Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγοραστές έπαιξαν καλύτερα στο β΄ημίχρονο!

Συνεδρίαση αναμενόμενης μεταβλητότητας, μετά τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν αρκετοί τίτλοι του 20αρη. Ανω των €6,5 η ΕΤΕ. Εβδομαδιαία κέρδη 3,96% για τον ΓΔ και 6,5% για τις Τράπεζες.

Συνεδρίαση αναμενόμενης μεταβλητότητας, μετά τα σημαντικά κέρδη που είχαν δώσει σε αρκετούς τίτλους του 20αρη οι τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ενώ κάποια νέφη ανησυχιών αρχίζουν να συσσωρεύονται στις διεθνείς Αγορές.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας μέχρι και το κλείσιμο της Πέμπτης, οι τίτλοι του FTSE κατέγραφαν έως και άκρως αξιοσημείωτα κέρδη:

Ταχ. Ταμιευτήριο (+19,2%), Εθνική (+14,2%), Κύπρου (+14,1%), Eurobank (+13,8%), Αγροτική (+13,8%), Βιοχάλκο (+13,5%), Πειραιώς (+12,6%), Alpha Bank (+12,1%), Ελλάκτωρ (+11,3%), MIG (+10%), Jumbo (+8,3%), Μυτιληναίος (+7,9%), Ελ. Πετρέλαια (+7%), Motor Oil (+6,8%), MPB (+5,9%), ΔΕΗ (+3,4%), ΟΠΑΠ (+3,3%), Τιτάν (+2,3%), ΟΤΕ (+2,2%), Coca-Cola (+0,9%).

Με αυτά τα δεδομένα, το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών σε κάποιους Δεικτοβαρείς τίτλους ήταν ισχυρό, όμως στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και κυρίως μετά τις 15.30 οι αγοραστές έδειξαν περισσότερο “ενεργητικοί” με αποτέλεσμα όχι μόνο να απορροφηθεί η σχετικά μικρή προσφορά, αλλά ο Δείκτης να γυρίσει και να κλείσει με θετικό πρόσημο και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενισχύοντας όσους συνεχίζουν κατά τις τελευταίες μέρες να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Οι Αγορές είναι ένας κόσμος που έχει μάθει να κινείται μόνιμα σε ένα τεντωμένο σχοινί και που όταν φθάνει στα άκρα πρέπει να κάνει τα πάντα για να επιζήσει.

Άλλωστε στις Αγορές, στον πόλεμο, στον έρωτα και στις … προσλήψεις στο Δημόσιο τα πάντα επιτρέπονται (!)

Αυτά τα γνωστά δεδομένα προσπαθούν για πολλοστοί φορά να “τιμολογήσουν” οι συντηρητικοί που παραμένουν εκτός Αγοράς και να “ψυχανεμιστούν” αν η εν εξελίξει ανοδική προσπάθεια είναι αποτέλεσμα ενεργοποίησης ενστίκτων επιβίωσης στο Χ.Α., θα αποδειχθεί ακόμα μία “bull trap” όσων έχουν “άγνοια κινδύνου”, ή η Σοφοκλέους απέκτησε διάθεση μερικής απεξάρτησης από την εσωστρέφεια που την κατατρέχει εδώ και μήνες και έχει τις ψυχικές αντοχές να αντιμετωπίσει ακόμα και τις πανφημολογούμενες και επικείμενες νέες υποβαθμίσεις από τους γνωστούς οίκους αξιολόγησης;

Ασφαλώς το όλο θέμα δείχνει ένας δυσεπίλυτος γρίφος, που σίγουρα θα ανταμείψει αδρά όσους κινηθούν με το σωστό timing (!)

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο Χ.Α. εμφανίστηκαν κάποια “ψίχουλα” αισιοδοξίας που προσδοκούν να πολλαπλασιαστούν αν υπάρξουν οι ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες στους κόλπους της Ευρωζώνης, όμως τα “καύσιμα” ανόδου θα αποδειχθούν ελάχιστα αν υπάρξουν σαφέστερες ενδείξεις ότι κάτι χαλάει στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής επισημαίνουν οι Financial Times, σε σχετικό τους άρθρο για την εκτίναξη της ανεργίας στην Ελλάδα, στο 13,5%. “Η κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις και οι κοινωνικές εντάσεις αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή στην επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής λιτότητας” προειδοποιούν οι Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη νικήσει τον "σκεπτικισμό" των επενδυτών ως προς την κρίση χρέους και την αποφυγή της διασποράς της κρίσης. Αυτό υποστήριξε ο κ. Naoyuki Shinohara, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg.

"Προς το παρόν, τουλάχιστον, φαίνεται πως ο αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους σε οικονομίες εκτός Ευρωζώνης θα είναι περιορισμένος", δηλώνει ο κ. Shinohara και συμπληρώνει: "Παρ' όλα αυτά, εάν επιδεινωθούν τα Ευρωπαϊκά προβλήματα χρέους, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ενδεχομένως να υπάρξουν σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι".

Τα επιτόκια στις συμφωνίες στήριξης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ ώστε να υπάρξει έξοδος από την κρίση χρέους, υποστηρίζουν αναλυτές της JP Morgan Chase και της Barclays Capital.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Τραπεζών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε περαιτέρω το 2010, με την Γαλλία να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην Γαλλία 92 Τραπεζικοί οίκοι τέθηκαν εκτός Επιχειρήσεων το 2010, εμφανίζοντας συνολική πτώση 7,1%. Στο σύνολο της Ευρωζώνης “χάθηκαν” το 2,6% των Τραπεζών, καθώς 211 Χρηματοοικονομικά ινστιτούτα (MFI) έβαλαν το "λουκέτο".

Σκεπτικισμός στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά την κίνηση της Κίνας που για έβδομη φορά από τις αρχές του 2009, προχώρησε σε αύξηση του λόγου των υποχρεωτικών αποθεμάτων που θα πρέπει να κρατούν οι Τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της ευρύτερης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής με απώτερο στόχο την πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων.

Επίσης ένα νέο στοιχείο θα αρχίσει να απασχολεί τις Αγορές και αυτό είναι ο … ξεχασμένος πληθωρισμός (!)

Οι επενδυτικοί οίκοι αναθεωρούν πλέον τις προβλέψεις τους για το ύψος των επιτοκίων του ευρώ, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό και ενώ οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιούν για ενδεχόμενο ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων. Τα τελικά στοιχεία Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε η Eurostat επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη στο 2,2% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός ξεπέρασε το ανώτατο όριο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια.

Η Citigroup προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα ευρωπαϊκά επιτόκια, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει αύξηση σε αυτά από το ιστορικό χαμηλό του 1% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Η προηγούμενη πρόβλεψη της Citigroup έκανε λόγο για άνοδο επιτοκίων στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Επίσης, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και εμφάνισε άνοδο 1,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Χώρας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο 2009. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα εμφανίσει άνοδο 1,3%. Τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί 1,1% στο 12μηνο.

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν, κατά 0,6% τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 0,8% στις πωλήσεις του εμπορίου σε αυτόν τον κρίσιμο εμπορικά μήνα. Τον Νοέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί 0,8%. Στο σύνολο του 2010, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 6,6% έναντι πτώσης 6,5% το 2009.

Επιστρέφοντας στα καθ΄ ημάς και στο ταμπλό του Χ.Α., αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο ανασύρθηκε από τα χαμηλά ημέρας των 1418,03 μονάδων (-1,7%), αλλά μετά τις 16.14 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1453,32 μονάδων και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στις 1451,21 μονάδες με κέρδη 0,6%.

Η όλη εικόνα της συνεδρίασης θεωρείται τεχνικά ενθαρρυντική, από την άποψη ότι στο πρώτο μέρος εκτονώθηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ προς το τέλος οι αγοραστές έδειξαν ότι είχαν τον τελευταίο λόγο, έστω και αν ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων.

Από την άλλη θα πρέπει να επισημανθεί ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, στις πρώτες θέσεις των ημερήσιων πρωταγωνιστών βρέθηκαν τίτλοι που η ανοδική τους κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα στοίχισε ελάχιστα και ό όγκος συναλλαγών μόνο πειστικός δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις έληξε διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων και έδωσε στον Γενικό Δείκτη κέρδη 3,96% και στον Τραπεζικό δείκτη κέρδη 6,5%. Από την αρχή του 2011 τα κέρδη στο 2,26% και 1,87% αντίστοιχα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ακόμα μία ημέρα υπεροπλίας των τίτλων με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Πειραιώς (-4,12%, ενώ την Δευτέρα 17/1 ξεκινά η περίοδος άσκησης του δικαιώματος), ΟΤΕ (-2,86%) και Ελ. Πετρέλαια (-2,84%).

Απώλειες μεγαλύτερες της μία ποσοστιαίας μονάδας για Αγροτικής και Coca-Cola και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη για την MIG (+3,03%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν οι Ελλάκτωρ, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank και του 1% οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil.

Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 18,42%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σταδιακή βελτίωση του κλίματος με την προσδοκία ότι θα παρθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο οι αποφάσεις εκείνες οι οποίες θα στηρίξουν την Ευρωπαϊκή συνοχή, δεδομένης της έντασης της κρίσης χρέους στις Χώρες της Ευρωζώνης, εντοπίζει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Οι τελευταίες ειδήσεις από τις Αγορές ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου, έδωσαν ένα θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των αγοραστών και οι προσδοκίες, πλέον, στρέφονται στις αποφάσεις Κορυφής της Ε.Ε. για ποιοτική και ποσοτική στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec. και δεδομένων των πιέσεων που έχουν προηγηθεί στις αποτιμήσεις και παρά τον κίνδυνο που συνεχίζει να διατρέχει η Ελληνική οικονομία, το Χ.Α. φαίνεται να έχει διάθεση ανοδικής αντίδρασης με κύριο άξονα τον πιεσμένο Τραπεζικό κλάδο.

Η αβεβαιότητα και κατ΄ επέκταση η μεταβλητότητα θα συνεχίσουν να δηλώνουν παρούσες στην Σοφοκλέους, όμως υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις αισιοδοξίας, ότι θα υπάρξει πολιτική θέληση για εξομάλυνση της τεταμένης οικονομικής κατάστασης στους κόλπους της Ευρωζώνης, εκτιμά ο κ. Χριστοφίδης.

Η Αγορά αν και δεν ξεπέρασε το επίπεδο των 1.450 μονάδων όπου θα ενεργοποιούσε ένα νέο σήμα εισόδου έδειξε ότι η διάσπαση των επιπέδων είναι μέσα στις δυνατότητες της αφού οι τζίροι διατηρήθηκαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα και η συμμετοχή των τίτλων στην διαμόρφωση του τελικού θετικού προσήμου ήταν αυξημένη, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε περίπτωση διορθωτικού κύματος κάτω από τις 1.425 μονάδες θα ήμασταν θετικοί σε τοποθετήσεις με προτίμηση στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (€ 6,26), Alpha Bank (€ 3,58), ΔΕΗ (€ 10,57), Μυτιληναίος (€4,43), ΟΤΕ (€ 6,87), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (€ 2,88) και Eurobank (€ 3,60). Σε χαρτιά δεύτερου χρόνου επιλέγουμε την ΕΧΑΕ, την Jumbo, την Motor Oil και την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρείες με υψηλό δείκτη μερισματικής απόδοσης και συντηρητικότερου επενδυτικού προφίλ.

Στα θετικά επισημαίνεται την ραγδαία μείωση του αριθμού των ανοικτών συμβολαίων κατά 8.000 περίπου (-21%) σε δύο συνεδριάσεις εξέλιξη η οποία βρίσκει αντιστοιχίες και στα συμβόλαια επί μετοχών. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΤΕΣΕΠ ο αριθμός των ανοικτών πωλήσεων που παραμένει σε ισχύ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά υψηλός με ότι αυτό συνεπάγεται για μια νέα ανοδική εκτόνωση που θα συμπίεζε τα περιθώρια ανοχής των πωλησιακών (“short”) θέσεων.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα Χρηματιστήρια ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί ποντάρουν σε λύση του ζητήματος της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Η προσδοκία από το γεγονός όμως έχει … απόσταση, η οποία τελικά μπορεί να μη καλυφθεί και οι Αγορές να αντιδράσουν αρνητικά στις αποφάσεις ή τις προτάσεις του ECOFIN την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, το “καλό” κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο “φρέναρε” την καθοδική πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος εμφανίζεται... “αναγεννημένος”. Οι επενδυτές έχουν την υπομονή να περιμένουν για να δουν το πακέτο λύσης που θα προταθεί.

Στην περίπτωση που τους ικανοποιήσει είναι βέβαιο ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τιμών και να ενισχυθεί από 150 έως 200 μονάδες. Στις επόμενες συνεδριάσεις οι προσδοκίες θα έχουν βαρύνουσα σημασία στη διαμόρφωση τιμών αλλά δεν είναι σε θέση να μηδενίσουν την αβεβαιότητα που υπάρχει για το ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης των Κρατών της Ε.Ε.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια, όμως παρά την μεταβλητότητα οι συναλλαγές παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη σε αντίστοιχη συμπεριφορά με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην υποκείμενη, μείωσαν ελαφρώς τις υποτιμήσεις στο 1,45%.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10580, τιμή εκκαθάρισης 670,65) κινήθηκαν μεταξύ 652,75 και 674 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (13200 Κύπρου, 25000 Alpha Bank, 96500 Εθνική, 7600 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4245), Alpha Bank (1221), Πειραιώς (2904), Eurobank (1995), ΟΤΕ (1368), MIG (256), Κύπρου (809), MPB (190), Ταχ. Ταμιευτήριο (177), Μυτιληναίος (269), Αγροτική (742), ΔΕΗ (696), Coca-Cola (229), Motor Oil (342), ΟΠΑΠ (194).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 14/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (154649 τεμ.), Eurobank (17338 τεμ.), Alpha Bank (147799 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alapis (33700 τεμ.), MIG (5774 τεμ.), Eurobank (116978 τεμ.), Intralot (11000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9592875 τεμ.), Eurobank (15213599 τεμ.), Εθνική (7382887 τεμ.), Κύπρου (4937951 τεμ.), Πειραιώς (21980377 τεμ.), MPB (13153486 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 14/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.197.522) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,36%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 13 Ιανουαρίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 14/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς AE: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP. Εκδότης: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ AE. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (773,481) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0.23%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 13 Ιανουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v