Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση θέσεων με κεκτημένη ταχύτητα

Το δέλεαρ κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων διψήφιων υπεραξιών κόντρα στην κεκτημένη ταχύτητα προεξόφλησης των αγορών θα δοκιμασθούν από την αρχή της συνεδρίασης. Κλειδί οι 1.470 μονάδες για τον ΓΔ και τα 6,6-6,8€ για την ΕΤΕ.

Με κεκτημένη ταχύτητα έρχεται το ΧΑ και με την συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων ζητείται η επιβεβαίωση (ή όχι) της τεχνικότητας βασικών δεικτών, μετοχών.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.438, τον FTSE 20 στις 673 μονάδες, με θεαματική επαναφορά των τραπεζικών μετοχών, την Εθνική στα 6,30 ευρώ και την Κύπρου με ένα θεαματικό 14,7% να εδραιώνεται στην δεύτερη θέση του κλάδου.

Στα υψηλά 2ετίας οι DJIA και S&P 500, στα χαμηλά 3ετίας ο Volatility Index/VIX που υποδηλώνει διάθεση των παικτών να αναλάβουν ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο στο κυνήγι των υπεραξιών.

Όμως αίφνης λύθηκαν τα, μέχρι…εχθές ανυπέρβλητα, προβλήματα και αδιέξοδα στην Ευρωζώνη, ο Μηχανισμός απέκτησε ουσιαστική υπόσταση και το…Κονκλάβιο των Βρυξελλών συνειδητοποίησε πόσο κοντά στο χείλος του γκρεμνού βρισκόμαστε.

Πιθανότατα οι δραματικές προειδοποιήσεις από ανθρώπους όπως ο Otmar Issing να…αφύπνισαν λίγο τους προύχοντες της ΕΕ και πράγματι να υποχρεώνονται στην εξεύρεση μίας κάποιας ουσιώδους λύσης.

Όμως αυτές τις 2-3 ημέρες παίζεται ένα θεαματικό παιχνίδι προεξόφλησης διεθνώς, κυρίως στις ευρωαγορές, που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αλλωστε κάποιες ενθαρρυντικές αφορμές δόθηκαν και από την πλευρά του Κοινοτικού Επιτόπου και από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Ανάσαναν πολλοί αυτό το 2-3ήμερο και όπως φαίνεται από τα στοιχεία συναλλαγών η αντίδραση μπορεί να φτάσει έως τις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις.

Όμως από την προεξόφληση μέχρι την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας ενός όποιου μηχανισμού μας μένει χρόνος.

Μπορεί να είναι αυτοί οι δύο τρεις μήνες, που εννοεί με νόημα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, το πιθανότερο είναι πως σαφέστερη εικόνα θα έχουμε στην Εκτακτη Σύνοδο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι αγορές και το ΧΑ "προλαβαίνουν" να δοκιμάσουν τις αντιστάσεις τους, έχουν όμως και όλο το χρονικό περιθώριο για να επιβεβαιώσουν και τις στηρίξεις τους. Εν προκειμένω για το ΧΑ εκτιμούμε, πως δύσκολα δεν θα μας δοθεί ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τα πολυετή ελάχιστα των 1.355 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη σε ένα ενδεχόμενο γύρισμα της αγοράς.

Προσώρας όμως παρακολουθούμε την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης κίνησης, το ότι για έξη συνεχόμενες συνεδριάσεις ο τζίρος ενισχύεται (…όπως μας επισήμανε ο φίλος Βασίλης Γεώργας), πως για τον Γενικό Δείκτη κρίσιμες περιοχές μας περιμένουν και στις 1.470 και στις 1.490 και συζητάμε για τις 1.520 μονάδες. Ανάλογα για τον 20άρη στις 680-690 κυρίως όμως προς τις 720 μονάδες. Για να δούμε.

Για καλύτερη παρακολούθηση της βραχυπρόθεσμης τάσης έχουν "ανέβει" από νωρίς στον Εκηβόλο δύο διαφωτιστικά- νομίζουμε- διαγράμματα.

Παρεμπιπτόντως χρωστάμε προσωπικά έν α θερμό ευχαριστώ σε όσους εμφανώς ή αφανώς μας συνδράμουν αυτές τις ημέρες. Ολους τους φίλους, παίκτες και όσους έχουν να συνεισφέρουν την πολύτιμη βοήθεια τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v