Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μαραθώνιος… ταχύτητας

Τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης-διεξόδου έχουν γίνει μόνο. Για 2-4 μήνες οι αγορές, το ΧΑ θα έχουν πολλές αφορμές για… διακυμάνσεις. Ζητούμενη η επιβεβαίωση των στηρίξεων για Γενικό Δείκτη και FTSE 20.

Σε σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου (Eurogroup: Η κρίση στο προσκήνιο, η Ελλάδα στο παρασκήνιο) αναφέρεται, πως "… η ΕΕ, η ΕΚΤ βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων και όχι των αποφάσεων". Και πως "...οι διαβουλεύσεις για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την ΕΕ μπορεί να τραβήξουν μέχρι και τον Μάρτιο".

Απαραίτητη η υπενθύμιση για να έχουμε τον χρονικό ορίζοντα, που θα κινηθούν οι αγορές αλλά και τα όσα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν (ή όχι) στη συνέχεια. Πρακτικά να εφαρμοσθούν οι όποιες ενέργειες και το κυριότερο να μετρηθεί η αποτελεσματικότητα τους.

Υπάρχει δηλαδή χρόνος αρκετός στις αγορές, στο ΧΑ για να συμβούν πολλά, που πιθανότατα δεν θα περιλαμβάνουν μονόδρομες κινήσεις.

Και για την Φραγκφούρτη υπάρχει χρόνος να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η τεχνικότητα των βασικών δεικτών, που για τον DAX αφήνει πάντα ανοιχτό το περιθώριο διόρθωσης (εκ νέου προς τις 6.800 μονάδες) μέχρι τις 6.500 μονάδες.

Αντίστοιχα για το ΧΑ μένουν να συμβούν αρκετά και μάλιστα σημαντικά, θα λέγαμε μέχρι την πρώτη φάση της αγοράς.

Περίπου μέχρι τα μέσα Μαρτίου οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στην αξιολόγηση των ξένων εκτιμητικών οίκων αλλά και το θέμα των εγγυήσεων προς τις τράπεζες.

Η Αναστασία Παπαϊωάννου αναφέρεται σε "…σκληρό ροκ που εξελίσσεται μεταξύ της χώρας με τους ξένους οίκους αξιολόγησης, κυρίως με την Fitch, τα στελέχη της οποίας άκουγαν χθες με προσοχή την ενημέρωση που τους έκαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας, σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να μεταφέρουν χρονικά τη δημοσιοποίηση της αξιολόγησης τους για την ελληνική οικονομία." 

Πρακτικά κάτι τέτοιο για τους ενεργούς παίκτες παραπέμπει σε αρκετές διακυμάνσεις μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο τελευταίος κύκλος της διόρθωσης.

Το ότι οι εκτιμήσεις παικτών, αναλυτών και ειδικών της αγοράς ως προς τα "ελάχιστα τωνδεικτών" και τον "πυθμένα των τραπεζικών μετοχών" διίστανται είναι απόλυτα λογικό.

Εμείς εδώ και καιρό μένουμε στην γενικότερη εκτίμηση όλων αυτών, πως…κάπου εδώ κοντά και τριγύρω αξίζει να αρχίσει η επιλεκτική τοποθέτηση μακροπρόθεσμων παικτών.

Ωστόσο επειδή δεν περιοριζόμαστε στην μακροπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς- κάθε άλλο- αλλά…κυνηγάμε ακόμη την ενδοσυνεδριακή διακύμανση εκτιμούμε πως οι επόμενοι 2-4 μήνες θα μας προσφέρουν αρκετές αφορμές και ευκαιρίες.

Καθαρά βραχυπρόθεσμα για τους βασικούς δείκτες η τάση φαίνεται να εξαντλείται και με τους στόχους-αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη, FTSE 20 και Τράπεζες να μένουν ανέπαφοι στην διάρκεια της δεύτερης ανοδικής προσπάθειας που επιχειρήθηκε εχθές.

Υπήρξε όμως και η προσπάθεια…ποδηγέτησης του FTSE 20 με το θεαματικό "γύρισμα" του ΟΤΕ (από το 3% στο -2% ) με εμφανείς εντολές, που… υποψίασε αρκετούς.

Θα δείξει άμεσα, ούτως ή άλλως η τάση παίζονταν μέχρι εχθές το πολύ σήμερα, άντε Δευτέρα και στο όριο των τριών συνεδριάσεων.

Για τις τραπεζικές μετοχές οι αντιστάσεις είναι ευδιάκριτες με ενδεικτική την Εθνική που από τα 6,6 έως τα 6,8 ευρώ έχει αρκετά εμπόδια. Το χθεσινό ελάχιστο στα 6,22 ευρώ καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί ως στήριξη, ενώ για τις Eurobank, Alpha Bank θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τον υψηλότατο τζίρο και κομμάτια, που έγιναν.

Από τεχνικής πλευράς το ΤΤ θα είχε ενδιαφέρον εάν διασπούσε τα 3,02 ευρώ (χθεσινή κορυφή), όπως και η Motor Oil που έκλεισε στα 7,90 ευρώ το υψηλό ημέρας. Με μερισματική απόδοση 8,86% η Motor Oil μαζεύεται από συγκεκριμένους υπομονετικούς ξένους, που θα μπορούσαν να ωθήσουν υψηλότερα την τιμή.

Στο 1,18% η μερισματαπόδοση του Τιτάνα αλλά με το διάγραμμα της μετοχής να "βλέπει" πάνω από τα 16-16,2 ευρώ. Με υψηλές συναλλαγές (115.459 τμχ) το χθεσινό 3,78% της ΓΕΚ Τέρνα που ξεπέρασε τα 3 ευρώ και έχει…πίσω της σημαντική διόρθωση.

Εμφανής η επιχειρούμενη προσπάθεια για μόχλευση σε μετοχές της κατηγορίας….ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ενώ σταθερούς αγοραστές (και εκ των έσω…) έχουν τα ΕΧΑΕ με τους δύο γνωστούς ξένους μετόχους να φέρεται πως ενισχύουν μεθοδικά τις θέσεις τους.

Ζητούμενη και σήμερα η επιβεβαίωση των άμεσων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (των ελάχιστων εβδομάδας) που θα επιβεβαίωναν την βραχυπρόθεσμη αναστροφή τάσης. Δεδομένου, ό τι την προηγούμενη Παρασκευή ο ΓΔ είχε κλείσει στις 1.390,8 και ο FTSE 20 στις 647,1 μονάδες με την Εθνική στα 6,04 έχουμε μία σχετική εικόνα της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v