Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα χαμηλά 13 ετών ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.

Η ανακοίνωση των όρων ΑΜΚ της Πειραιώς έδωσε το άλλοθι στους πωλητές να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους στο ταμπλό. Εως 16,8% οι απώλειες στην Πειραιώς, ενώ συνεχίστηκε η πίεση στα 6€ για την ΕΤΕ.

Η ανακοίνωση των όρων αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, όχι μόνο “εξέθεσαν” τους αγοραστές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων στον εν λόγω τίτλο, αλλά έδωσαν το “άλλοθι” στους εν δυνάμει πωλητές να ξανακάνουν αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Πιέσεις και στους υπόλοιπους Τραπεζικούς τίτλους, εν μέσω ανησυχιών για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, ενώ δεν αποκλείεται η αρνητική εικόνα να συνεχιστεί αν οι όροι αύξησης της Πειραιώς θεωρηθούν εξαιρετικά δελεαστικοί και “υπαγορεύσουν” μερικές ρευστοποιήσεις Τραπεζικών και όχι μόνο τίτλων, προκειμένου να επιτευχθεί η συμμετοχή στην αύξηση.

Κακή η εικόνα και στους περισσότερους από τους υπόλοιπους τίτλους που απαρτίζουν τον 20αρη και έτσι μοιραία ο “κλήρος” έπεσε στον ΟΤΕ για να κρατήσει ανοιχτές τις “γραμμές επικοινωνίας” του Γενικού Δείκτη με το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων, κάτι που μόνο εύκολο δεν αποδείχθηκε.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με την Αγορά του Λονδίνου να υπεραποδίδει προσπαθώντας αφ΄ ενός να κλείσει την ψαλίδα που δημιούργησε στην εν λόγω Αγορά η αργία της Δευτέρας και αφ΄ ετέρου λόγω των σημαντικών κερδών του τίτλου της BP, μετά από φήμες και δημοσιεύματα για πιθανό ενδιαφέρον από την Shell.

Πιο συγκεκριμένα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών αυξήθηκε η τιμή της μετοχής της BP καθώς σημερινό δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει πως η Royal Dutch Shell την περίοδο του διαρροής στην πλατφόρμα της πρώτης στον Κόλπο του Μεξικού εξέτασε το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς. Η Αγγλική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Shell, αναφέρει πως η Αγγλο – Ολλανδική εταιρεία δεν προχώρησε στην προσφορά λόγω των αμφιβολιών και των ανησυχιών για τις νομικές υποχρεώσεις που δεν θα είχαν καλυφθεί από την BP.

Από εκεί και πέρα τα μηνύματα στις δύο άκρες του Ατλαντικού παραμένουν μικτά, όμως τα μεγάλα Χρηματιστήρια αρνούνται να διορθώσουν, σε πείσμα όσων συνεχίζουν να προβλέπουν σημαντική διόρθωση που θα “κατευνάσει” κάπως την υπεραισιοδοξία.

Αιφνιδιαστική ενίσχυση του αριθμού των ανέργων ανακοινώθηκε για την Γερμανία για τον Δεκέμβριο. Είναι η πρώτη φορά μετά από 17 μήνες που καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ανέργων στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3.000 άτομα τον Δεκέμβριο και ανήλθε στα 3,15 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Εργασίας. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν αντιθέτως βελτίωση της κατάστασης στην Αγορά εργασίας με μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 13.000 άτομα.

Επίσης, για πρώτη φορά μετά το 2008, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπέρασε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,2% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές, προέβλεπαν μικρότερη ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2%.

Κινήσεις πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος δείχνει το άνοιγμα της Wall Street που προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα, έστω και αν τα μηνύματα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας συνεχίζουν να δίνουν πολλαπλά συμπεράσματα.

Έτσι, οι πτωχεύσεις ιδιωτών αυξήθηκαν 9% το 2010 και οι αιτήσεις καταναλωτών για υπαγωγή σε καθεστώς χρεοκοπίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται φέτος, με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα χρέους και την αναιμική αύξηση των εισοδημάτων, ανακοίνωσε το American Bankruptcy Institute, παραθέτοντας στοιχεία του National Bankruptcy Research Center. Συνολικά 1.530.078 Αμερικανοί καταναλωτές ζήτησαν προστασία από τους πιστωτές πέρσι, έναντι 1.407.788 το 2009. Οι πτωχεύσεις ιδιωτών αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2005 που ενεργοποιήθηκε η αρμόδια ρύθμιση Bankruptcy Abuse Prevention and Consumer Prevention Act στην Αμερικανική νομοθεσία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά χαμηλότερα από τις 1400 μονάδες και σε νέο χαμηλό 13 ετών, με το αμέσως χαμηλότερο προηγούμενο κλείσιμο να εντοπίζεται (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) στις 23/2/1998 (1393,46 μονάδες).

Ασφαλώς και το -3,65% του Τραπεζικού δείκτη δεν αφήνει αμφιβολίες για τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας, όπου Πειραιώς και Εθνική απέσπασαν το μεγαλύτερο κομμάτι του ημερήσιου ενδιαφέροντος.

Ο τίτλος της πρώτης βρέθηκε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 2,97 ευρώ (-16,81%), ενώ η μετοχή της Εθνικής έδωσε “μάχες” να κρατηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, καθώς ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 5,99 ευρώ (-2,76%).

Κάκιστη η εικόνα και στους υπόλοιπους Τραπεζικούς τίτλους, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή ευρωστία του εγχώριου Τραπεζικού κλάδου.

Σε αυτό το μήκος κύματος και τα νούμερα που “βλέπουν” το “φως” της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, δραματική επιδείνωση καταγράφουν οι συνθήκες στην Αγορά, καθώς η οριακά θετική πιστωτική επέκταση (0,4%) σε συνδυασμό με την σημαντική, πλέον των 33 δισ. ευρώ, μείωση των καταθέσεων για το σύνολο του έτους, επιδεινώνουν την παροχή πιστώσεων προς Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά.

Η συνολική χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο του 2010 συνέχισε την πτωτική της πορεία, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 0,4% έναντι 1% τον Οκτώβριο και 4,1 % τον Δεκέμβριο του 2009. Σημειώνεται ότι στο 11μηνο 2010, οι Τράπεζες εμφάνισαν μείωση των καταθέσεων κατά 29,1 δισ. ευρώ ποσό που εκτιμάται ότι με τις αθρόες αναλήψεις που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο κυρίως για την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων διαμορφώνεται για το σύνολο του 2010 στο ύψος των 33 δισ. ευρώ.

Τρεις, μόλις, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του FTSE και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (+2,76%), Motor Oil (+0,40%) και Jumbo (+0,20%), ενώ αμετάβλητος διασώθηκε ο τίτλος του Τιτάνα.

Αντίθετα, μετά την Πειραιώς (-11,76%), με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολούθησαν οι Κύπρου και MIG και του 4% οι Αγροτική και Eurobank.

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, Alpha Bank, MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσέκρουσε δύο φορές στις παρυφές των 1390 μονάδων, έδωσε αναιμική αντίδραση μέχρι τις 1402,62 μονάδες (14.56), για να υποχωρήσει εκ νέου και να κλείσει στις 1396,58 μονάδες με απώλειες 1,63%, ενώ ο τζίρος σχετικά ενισχυμένος ξεπέρασε τα 73 εκατ. από τα οποία τα 0,5 αφορούσαν προσυμφωνημένη συναλλαγής της Coca-Cola.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα, δίνει την αίσθηση Αγοράς που η πτώση ξεκίνησε σήμερα, με 40 ανοδικές μετοχές έναντι 120 πτωτικών και 30 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 12,5%.


Τι βλέπουν για τη συνέχεια οι αναλυτές

Σύμφωνα με επαγγελματίες του Χ.Α. η εγχώρια Αγορά βρίσκεται εκ νέου στην δίνη προβληματισμών και “πληρώνει” την απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων που όποτε δίνουν το παρόν στην Σοφοκλέους, λόγω “country risk”, είναι με την πλευρά των πωλητών.

Ο προβληματισμός για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας και οι μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου πιθανότατα θα διατηρήσουν τις ισχυρές πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές. Η θετική εικόνα που διαμορφώνεται στα διεθνή Χρηματιστήρια δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή επίδραση στην Ελληνική αγορά, η οποία επικεντρώνεται στα "του οίκου της", τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου από την τρόικα.

Μέχρι τότε τα περιθώρια αισιοδοξίας θα δείχνουν “στενά” η βραχυπρόθεσμη πορεία των μετοχών με “νότια” κατεύθυνση και η “ευχή” των απαισιόδοξων “ευτυχισμένος ο καινούργιος πόνος” αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο Χ.Α. (!)

Αυτό το τελευταίο δείχνουν να ασπάζονται και οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, όπου και σήμερα με όχι ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές, συνέχισαν το έργο των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων αυξάνοντας περαιτέρω τις υποτιμήσεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση σημαντικής πτώσης, μπορεί να έδωσε εκ νέου χαμηλό τζίρο, όμως αυτός ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων και αυτό μόνο σαν θετική ένδειξη δεν μπορεί να εκληφθεί.

Όλα, λοιπόν, συνηγορούν προς μια πτωτική εκτόνωση προς νέα χαμηλά, αφού μεταξύ άλλων το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιπλέον χρήμα προς επένδυση, τουλάχιστον όσον αφορά τους ιδιώτες μικροεπενδυτές.

Αντίθετα αρκετά ισχυρά ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, στρέφουν τις “επενδυτικές τους φιλοδοξίες” προς τις ξένες Αγορές.

Το μεγάλο ερώτημα για το 2011 είναι κατά πόσο θα επεκταθεί στις Δυτικές οικονομίες η κρίση χρέους που οδήγησε στην ανάγκη διάσωσης την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αναφέρει ανάλυση της εφημερίδας Financial Times. Η ανάλυση εκτιμά ότι το 2011 θα είναι έτος “μαχών” μεταξύ πιστωτών και οφειλετών με αφορμή την κρίση Κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη και τις μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους Τραπεζών και Επιχειρήσεων.

"Είναι βέβαιο ότι υπάρχει συστημικός παράγοντας", λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ, ο οποίος προσθέτει ότι "ένα κύμα κρίσης Κρατικού χρέους ακολουθεί μετά από λίγα χρόνια ένα κύμα Τραπεζικών κρίσεων". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε πιο άμεσο κίνδυνο θεωρείται ότι είναι η Ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ είναι πιθανό να αποσαφηνισθεί μέσα στο 2011, αν το πρόβλημα θα είναι δυνατό να περιοριστεί ή θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες Χώρες της Ευρωζώνης. "Θα έχουμε μάχες μεταξύ των πιστωτών και των οφειλετών", λέει ο κ. Ματ Κινγκ, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της Citigroup, προσθέτοντας ότι "οι δημοπρασίες των Ισπανικών ομολόγων θα είναι στο επίκεντρο το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς" και ότι "είναι σημαντικό η μετάδοση να σταματήσει στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα".

Σταμάτησε να αγοράζει τα ομόλογα των χωρών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας η Pimco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο.

“Λόγω του αυξημένου πιστωτικού κινδύνου των τριών Χωρών –Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, δεν βάζουμε άλλα χρήματα εκεί και έχουμε αποσύρει τα περισσότερα χρήματα”, είπε ο διαχειριστής κεφαλαίων της Pimco, Andrew Bosomworth στην Sueddeutsche Zeitung.
“Επίσης, δεν επενδύουμε νέο χρήμα σε Χώρες με ρίσκο μετάδοσης της κρίσης, έστω και εάν είναι αξιόχρεες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Τηρούμε αξιοσημείωτες θέσεις underweight”.

Η ανακοίνωση των όρων της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και η διατήρηση των συναλλακτικών όγκων σε αναιμικά επίπεδα προϊδεάζουν για περαιτέρω αδύναμες συνεδριάσεις, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η έκδοση της Τρ. Πειραιώς λόγω του μεγάλου αριθμού μετοχών ενδεχομένως να λειτουργήσει πληθωριστικά ως προς την εικόνα της διαπραγμάτευσης της μετοχής καθώς εκδίδονται 807 εκατ. νέες μετοχές αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία (336 εκατ. μετοχές).

Σε μικρότερο βαθμό η πίεση εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και στην μετοχή της Marfin Popular από την οποία αποκόπηκε σήμερα το δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ.

Χωρίς κάποιο εγχώριο αντίβαρο και με μοναδικό ίσως άλλοθι την θετική εικόνα των ξένων Αγορών η Ελληνική αγορά θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται πέριξ των 1400 μονάδων έχοντας ωστόσο τιμολογήσει επαρκώς τις εξελίξεις αυτές.

Ειδικά για τις δύο μετοχές του Τραπεζικού κλάδου αναμένεται υποαπόδοση στο άμεσο μέλλον πριν και μετά τις αυξήσεις καθώς η απορρόφηση της προσφοράς των μετοχών σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή έκδοσης θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ομαλοποιηθούν από την συναλλακτική δραστηριότητα της Αγοράς, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο Δείκτης υποχωρεί χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων και αν δεν ήταν ο τίτλος του ΟΤΕ η εικόνα θα ήταν ακόμα χειρότερη, επισημαίνει ο Βασίλης Βλασταράκης.
Η ανακοίνωση των όρων της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς με πολύ “βαθύ” discount θα συνεχίσει να δημιουργεί πιέσεις στον τίτλο εν όψει της επικείμενης αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης.

Πιέσεις και στις υπόλοιπες Τραπεζικές μετοχές, καθώς αρκετοί επενδυτές δεν αποκλείουν περαιτέρω κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης και από άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα.
 
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., πολλά θα κριθούν στις επικείμενες συνεδριάσεις Ecofin και Eurogroup στις 17 και 18 τρέχοντος, με τις προσδοκίες να εστιάζονται εκ νέου στην έκδοση Ευρωομολόγου, απόφαση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε σημαντική ανάκαμψη την εγχώρια Αγορά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v