Οι αγοραστές έκαναν το 5 στα 5 στη Σοφοκλέους

Οι αγοραστές έδειξαν ότι ξεπέρασαν μάλλον εύκολα την “ήπια” νέα υποβάθμιση από την Fitch και έδωσαν στον ΓΔ την 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Πτώση για ΕΤΕ (1,53%), ΠΕΙΡ (4,91%). Κέρδη για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, 3Ε.

Οι αγοραστές στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, έδειξαν ότι ξεπέρασαν μάλλον εύκολα την “ήπια” νέα υποβάθμιση από την Fitch και την επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και έδωσαν στον Γενικό Δείκτη την Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από τον Ιούλιο του 2010 και πιο συγκεκριμένα από τις συνεδριάσεις 13/7 έως και 19/7.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο οριακά χαμηλότερο τζίρος, η κινητικότητα στον τίτλο της Αγροτικής εν μέσω ειδησεογραφίας που αναφέρεται σε Κινεζικό ενδιαφέρον και η μερική “αφύπνιση” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που ξεκίνησε από την δραστηριοποίηση των θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο.

Είναι πασιφανές ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το Χ.Α. προσπαθεί να αντιδράσει από τα χαμηλά 13-14 ετών, με “καύσιμο” την προσδοκία ότι επιτέλους οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν κάτι ουσιαστικό για την κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρωζώνη και πιθανόν μέσα αυτά την επιμήκυνση του δανεισμού της Ελλάδας και τα χαμηλότερα επιτόκια, αμβλύνοντας το Ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος τις επόμενες μέρες θα είναι βέβαια οι αποφάσεις των συμβουλίων Eurogroup-Ecofin.

Στα θετικά για την ψυχολογία των αγοραστών και οι περιρρέουσες εκτιμήσεις για πιθανές αλλαγές στην φορολόγηση των μερισμάτων.

Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αφ΄ ενός λόγω της σημερινής αργίας στην Wall Street (λόγω της ημέρας στη μνήμη του Martin Luther King) και αφ ετέρου λόγω της κίνησης της Ισπανίας που προχώρησε στην ακύρωση των δύο προγραμματισμένων δημοπρασιών αυτής της εβδομάδας, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει τελικά σε κοινοπρακτική έκδοση.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία θα πουλήσει 10ετή κοινοπρακτικά ομόλογα με στόχο άντλησης περί τα 4 - 5 δισ. ευρώ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg αιτία γι' αυτήν την απόφαση είναι η αδιάκοπη ενίσχυση του κόστους δανεισμού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά τις 16.00 σημειώθηκαν αξιοπρόσεκτες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο, που αν μη τι άλλο “εξέθεσαν” όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας και πιθανότατα και στα υψηλά εβδομάδας.

Δυστυχώς, παρά την αντίδραση των τελευταίων ημερών και την πίεση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί, το “φρέσκο χρήμα” ρέει στην Σοφοκλέους με το “σταγονόμετρο”, καθώς οι συντηρητικοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι και περιμένουν πιο “χειροπιαστές” ειδήσεις (και όχι απλές προσδοκίες) για να επανεξετάσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η συγκρατημένα απαισιόδοξη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι πρέπει οι αγοραστές να είναι λιγότερο “εκδηλωτικοί”, καθώς τα μέχρι στιγμής παραδείγματα έχουν δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά με εξαντλητικά αργούς ρυθμούς και δύσκολα παίρνει ρηξικέλευθες αποφάσεις.

Οι όποιες προσπάθειες έχει μέχρι στιγμής επιχειρήσει η Ευρώπη για τον περιορισμό της παγκόσμιας κρίσης χρέους δεν επέφεραν ψυχολογική και πολιτική αλλαγή.

Από το Τραπεζικό ταμπλό, ασφαλώς και ξεχώρισε ο τίτλος της Αγροτικής, καθώς η Κινεζική Reignwood γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της για απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου, μέσω συμμετοχής στην επικείμενη ΑΜΚ.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα της Κινεζικής εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, δίνοντας το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλό αξίζει να αναφερθεί ότι Alpha Bank, Eurobank, MPB, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο, έκλεισαν τελικά στο χαμηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό.

Ανησυχίες από την συμπεριφορά του τίτλου της Εθνικής, που μπορεί ενδοσυνεδριακά να έφτασε μέχρι τα 6,71 ευρώ, όμως όταν οι πωλητές πύκνωσαν τις τάξεις τους, έδειξε ότι δυσκολεύεται ιδιαίτερα να κινηθεί αποφασιστικά υψηλότερα των 6,60 ευρώ, για να κλείσει τελικά σαφώς χαμηλότερα.

Υπό σημαντική πίεση και η Τράπεζα Πειραιώς, στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, το οποίο έκλεισε στα 1,32 ευρώ (-12,58%) διακινώντας 15.920.251 τεμάχια.

Με αυτά τα δεδομένα, μοιραία σημαντικό “βάρος” για το τελικό θετικό πρόσημο του Δείκτη έπεσε στους ΟΤΕ και Coca-Cola που αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν σημαντικές βοήθειες από Κύπρου και Ελ. Πετρέλαια.

Απόλυτα μοιρασμένη μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών η εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε ο τίτλος της Πειραιώς (-4,91%).
Απώλειες μεγαλύτερες του 1% για Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, MIG και μικρότερες απώλειες για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Alpha Bank, Eurobank, MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+6,85%) και Ελ. Πετρέλαια (+4,64%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι ΟΤΕ, Κύπρου και Jumbo και του 1% η Βιοχάλκο.

Μικρότερα κέρδη για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης “είδε” γρήγορα το χαμηλό ημέρας των 1437,45 μονάδων (10.35), όμως μετά τις 10.38 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σταδιακά πήρε καθαρά ανοδική τροχιά και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1479,38 μονάδες (15.30) για να υποχωρήσει στην συνέχεια και να κλείσει στις 1458,65 μονάδες με κέρδη 0,88%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε οριακά τα 100 εκατ. από τα οποία τα 6,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα, αν επιδείξει συνέχεια, με 116 ανοδικές μετοχές έναντι 54 πτωτικών, ενώ 33 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 5 έως 19,4%.

Τι εκτιμούν αναλυτές της αγοράς

Το 2011 θα είναι χρονιά αφετηρία σημαντικών αλλαγών, στην Οικονομία, στην Κοινωνία, ακόμα και στο Χ.Α., εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Το ανοδικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδίδεται κυρίως στην αίσθηση που δημιουργήθηκε στις Αγορές ότι θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα της συστημικής κρίσης χρέους και ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, για να υπάρξει συνέχεια σε αυτή την ανοδική κίνηση της Αγοράς θα πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, τα οποία ωστόσο εκτιμάται ότι θα αργήσουν να έρθουν. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι η ταλαιπωρία στο Χ.Α. θα συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ακόμη. Δεν αποκλείεται μάλιστα εντός του επόμενου διμήνου ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει νέα χαμηλά 14 ετών.

Μόνο εάν αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι ισχυροί -και κυρίως οι Γερμανοί- να πάρουν μέτρα που θα δίνουν πραγματικές λύσεις και στους “φτωχούς συγγενείς” της Ευρωζώνης, θα μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για τις Περιφερειακές Ευρωπαϊκές Χώρες αλλά και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι τελικά τις λύσεις θα τις επιβάλουν οι Αγορές, αφού φαίνεται να απουσιάζει η ουσιαστική πολιτική βούληση.

Συμπερασματικά και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η μεταβλητότητα στο πρώτο χρηματιστηριακό εξάμηνο θα συνεχιστεί, έστω και με πιθανό “άρωμα” αισιοδοξίας.

Όμως όσοι τοποθετούνται στα τρέχοντα επίπεδα τιμών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα κάποια στιγμή θα “απολαύσουν” σημαντικές υπεραξίες.

Οι δύσκολες συνθήκες επιβάλλουν “διπλή” ανάγνωση των ειδήσεων τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Επανάληψη της εικόνας του Δεκεμβρίου είχαμε την εβδομάδα που διανύσαμε, αλλά και σήμερα με τους ίδιους πρωταγωνιστές και τα ίδια αποτελέσματα. Η ΕΚΤ ξεκίνησε για μια ακόμα φορά να αγοράζει Κρατικά ομόλογα ρίχνοντας σημαντικά τα spreads και ενισχύοντας το ευρώ έναντι των ξέων νομισμάτων, πριν τις πρώτες δημοπρασίες Εντόκων Γραμματίων και Κρατικών χρεογράφων Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, έχοντας ως συνέπεια αφενός το “short covering” και αφετέρου τη δημιουργία προσδοκιών για δράση είτε από την ΕΚΤ ή από το Ecofin.

Προς αυτήν την κατεύθυνση βέβαια συνέβαλλαν και οι δηλώσεις Μέρκελ υπέρ της προστασίας του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ των Χωρών που λαμβάνουν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, όπως η Ελλάδα, προσδοκίες για αύξηση του πακέτου στήριξης της Ευρώπης. Κατά συνέπεια μένει να δούμε αν θα υπάρξουν κάποια νέα μέτρα στήριξης των Αγορών από το ECOFIN ή το θέμα της κρίσης χρέους των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου θα παραπεμπφθεί στις καλένδες για μια ακόμα φορά.

Αν γίνει το δεύτερο, το Σκοτσέζικο ντους επενδυτών και Αγορών μάλλον θα συνεχισθεί. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει ερήμην των μακροοικονομικών στοιχείων των Χωρών που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα και των δημοσιονομικών προγραμμάτων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καλούνται να εφαρμόσουν και να προωθήσουν οι Χώρες αυτές.
 
Επί παραδείγματι τα προκαταρκτικά στοιχεία του ελλείμματος της Ελλάδας για το 2010 ήταν τουλάχιστον ικανοποιητικά και πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, χωρίς ωστόσο αυτή η επιτυχία να αποτελεί δυστυχώς ουσιαστικό κίνητρο υποχώρησης των spreads.

Βέβαια εκκρεμεί το σημαντικό θέμα των αυξήσεων μ/κ στις Τράπεζες και βέβαια οι απόφαση της Moody΄ς για την υποβάθμιση ή μη της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Αν και το Χρηματιστήριο αρκετές φορές λειτουργεί και ως προεξοφλητικός μηχανισμός στις εξελίξεις που έρχονται, οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην Ελληνική οικονομία και όχι μόνο, επιβάλλουν κάτι περισσότερο από διπλή ανάγνωση και αξιολόγηση σε όλα τα στοιχεία και δηλώσεις που δημοσιεύονται ή γίνονται.

Η τακτική καταγραφή μέρους ή και ακόμα και του συνόλου των βραχυπρόθεσμων κερδών όποτε αυτή επιτρέπεται μπορεί να συνάδει με το συντηρητικό σενάριο, αλλά μάλλον ταιριάζει απόλυτα με τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, τονίζει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Η πιο “μετριοπαθής” από ότι αναμένονταν υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch και η συνέχιση της αποκλιμάκωσης των spreads των Ελληνικών ομολόγων ως αποτέλεσμα των διεργασιών στην σύνοδο του Εcofin δημιουργούν θετικό κλίμα στο Χ.Α., εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά έχει αποκτήσει δυναμική ανόδου καθώς έχει συμπληρώσει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις κατά τις οποίες έχουν συντελεστεί ρευστοποιήσεις που αποδίδονται σε κατοχύρωση κερδών χωρίς να χάσει την επαφή της με την κομβική περιοχή των 1.450 μονάδων.

Εκτιμάται ότι η περιοχή των 1.460 – 1.470 μονάδων θα αποτελέσει μια δύσκολη ζώνη υπέρβασης για τον Γενικό Δείκτη η οποία θα διασπαστεί με την μορφή σχηματισμού και αφού επιβεβαιωθεί ένα μικρό γύρισμα προς την περιοχή του κινητού μέσου των 30 ημερών ο οποίος κινείται κοντά στις 1.450 μονάδες.

Η συμπεριφορά του δικαιώματος της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι θα προσδιορίσει την πορεία της μετοχής τις επόμενες ημέρες και θα ήμασταν επιφυλακτικοί σε κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πριν η μετοχή αποφορτιστεί από τις έντονες διακυμάνσεις που αφορούν αποχωρήσεις χαρτοφυλακίων που δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στην αύξηση λόγω της υψηλής ταμειακής εκροής που συνεπάγεται η συμμετοχή τους, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η ασφυκτική καθοδική πίεση, που ασκήθηκε την περασμένη Δευτέρα οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά 12ετίας και πλέον, δημιούργησε συνθήκες ανοδικής “ανάφλεξης” και γρήγορης επαναφοράς αρκετών μετοχών στα άνω όρια των αντιστάσεών τους καλλιεργώντας έτσι ανοδική προσδοκία για την εβδομάδα, που μόλις ξεκίνησε.

Προσδοκία, όμως όπου εάν δεν ευοδωθεί τη Δευτέρα ή τη Τρίτη με κάποια μείζονα απόφαση του Eurogroup και του Ecofin θα μας οδηγήσει σε ένα εκ νέου “γκρέμισμα” της Αγοράς τονίζει με έμφαση ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης οι τίτλοι των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ και της ΔΕΗ. Έτσι ενώ ο μεν πρώτος δείχνει τις ανοδικές διαθέσεις του προσέγγισης των 4,80 ευρώ ο δεύτερος “μετράει τις δυνάμεις” του απέναντι στο όριο των 5,00 ευρώ “βλέποντας στο βάθος” τα 5,20 ευρώ.
 
Όσο για το δοκιμαζόμενο τίτλο της ΔΕΗ η επιτυχημένη επανείσοδος με αυξημένο όγκο συναλλαγών πάνω από τα 11 ευρώ (αν επιτευχθεί) θα θέσει ως στόχο τα 11,5 ευρώ.

Όσον αφορά τον FTSE και σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, για να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 700-709, κάτι που δεν δείχνει ιδιαίτερα εύκολο.

Σε περίπτωση διόρθωσης πρώτη στήριξη στην ζώνη 663-655.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικά ξεκίνησε και η νέα εβδομάδα, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική μείωση.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,85%.

Αγορές στην αρχή και πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6036, τιμή εκκαθάρισης 675,59) κινήθηκαν μεταξύ 667 και 684,25 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (34900 Κύπρου, 91000 Alpha Bank, 106800 Εθνική, 17900 Πειραιώς, 35700 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4895), Alpha Bank (1057), Πειραιώς (2203), Eurobank (804), ΟΤΕ (353), MIG (489), Κύπρου (464), Ταχ. Ταμιευτήριο (277), Μυτιληναίος (591), Αγροτική (523), ΔΕΗ (382), Coca-Cola (324), Ελ. Πετρέλαια (108), Μέτκα (181), Σιδενόρ (291).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (24353 τεμ.), Alpha Bank (14791 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Intralot (9000 τεμ.), ΟΠΑΠ (20000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9577299 τεμ.), Eurobank (15059852 τεμ.), Εθνική (7257478 τεμ.), Κύπρου (4692915 τεμ.), Πειραιώς (21978559 τεμ.), MPB (11961296 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 17/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.137.877) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,34%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 14 Ιανουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v