Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς σχηματισμό διπλού χαμηλού στο ΧΑ

Εγκλωβισμένος στα νέα χαμηλά ο FT 20, με βαρίδι τις τράπεζες και… αφορμή για τη νέα διόρθωση την Πειραιώς (-15,7%). Στα 5,99€ νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό για ΕΤΕ, πιέσεις στο σύνολο των μετοχών με μοναδική εξαίρεση την Τιτάν.

Παραμένει… βυθισμένος στα χαμηλά του ο κλάδος των τραπεζών, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς σταθερά έως και 15,7% χαμηλότερα.

Είναι ενδεικτικό πως από τον FTSE 20, που έχει χάσει και τις 650 μονάδες, διασώζεται μόνο η μετοχή του Τιτάνα.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος σταθερά κάτω από τις 1.400 μονάδες, ωστόσο ακόμη δεν έχει καταγραφεί τιμή χαμηλότερη από το ελάχιστο των 1.383 μονάδων.

Διαμορφώνεται όμως ένας κατ’ αρχήν σχηματισμός διπλού χαμηλού, που αφορά μακροπρόθεσμη χρονική περίοδο για το ΧΑ.

Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν ο συγκεκριμένος σχηματισμός μπορεί να θεωρηθεί «διπλός πυθμένας» και υπό προϋποθέσεις σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Με βάση τη μέχρι τώρα προσφορά σε τραπεζικές μετοχές και τα όσα… περιμένουν την ελληνική οικονομία στη συνέχεια, το σενάριο της καταγραφής νέας ελάχιστης τιμής συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Άλλωστε, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που… ποντάρουν σε περαιτέρω βύθιση του ΧΑ προς τις… 1.200 μονάδες. Ενδέχεται όμως, κατά την εκτίμηση βραχυπρόθεσμων παικτών, οι 1.383 και οι 1.390,9 μονάδες να αποδειχθούν στήριξη για τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Εκτίμηση που εν μέρει αποτυπώνεται και στο «γύρισμα» ορισμένων θέσεων πώλησης στα Συμβόλαια του 20άρη και στα ΣΜΕ της Εθνικής.

Αυτό γιατί παρά το -16% της Πειραιώς και τον… αιφνιδιασμό που προκάλεσε σε ορισμένους, η Εθνική κρατά τα 6,01 ευρώ. Για τη μετοχή της Εθνικής ενδοσυνεδριακά χαμηλή τιμή σημειώθηκε νωρίτερα στα 5,99 ευρώ, που σε συνδυασμό με το προηγούμενο χαμηλό των 6,01 ευρώ μπορεί να αποδειχθεί στήριξη, σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Αυτό γιατί τόσο οι ευρωαγορές όσο και η Wall Street παραμένουν μέσα στο ανοδικό κανάλι που μπορεί να οδηγήσει βασικούς δείκτες, μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.

Από τον FTSE 20 αυξημένες συναλλαγές με σημαντική πίεση για την τιμή της μετοχής παρατηρείται στη MIG, στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, αλλά και σε Marfin Popular Bank, Alpha Bank, Τραπεζα Κυπρου, Eurobank, Εθνική Τράπεζα.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση, όπου σημαντικές πιέσεις με υψηλό τζίρο ασκούνται σε μετοχές των Alapis, Avenir, Forthnet.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v