Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποδόσεις 8-12% σε μιάμιση συνεδρίαση!

Αντιδρούν οι ευρωαγορές, το ευρώ και όσοι "έπαιξαν" από τη χθεσινή διόρθωση κυρίως των τραπεζών αποκομίζουν πλέον υπεραξίες 8-12%. Και πάλι στην περιοχή των 633 μονάδων ο FTSE-20, αποδόσεις έως 3,4% για τραπεζικές μετοχές.

Αντίδραση με αιχμή τις τράπεζες και βραχυπρόθεσμες αποδόσεις είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης μέχρι τώρα.

Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να αντιδρούν έως και 0,8% υψηλότερα σε συγχρονισμό, δηλαδή με τις κυριότερες ευρωαγορές και το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Από τα χαμηλά των 1.352,4 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 1.363,48, ο δε FTSE-20 από τις 623,9 προς τις 630,3 μονάδες.

Το μεγαλύτερο μέρος του… παιχνιδιού είναι λογικό να επικεντρώνεται από την αρχή κιόλας σε τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους που ξεπουλήθηκαν χθες.

Από τα ελάχιστα των 3,28 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αντέδρασε έως τα 3,36 ευρώ, της Alpha Bank από τα 3,30 έως τα 3,38 ευρώ και της Εθνικής από τα 5,64 έως τα 5,73 ευρώ.

Ανάλογη τάση για τις μετοχές της Κύπρου, της Αγροτικής και του Τ.Τ.

Ακολουθούν, όμως, σήμερα οι δύο από τις τρεις μη τραπεζικές μετοχές που κράτησαν χθες τον 20άρη, δηλαδή η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, με τιμές στα 10,48 και στα 12,92 ευρώ αντίστοιχα.

Στα 3,07 ευρώ επανέρχεται η μετοχή της Ελλάκτωρ, στα 3,25 αντιδρά του Μυτιληναίου, ενώ στα 19,89… κάνει κράτει η 3E.

Οι συναλλαγές στα 15 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 11:10, και με άλλα περίπου 8 εκατ. στην αγορά σύνθετων προϊόντων.

Συνολικός τζίρος που με βάση την αποτίμηση της αγοράς θεωρείται επαρκής για μία τεχνικής μορφής αντίδραση.

Πρακτικά, όσο οι ευρωαγορές παραμένουν σε βραχυπρόθεσμη αναστροφή τόσο το Χ.Α. μπορεί να προσβλέπει σε τεχνική αντίδραση.

Ήδη ο 20άρης πιάνει και πάλι τις 632 μονάδες (1,1%), επανέρχεται δηλαδή σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περιοχή.

Το πιθανότερο είναι πως θα δοθούν αρκετές… μάχες στη συνέχεια, καθώς όσοι προνόησαν να αγοράσουν χθες στη δραματική διόρθωση κυρίως τραπεζικών μετοχών αποκομίζουν ήδη υπεραξίες της τάξεως του 8% - 12%.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθεί η αγορά λίγο υψηλότερα και να συνεχίσουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες πέρα από το intraday θεωρείται η επιβεβαίωση τόσο της αναστροφής των ευρωαγορών όσο και πληροφοριών και εκτιμήσεων που σχετίζονται με τη δημοπρασία των ελληνικών τίτλων.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση εξελίσσεται σχεδόν όπως την περιμέναμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v