Πίεση στα ομόλογα, ανάσα στο ΧΑ…

Στην περιοχή των 645 μ. συγκρατείται ο FT 20, καθώς υπεραποδίδουν ΟΤΕ, 3Ε, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ κ.α. Ανάσες σε επιλεγμένα χαρτιά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αντίδραση, παρά την νέα πίεση τα ελληνικά ομόλογα (έως τις 993 μ.β).

Σταθερός ο ΟΤΕ, υψηλότερες τιμές για Coca Cola 3E και ΔΕΗ, παλεύει τα 6 ευρώ η Εθνική.

Με δεικτοβαρείς μετοχές επιχειρείται ο… έλεγχος των βασικών δεικτών και δη του FTSE 20 που κρατά την περιοχή των 645 μονάδων. Στις 1.385-1.390 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς πιέζονται χαμηλότερα η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, η Τράπεζα Πειραιώς.

Με συναλλαγές περίπου 50,2 εκατ. ευρώ (στις 14:05) από τα οποία 9,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής και άλλα 5,8 στη μετοχή του ΟΤΕ η συνεδρίαση εξελίσσεται τουλάχιστον για τις μετοχές του Δείκτη περίπου, όπως αναμένονταν.

Δεδομένης της αυξημένης βαρύτητας, που έχουν συγκεκριμένες μετοχές στην διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και του 20άρη φαίνεται πως τα περιθώριο σημαντικής διόρθωσης είναι αν μη τι άλλο σε κάποιο βαθμό ελεγχόμενα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως μπορεί μεν να διορθώσουν περισσότερο από 15% ορισμένες τραπεζικές μετοχές ή τίτλοι του 20άρη ωστόσο ο δείκτης κρατιέται με άλλους αντίρροπα.

Στοιχείο, που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όσο χαμηλότερα κινούνται βασικοί δείκτες, μετοχές και πληθαίνουν οι προβλέψεις για διόρθωση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα και των…1.000 μονάδων ακόμη και των…800 μονάδων.

Εκτίμηση ισχυρών επενδυτικών κύκλων είναι, πως τα ουσιαστικά περιθώρια περαιτέρω διόρθωσης των βασικών δεικτών, μετοχών είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερα από αυτά που προεξοφλεί η πλειονότητα των παικτών της αγοράς.

Για αυτό χρειάζεται προσοχή και το… αχαλίνωτο shortάρισμα προς όλο και χαμηλότερα… βάθη του ΓΔ και του FTSE 20 και η αναπαραγωγή υποτιμητικών φημών, καταστροφολογικών προβλέψεων από δω και πέρα.

Από τεχνικής πλευράς τα περιθώρια διόρθωσης μετοχών όπως λ.χ η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ ή η Coca Cola 3E δεν είναι τέτοια που να δικαιολογούν τις… Κασσάνδρες που κάνουν λόγο για τις… οκτακόσιες μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Στη μετοχή της Εθνικής διαμορφώνεται ένα εύρος διακύμανσης 0,20 ευρώ που σε μία τέτοια συνεδρίαση μπορεί να αποφέρει κάποιες βραχυπρόθεσμες αποδόσεις. Μεταξύ 6,52 και 6,79 ευρώ η διακύμανση του ΟΤΕ που με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές πλέον φαίνεται να κάνει την διαφορά για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Για τη ΔΕΗ τα 10 ευρώ φαίνεται- πως σε αυτή την φάση- αποτελούν ισχυρό σημείο αναφοράς, ενώ ανοδική αντίδραση σημειώνεται για Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Motor Oil κ.α

Δεύτερες μεν δυνάμεις για τον 20άρη πλην όμως χρήσιμες – σε καιρούς χαλεπούς- που μπορεί να λειτουργήσουν εναλλακτικά ακόμη και όταν απειλούνται με νέα χαμηλά και άλλοι τραπεζικοί τίτλοι.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η αντίδραση της Μέτκα, της Τέρνα Ενεργειακής, το 8,5% των ΚΑΕ στα 12,82 ευρώ και ακόμη ορισμένων μετοχών από αυτή την κατηγορία.

Παράλληλα στις ευρωαγορές αρχίζει να «γυρίζει» και πάλι η τάση, με ενδεικτικότερη την επαναφορά του DAX οριακά έστω υψηλότερα των 7.000 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v