88 ευρώ η μετοχή της Eurobank, ενώ ο τίτλος της Εθνικής έκλεισε ακριβώς επάνω στην αντίσταση των 6,70 ευρώ, την οποία είχε υπερκεράσει σε κλείσιμο και στην συνεδρίαση της 11/1 αλλά στην συνέχεια υποχώρησε μάλλον άτσαλα.

Σημαντική κινητικότητα και στην Αγορά Παραγώγων, όπου εκτός των ενισχυμένων συναλλαγών, αξίζει να σημειωθεί ότι τα Σ.Μ.Ε. του FTSE έδειξαν έντονα ανοδικές διαθέσεις, σημείωσαν κέρδη σαφώς μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και μείωσαν σημαντικά τις υπάρχουσες υποτιμήσεις.

Να σημειωθεί ότι από το ταμπλό του 20αρη, με αρνητικό πρόσημο έκλεισε μόνο ο τίτλος της Jumbo (-0,18%).

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Ελλάκτωρα, Ταχ. Ταμιευτήριο και Eurobank, του 6% για Εθνική, Κύπρου, Alpha Bank και του 5% για Μυτιληναίο, Αγροτική και Coca-Cola.
Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 1507,4 μονάδων με κέρδη 4,46%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 145 εκατ. από τα οποία τα 14,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Εκ νέου αλλαγή στην τελική εικόνα με 143 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών και 34 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6 έως 21,05%.

Τέλος το δικαίωμα της Πειραιώς έκλεισε στα 1,12 ευρώ με απώλειες 3,45%, ενώ διακίνησε 18984032 τεμάχια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Ε.Ε. ή θα αλλάξει ή θα πάψει να υπάρχει, τονίζει με έμφαση ο Πάνος Δάντης.

Αν δει κάποιος την λίστα με τα εξωτερικά χρέη των Χωρών δηλαδή το συνολικό Κρατικό και Ιδιωτικό χρέος, η Χώρα μας σε απόλυτα νούμερα είναι πολύ χαμηλά ενώ σε ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι στο 167% που είναι πολύ υψηλό, έστω και αν υπάρχουν Χώρες με διπλάσια και πλέον νούμερα.

Έτσι η Βρετανία είναι στο 416% του ΑΕΠ της, η Ολλανδία στο 470%, η Ιρλανδία στο1004% το Βέλγιο στο 267%, η Ελβετία στο 271%, η Δανία στο 196% κ.ο.κ.

Βέβαια το Ιδιωτικό χρέος είναι αποτέλεσμα και του υπερδανεισμού των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων. Συνεπώς μια Χώρα που διαθέτει πολλές και μεγάλες πολυεθνικές θα έχει και μεγάλο Ιδιωτικό χρέος αφού καμία σχεδόν μεγάλη εταιρεία δεν έχει μηδενικό δανεισμό, καθώς όλες το επιδιώκουν μια και έτσι μειώνεται το ρίσκο για τους μετόχους, αφού ρισκάρει και η Τράπεζα (-ες) που έχουν χρηματοδοτήσει την Επιχείρηση.

Πέρα από αυτά όμως υπάρχουν μερικά σημεία που οι αναλυτές αμελούν. Πράγματι η Χώρα μας δεν είναι ανταγωνιστική πέρα από τον Τουρισμό και την Ναυτιλία, στον διεθνή καταμερισμό εργασίας όπου το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μετράει πολύ. Αυτό αυξάνει το ρίσκο των δανειστών.

Επιπλέον έχουμε χαλάσει την εικόνα του αξιόπιστου εταίρου, και επιπλέον με κάθε ευκαιρία λέμε “ψεματάκια” σε πολιτειακό επίπεδο και αυτό είναι γνωστό, άρα η αξιοπιστία μας και ο κίνδυνος να μην πληρώσουμε είναι αυξημένος για το ΔΝΤ και τους λοιπούς δανειστές μας. Και πολλά άλλα Κράτη έχουν τεράστιες δανειακές ανάγκες αλλά έχουν αξιοπιστία και θεμελιώδη και αυτό λογικό είναι να μετράει πολύ.

Από την άλλη οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν τα “στραβά μάτια” σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία και γιατί θα διαλυόταν το σύστημα αν στην θέση της Ε.Ε. ήταν οι ΗΠΑ και γιατί εκεί υπάρχουν Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες έτοιμες να υπερασπιστούν άμεσα το νόμισμα και την οικονομική ύπαρξη της Χώρας τους, κάτι που δεν ισχύει στην Ε.Ε.

Σίγουρα μετά από μερικούς μήνες ίσως και χρόνο, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Η Ε.Ε. ή θα αλλάξει ή θα τελειώσει. Η Χώρα μας έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα από την σχέση της με την ΕΕ παρά να χάσει.

Ακόμα και το Γερμανικό μοντέλο της απόλυτης πειθαρχίας να εφαρμοστεί στην Ε.Ε. ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος ή επιχειρηματίας που σημειωτέων δουλεύει τις περισσότερες ώρες στον κόσμο μετά τον Νοτιοκορεάτη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα έχει να κερδίσει μαθαίνοντας να είναι οργανωτικός και μεθοδικός. Ο δε επιχειρηματίας θα μάθει να μην στηρίζεται στις σχέσεις διαπλοκής και αλληλεξάρτησης με την πολιτική εξουσία ενώ θα βάλει τον τομέα της καινοτομίας στις προτεραιότητες του.

Οι μόνοι που έχουν να χάσουν και μάλιστα πολλά είναι όσοι στήριζαν την προσωπική και επαγγελματική τους ευημερία στις δημόσιες σχέσεις, την ελάσσονα προσπάθεια και την εκμετάλλευση των “εκτός και εντός συστήματος”.

Όσον αφορά την σημερινή “πανηγυρική” εικόνα στο Χ.Α. και την μετέπειτα πορεία του ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros Sec. εκτιμά ότι αν υπάρξει γρήγορη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, η Αγορά θα “δει” σημαντικά υψηλότερα επίπεδα (αρκεί να μην υποτροπιάσει το διεθνές κλίμα). Αντίθετα αν η Ε.Ε. εμπλακεί εκ νέου σε “κωλυσιεργίες” δεν αποκλείεται το Χ.Α. να επανατεστάρει τα πρόσφατα χαμηλά, όμως μετά θεωρητικά θα δώσει την ανοδική αντίδραση που “χρωστάει”.

Εντυπωσιασμένος από σημερινή ανοδική της Αγοράς δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ο κ. Μάνθος εκτιμά ότι πάρα πολλά θα κριθούν για τον 20αρη, από την υπέρβαση ή όχι της ζώνης 700-709, κάτι που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για minimum κίνηση προς τις 735 μονάδες.

Επίσης ο Τραπεζικός δείκτης πέρασε ψηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 1277 μονάδων και δείχνει να κινείται προς τις 1344 μονάδες. Εδώ για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1456 μονάδων.

Απαιτητική” η διαγραμματική απεικόνιση για τον ΟΠΑΠ που δείχνει ότι πλησιάζει την θεωρητικά ισχυρή αντίσταση της ζώνης 14,00 – 14,10, ανοδική διαφυγή από την οποία θα δώσει σαν αμέσως επόμενο στόχο τα 15,20 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και αξιοπρόσεκτα αυξημένων συναλλαγών.

Στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη οι αγοραστές με σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,86%, ενώ ενδοσυνεδριακά σημειώθηκαν και πράξεις με οριακό premium.
Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13897, τιμή εκκαθάρισης 692,67) κινήθηκαν μεταξύ 656,75 και 701,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (27500 Alpha Bank, 13500 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7377), Alpha Bank (2216), Πειραιώς (6713), Eurobank (1995), ΟΤΕ (562), MIG (842), Κύπρου (1072), Ταχ. Ταμιευτήριο (618), Μυτιληναίος (505), Αγροτική (136), ΔΕΗ (314), Coca-Cola (449), Intralot (250), ΟΠΑΠ (261), ΓΕΚ (244), ΕΧΑΕ (210), Μέτκα (108), Motor Oil (129), MPB (380).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (50000 τεμ.), Coca-Cola (13500 τεμ.), Alapis (15000 τεμ.), Eurobank (100000 τεμ.), Πειραιώς (64651 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (75000 τεμ.), Eurobank (95184 τεμ.), Alpha Bank (157170 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9198831 τεμ.), Eurobank (14034352 τεμ.), Εθνική (7676891 τεμ.), Κύπρου (4071965 τεμ.), Πειραιώς (22049309 τεμ.), MPB (11965239 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 19/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.265.151) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,38%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 18 Ιανουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v