Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αντίδρασης με λύσεις από τον πάγκο!

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα στην αγορά, με τις λεγόμενες “εφεδρείες” του 20αρη να αποτρέπουν το 3x3 από τους πωλητές. Πάνω από τα 6€ η ΕΤΕ. Με απώλειες 1,63% για ΓΔ, 4,34% για τράπεζες η πρώτη εβδομάδα του 2011.

Οι “εφεδρείες” του 20αρη, απέτρεψαν να γίνει το 3Χ3 από τους πωλητές, καθώς ΟΤΕ και Coca-Cola και σε δεύτερο λόγο ΔΕΗ, Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος και Motor Oil ανέλαβαν το ρίσκο να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη σε θετικό πρόσημο, έχοντας προς το τέλος και βοήθειες από Αγροτική και Κύπρου.

Κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον, προς το τέλος και για τον τίτλο της Εθνικής που πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, ενώ σχετικά λίγες μονάδες βοήθειας, για τον Δείκτη, έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τους Motor Oil, Jumbo, MPB, Eurobank, Μυτιληναίο και ΟΤΕ.

Από εκεί και πέρα και σε μία τόσο Τραπεζοβαρή Αγορά όπως η Σοφοκλέους, η αδυναμία των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων να δώσουν το κάτι παραπάνω, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την συνέχεια, ιδίως αν αρχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές κλίμα.

Πολλά θα κριθούν από τις αναμενόμενες συζητήσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για πιθανή επιμήκυνση του δανείου της τρόικας, που θα αμβλύνει το πρόβλημα εξυπηρέτησης του Ελληνικού Δημοσίου χρέους. Η επιφυλακτικότητα πάντως διατηρείται.

Η αντίδραση κατά πολλούς ήταν μάλλον αναμενόμενη, μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών, καθώς η Αγορά ήταν “υποχρεωμένη” να ενεργοποιήσει στοιχειώδη αντανακλαστικά επιβίωσης και αυτοσυντήρησης, καθώς περαιτέρω άμεση υποχώρηση θα έφερνε και νέο κύμα ρευστοποιήσεων και επιβεβλημένες πωλήσεις από χαρτοφυλάκια με δεδομένα προβλήματα στα margins.

Σαφής η υπεροχή των τίτλων με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΤΕ (+4,62%), Μυτιληναίο (+3,83%), Coca-Cola (+3,9%), Motor Oil (+2,14%) και Κύπρου (+3%).

Κέρδη ισοδύναμα ή μεγαλύτερα του 1% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Αγροτική, Εθνική και Eurobank, θετικό τελικό πρόσημο για την Jumbo και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MPB και Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Πειραιώς (-2,91%), ενώ με απώλειες που έφθασαν ή και ξεπέρασαν την μία ποσοστιαία μονάδα έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Alpha Bank, MIG και με μικρότερες απώλειες οι Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 1381,04 μονάδες (10.34) για να ακολουθήσει σύντομη αλλαγή τάσης και υποχώρηση μέχρι τις 1372,24 μονάδες (10.46).

Όμως μετά τις 10.49 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1394,42 μονάδες (11.23) και έκλεισε τελικά στις 1390,84 μονάδες με κέρδη 1,23%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. από τα οποία τα 6,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 73 πτωτικών, 22 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 11,11% και άλλοι 23 με τελικές απώλειες από 4 έως 18,87%.

Στα αξιοσημείωτα η επιστροφή της “νέας” μετοχής των ΚΑΕ που συνοδεύτηκε από σημαντικά ημερήσια κέρδη, όμως ίσως αξίζει επισήμανσης ότι ο τίτλος έκλεισε σημαντικά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να κινείται στο νεότερο χαμηλότερο εύρος, ώσπου να προκύψει ο νέος καταλύτης που θα επαναφέρει στο προσκήνιο αγοραστές ή πωλητές.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, στην συνεδρίαση της Expert Workgroup, της αρμόδιας Eπιτροπής που προετοιμάζει και εισηγείται τις αποφάσεις του Eurogroup, την Δευτέρα θα αποφασισθεί το αν υπάρχουν οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να μπει στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα αυτό, για το οποίο έκανε σχετικές δηλώσεις από το Παρίσι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., περίπου μοιρασμένη και η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, καθώς και εκτός 20αρη σημειώθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες από πλευράς αγοραστών (μικρού ή μεγαλύτερου κόστους), οι οποίες όμως σε καμία περίπτωση δεν έδωσαν τα “εχέγγυα” ότι θα συνεχιστούν αν το γενικότερο κλίμα υποτροπιάσει εκ νέου. Άλλωστε τα μηνύματα από την εγχώρια οικονομία, ούτε για συγκρατημένη αισιοδοξία δε συνηγορούν.

Έτσι, παραδομένη στην ύφεση παραμένει η Ελληνική οικονομία, την ώρα που οι άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες βλέπουν σταδιακά τις οικονομίες τους να ανακάμπτουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε σήμερα η Eurostat, το ΑΕΠ της Ελλάδας κατέγραψε μείωση - σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση - κατά 4,6% έναντι πρότερης πρόβλεψης για υποχώρηση της τάξης του 4,5%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, τη στιγμή που η προσωρινή εκτίμηση του Νοεμβρίου έκανε λόγο για υποχώρηση 1,1%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μεταξύ των 27 Κρατών Μελών της Ε.Ε., όπου κατά μέσο όρο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,2% σε ετήσια βάση.

Απόλυτα επιφυλακτική με ελαφρώς αρνητικές διαθέσεις και η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς τα μηνύματα τόσο από την Αγορά των ομολόγων της Ευρωζώνης, όσο και από τις ισοτιμίες του ενιαίου νομίσματος, μόνο καθησυχαστικά δεν είναι.

Δημοσιεύματα του Πορτογαλικού Τύπου αποκαλύπτουν πως η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αρνείται να δεχθεί Πορτογαλικά ομόλογα ως collateral σε συμφωνίες repo, είδηση που επιδεινώνει το ήδη αρνητικό κλίμα για τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών έγινε γνωστό πως η SNB σταμάτησε να δέχεται και Ιρλανδικά ομόλογα ως collateral.

Σε χαμηλό 4μήνου υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι πωλήσεις Κρατικών ομολόγων στην Περιφέρεια την Ευρωζώνης και η πρόταση της Ε.Ε. για σημαντική επιβάρυνση όσων παρέχουν κεφάλαια στις Τράπεζες σε περίπτωση χρεωκοπίας τους παρασύρουν χαμηλότερα το ενιαίο νόμισμα.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος το άνοιγμα της Wall Street, που παρά τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο της ανεργίας, προσπαθεί να τιμολογήσει τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού οικονομίας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, κώδωνα κινδύνου για το Αμερικανικό χρέος έκρουσε ο Υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, ο οποίος δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αγγίξουν το νόμιμο όριο της δυνατότητας δανεισμού στις αρχές της άνοιξης. Υπογράμμισε, δε, πως η Χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, εκτός και αν το Κογκρέσο προχωρήσει σε αύξηση του ορίου δανεισμού.

Ο ίδιος σημείωσε πως είναι δύσκολο να οριστεί το πότε ακριβώς το τρέχον πλαφόν των 14,3 τρισ. δολαρίων στο όριο δανεισμού θα ξεπεραστεί, ωστόσο απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να ενεργήσει πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Από την άλλη, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 103.000 τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 9,4%. Στον ιδιωτικό τομέα οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 113.000, ενώ στον Δημόσιο μειώθηκαν κατά 10.000. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα εκδηλωθεί αύξηση 150.000 στα μισθολόγια της Αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, μετά την άνοδο κατά 39.000 του προηγούμενου μήνα. Οι προβλέψεις για το ποσοστό της ανεργίας ήταν περίπου 9,7%.

Οι ανησυχίες για χρεοκοπίες Κρατών που σήμερα εκδηλώνονται στην Ευρώπη θα μεταδοθούν σύντομα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, προειδοποιεί ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup και πρώην μέλος του δ.σ. της Τράπεζας της Αγγλίας.

“Παρά το πρόσφατο δράμα, πιστεύουμε ότι έχουμε δει μόνο την πρώτη και τη δεύτερη πράξη. Η υπόλοιπη πλοκή ακόμα εκτυλίσσεται”, έγραψε ο Buiter σε μελέτη του. “Δεν υπάρχει απολύτως κανένα ασφαλές Κράτος”.

Οι ΗΠΑ έλαβαν τον περασμένο μήνα απόφαση για την επέκταση της ισχύος των φοροαπαλλαγών της εποχής Bush και τώρα διαφωνούν για το εάν θα πρέπει να αυξηθεί το όριο του χρέους της Χώρας. Στην Ιαπωνία, το Δημόσιο χρέος θα είναι φέτος υπερδιπλάσιο του μεγέθους της οικονομίας της.

“Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δεν μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν τα ζητήματα δημοσιονομικής διατηρησιμότητας”, γράφει η έκθεση της Citigroup. Κατά την άποψή τους, η εποχή που οι ΗΠΑ θα μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση με σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού μέσω της Αγοράς ομολόγων “είναι απλά θέμα χρόνου”.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο Buiter περιμένει αρκετές αναδιαρθρώσεις χρεών κατά τα επόμενα χρόνια. Ο μηχανισμός διάσωσης δεν θα μπορέσει να τις αποτρέψει, καθώς η Πορτογαλία θα είναι μεν η επόμενη Χώρα που θα προσφύγει σε αυτόν, όμως, τα κεφάλαιά του δεν επαρκούν για να αποτρέψουν την κερδοσκοπική επίθεση σε βάρος της Ισπανίας ή να χρηματοδοτήσει τη Χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με τη Citigroup, το Ελληνικό Κράτος είναι “εμφανέστατα αναξιόχρεο”.

Επιστρέφοντας στην Σοφοκλέους και στο χρηματιστηριακό της ταμπλό, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του νέου χρόνου, έδωσε τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, καθώς μικτή αξία συναλλαγών μεγαλύτερη των 100 εκατ. το Χ.Α. είχε να “δει” από την συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου.

Η εβδομάδα που μόλις έληξε ήταν η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική, με απώλειες 1,63% για τον Γενικό Δείκτη και 4,34% για τον Τραπεζικό Δείκτη.


Τι περιμένουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Η συνέχιση του πτωτικού σκηνικού προς την περιοχή των χαμηλών του Γενικού Δείκτη (1.359 μονάδες) δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, παρά την θετική έκπληξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς απουσιάζει πλήρως ο καταλύτης ή η είδηση που θα μπορούσε να περιορίσει το σκηνικό πιέσεων και να βελτιώσει έστω και βραχυπρόθεσμα την επενδυτική ψυχολογία, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Υπό την πίεση των νέων αρνητικών ρεκόρ στα Ελληνικά spreads και της φημολογίας που αφορά τα Δημοσιονομικά της Χώρας οι Τράπεζες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

“Η Αγορά δεν έχει δείξει ακόμα τάσεις σταθεροποίησης και ως εκ τούτου η προσέγγιση μας σε επίπεδο τοποθετήσεων παραμένει αυστηρά βραχυπρόθεσμη.

Υπό αυτό το πρίσμα θα δοκιμάζαμε κάποιες μικρές κινήσεις κοντινού ορίζοντα τοποθετήσεων στα επίπεδα των 1.345 μονάδων που αντιστοιχούν σε επίπεδα τιμών για την Εθνική 5,78 και Alpha Bank 3,52.

Αν και η τεχνική εικόνα μετά από μια νέα υποχώρηση τιμών θα εισέλθει σε υποτιμητική υπερβολή θα διατηρούσαμε αυξημένη ρευστότητα λόγω των ισχυρών αβεβαιοτήτων που επικρατούν στην Ελληνική Αγορά και οι οποίες φαίνεται να επισκιάζουν κάθε ευκαιρία που δημιουργείται από την συνεχή απαξίωση των τιμών”, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Αγορά δείχνει να προβληματίζεται με την συνεχιζόμενη αναζήτηση κεφαλαίων από τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, τονίζει ο Δημήτρης Μέξης.

Σημαντικές αυξήσεις έχουν γίνει ήδη, άλλες είναι ήδη σε εξέλιξη και άλλες αναμένονται αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ.

Αυτό προσθέτει μεγαλύτερη πίεση στην Αγορά, καθώς οι ενεργοί επενδυτές αρνούνται να τοποθετήσουν “φρέσκο χρήμα” και προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις (όπου είναι δυνατόν), προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις που δείχνουν να έχουν “δελεαστικούς” όρους.

Σύμφωνα με τον κ. Μέξη, η λύση του προβλήματος για την κρίση χρέους δεν θα έλθει από τις Αγορές που θα συνεχίσουν να πιέζουν, αλλά αν έλθει θα είναι πολιτική και θα έλθει από την Ε.Ε.

Με δεδομένο ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ή θα ληφθούν, στον Δημόσιο τομέα, δεν θα έχουν ορατά αποτελέσματα πριν από έξι – εννέα μήνες και επειδή πιέσεις στις Τράπεζες σε μία Τραπεζοκεντρική Αγορά σημαίνει πιέσεις σε όλο το φάσμα της Αγοράς και δεν αφήνουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας, συνίσταται απόλυτη επιφύλαξη, τουλάχιστον για τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που κινούνται με αργά αντανακλαστικά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v